Ειρήνη Μητούδη: «Στην τέχνη δεν υπάρχει λάθος», υπάρχει μόνο κατάθεση ψυχής που ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία!

Τα έργα μου λαμβάνουν χώρα σε έναν υπερρεαλιστικό κόσμο, μακρυά από την καθημερινότητα προτρέποντάς μας να σκεφτούμε «διαφορετικά», μπορώ να πω και «παράλογα».

Η Ειρήνη Μητούδη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι ένας άνθρωπος με πάθος για δημιουργία και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Η ζωγραφική σε συνδιασμό με το κολάζ πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο στη ζωή της. Έχει συμμετάσχει με έργα της, σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό που την εξιτάρει είναι ότι ταξιδεύοντας νοητά στον κόσμο του μη υπαρκτού, συνθέτει εικόνες αλληγορικές, οι οποίες αφήνουν πολλές φορές και ηχηρά μηνύματα! Για εκείνη, είναι πολύ σπουδαίο, τα έργα της να έχουν αλληλεπίδραση με τον θεατή και απολαμβάνει να ακούει από εκείνους, το τί αφουγκράζονται από την θέασή τους. Με μεγάλη της χαρά όλα αυτά θα τα μοιραστεί με 7 έργα της στην Zurich 3.0 art project κατά τη διάρκεια της μεγάλης SWISSARTEXPO όπου θα λάβει χώρα στον πολυσύχναστο κεντρικό σταθμό της Ζυρίχης. Η έναρξη της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια 5 ημέρες. Στο χώρο θα πωλείται προσωπικός κατάλογος, με 20 έργα της, τυπωμένος απο την ARTBOX. PROJECTS.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Η τέχνη είναι δημιουργία. Δημιουργική υπήρξα από μικρό παιδί. Συγκεκριμένα, ζωγράφιζα, αφήνοντας τη φαντασία μου να καλπάζει και κατασκεύαζα διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας απλά υλικά της καθημερινότητας. Η ενασχόλησή μου με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, όπου είναι και το κύριο επάγγελμά μου, έκανε το μολύβι και το χαρτί αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μου. Ταυτόχρονα, δεν σταμάτησα ποτέ να παρακολουθώ σεμινάρια ζωγραφικής, καθώς και να συμμετέχω σε ομάδες, με κοινό παρανομαστή όλων μας, την τέχνη! 

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου λαμβάνουν χώρα σε έναν υπερρεαλιστικό κόσμο, μακρυά από την καθημερινότητα προτρέποντάς μας να σκεφτούμε «διαφορετικά», μπορώ να πω και «παράλογα». Αυτός είναι ο μαγικός κόσμος του κολάζ, που κάνει δυνατό το αδύνατο! Εν κατακλείδι, τα έργα μου είναι μια παραστατική αποτύπωση της φαντασίας μου, οπότε θεωρώ ότι χρησιμοποιώ μια προσωπική εικαστική γλώσσα!

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Πηγή έμπνευσης για εμένα, είναι η ίδια η ζωή, τα συναισθήματα, οι χιλιάδες σκέψεις που περνούν καθημερινά από το μυαλό ενός ανθρώπου, τα θέλω και τα πρέπει και οι ανατροπές που προκύπτουν στην πεπατημένη εύκολη λύση του καθενός. Ένα συνοθύλευμα σκέψεων μπορεί ν’ αποτυπωθεί με πολλούς τρόπους πάνω σε έναν καμβά. «Στην τέχνη δεν υπάρχει λάθος», υπάρχει μόνο κατάθεση ψυχής που ο καθένας από εμάς μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία!

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θεωρώ ότι δεν υπάρχει «παρθενογένεση». Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κάτι που εξιτάρει το νου και με βάση αυτό, φιλτράροντας εικόνες, κείμενα, συζητήσεις… Κρατάμε αυτά που μας αντιπροσωπεύουν και δημιουργούμε κάτι δικό μας! Η μελέτη κάθε ενός καλλιτέχνη μου έχει προσφέρει πολλά, όμως η Ιταλική Αναγέννηση και ο Σουρεαλισμός μ’ έχουν αγγίξει περισσότερο!

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Πρόκληση για εμένα είναι κάθε νέο μου καλλιτεχνικό εγχείρημα. Η εξέλιξή μου μέσα από τη δουλειά μου, διερευνώντας τις ανάγκες και τα θέλω της εποχής, σε συνδιασμό με εσωτερικές αναζητήσεις. Όλα αυτά με κρατούν σταθερά δημιουργική και παραγωγική, κάτι το οποίο το απολαμβάνω με κάθε τρόπο!

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο φιλότεχνο κοινό και πληθώρα καλλιτεχνών στην Ελλάδα. Πρώτο μέλημα της πολιτείας, κατά την γνώμη μου, είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά από νεαρή ηλικία να καλλιεργήσουν το εικαστικό τους πνεύμα, ενισχύοντας τις ώρες διδασκαλίας των εικαστικών και προβλέποντας επισκέψεις σε εκθέσεις ζωγραφικής και σε εργαστήρια καλλιτεχνών. «Ας βάλουμε χρώμα στην ζωή μας», ας αφήσουμε την τέχνη να μπει ανάμεσα μας !

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι της ζωής μου, τον τελευταίο καιρό δουλεύω για μια ατομική έκθεση, μια σειρά ζωγραφικών έργων με μικτή τεχνική. Είναι μια δουλειά που περιγράφει όλη την επαγγελματική μου καριέρα, σκέψεις, αναμνήσεις και όχι μόνο, όταν θα είμαι έτοιμη, θα έχω να σας πω πολλά περισσότερα!