Εβελίνα Κεχαγιά: Το New Entry της δημοσιογραφίας


Η δημοσιογράφος του Polismagazino και ραδιοφωνική παραγωγός του SpRadio, Εβελίνα Κεχαγιά μας συστήνεται μέσα από μία ανθρωποκεντρική συνέντευξη. Αναφέρεται στην σχέση της με τη δημοσιογραφία που αποτελεί για εκείνη σημαντικό κομμάτι της ζωής της και μοιράζεται μαζί μας στιγμές και εμπειρίες που έχει βιώσει μέχρι στιγμής στα φοιτητικά της χρόνια. Η Εβελίνα είναι εργατική και φιλόδοξη και έχει βάλει στόχο να αφήσει το δικό της στίγμα στην τηλεοπτική δημοσιογραφία. Αν και μόλις 22 ετών, έχει ασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την πόλη της, τη Θεσσαλονίκη και πιστεύει ότι με επιμονή και υπομονή θα καταφέρει να υλοποιήσει το όνειρο της.

Στο συνέδριο ThessISMUN του 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κα. Κεχαγιά, για ποιο λόγο αποφασίσατε να σπουδάσετε δημοσιογραφία; Αρχικά, η απόφαση αυτή πάρθηκε σε μικρή ηλικία αλλά υλοποιήθηκε έμπρακτα όταν έδωσα πανελλαδικές εξετάσεις. Το δημοσιογραφικό επάγγελμα, μου φαινόταν ιδιαίτερο πάντα. Η έρευνα, οι συνεντεύξεις, η επικοινωνία με τον κόσμο καθώς και η ευθύνη που έχει ένας δημοσιογράφος ώστε να ενημερώνει έγκυρα και εμπεριστατωμένα τον πολίτη, είναι στοιχεία που με εξιτάρουν. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι και ο χαρακτήρας μου εναρμονίζεται σε κάποιο βαθμό με τις δεξιότητες ή τις ικανότητες που πρέπει να έχει ένα άτομο που ασκεί ένα επικοινωνιακό επάγγελμα.

Στο περίπτερο του Metropolis 95.5 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018

Τι είναι αυτό που θεωρείτε ξεχωριστό στο δημοσιογραφικό επάγγελμα; Μου αρέσουν πολύ οι συνεντεύξεις γιατί μέσα από αυτές γνωρίζεις διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετική κοσμοθεωρία και βιώματα. Ανθρώπους που προσωπικά δεν τους ξέρεις. Αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν άλλα επαγγέλματα.

Στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μαζί με την επικεφαλή Γέλενα Γιοβάνοβιτς

Ποιος είναι ο χαρακτήρας που πρέπει να έχει ένας δημοσιογράφος; Μπορεί ορισμένοι να διαφωνήσουν με αυτό που θα πω αλλά πιστεύω ότι «ο δημοσιογράφος γεννιέται περισσότερο απ’ ότι γίνεται». Θεωρώ ότι οι επιτυχημένοι δημοσιογράφοι είναι και ταλαντούχοι, πέρα από εργατικοί. Σίγουρα, μπορείς να εξελιχθείς μέσα από αυτή την δουλειά αλλά είναι και να “το χεις” που λένε. Όσον αφορά τον χαρακτήρα, θεωρώ ότι πρέπει να είσαι υπομονετικός, ανεκτικός, κοινωνικός και να έχεις αυξημένες επικοινωνιακές δεξιότητες.

Στο stand του Metropolis 95.5 που είχε στηθεί στην Δ.Ε.Θ. στο πλαίσιο του Διεθνή Μαραθωνίου ‘’Μέγας Αλέξανδρος’’ τον Απρίλιο του 2019

Κατά την διάρκεια των σπουδών σας, λάβατε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την Θεσσαλονίκη, όπως π.χ. η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πως ήταν αυτή η εμπειρία; Ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία και ευχάριστη. Η Δ.Ε.Θ. αποτελεί σημείο αναφοράς το Σεπτέμβρη και η προσέλευση του κόσμου είναι πραγματική μεγάλη. Εγώ έχω δουλέψει στη Δ.Ε.Θ μέσω του αθλητικού ραδιόφωνου Metropolis 95.5 για δύο χρόνια και έχω να θυμάμαι μόνο ωραίες στιγμές. Ήταν στην αρχή των φοιτητικών μου σπουδών, όπου και ήμουν πιο συνεσταλμένη και μέσω αυτή της δραστηριότητας μπόρεσα να γίνω πιο επικοινωνιακή και κοινωνική με τους ανθρώπους, και φυσικά έμαθα να συνεργάζομαι με τους τεχνικούς και τους παραγωγούς που βρίσκονταν σε μόνιμη βάση στο stand του σταθμού.

Στο stage του ραδιοφωνικού σταθμού Velvet 96.8 κατά την διεξαγωγή του Διεθνή Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2018.

Έχετε συνεργαστεί με ένα από τους κορυφαίους, αθλητικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς της Βορείου Ελλάδος, το Metropolis 95.5. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία; Θα θέλατε να ασχοληθείτε με την αθλητική δημοσιογραφία; Πράγματι, αυτή η συνεργασία ήταν μία σημαντική αρχή για μένα και κυρίως γιατί μου έμαθε πολλά σε σχέση με το κομμάτι του marketing και της επικοινωνίας. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τη διευθύντρια marketing του ομίλου Metromedia, την Κατερίνα Σεφερλή που τη θαυμάζω και τη σέβομαι γιατί είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος πέρα από εξαιρετική επαγγελματίας. Κάπως έτσι έγινε και άρχισα να ασχολούμαι με τη Δ.Ε.Θ. αλλά στο μέλλον δεν νομίζω να με απασχολήσει το αθλητικό ρεπορτάζ. Είναι εξίσου ενδιαφέρον αλλά νομίζω άλλους συναδέλφους μου τους αφορά περισσότερο.

Στο συνέδριο ThessISMun του 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Με πόσα ραδιόφωνα έχετε συνεργαστεί μέχρι στιγμής και πως σας φαίνεται το ραδιόφωνο; Με αφορμή εκδηλώσεις όπως είναι ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, η Δ.Ε.Θ, η Ημέρα των Χρωμάτων έχω υπάρξει εξωτερικός συνεργάτης του ZooRadio 90.8, του Velvet 96.8, του Tranzistor 100.3 και φυσικά το Metropolis 95.5.
Το ραδιόφωνο έχει τη δική του μαγεία η οποία στηρίζεται σ’ αυτή την παρεΐστικη διάθεση, ειδικά όταν πρόκειται για μουσικά ραδιόφωνα. Στην ενημέρωση, πιστεύω ότι ξεχωρίζει ο ραδιοφωνικός παραγωγός, η χροιά της φωνής του, ο τρόπος που τονίζει τις λέξεις όταν παρουσιάζει ένα δελτίο ειδήσεων, η επικοινωνία του με τους ακροατές. Είναι πιο άμεσο το ραδιόφωνο σε σχέση με την τηλεόραση. Σαφώς, θέλω να ασχοληθώ και με το ραδιόφωνο και νομίζω ότι έχω να μάθει ακόμα πολλά γι’ αυτό.

Ραδιόφωνο, Τηλεόραση ή Έντυπο; Τι προτιμάτε και γιατί; Δεν μπορώ να επιλέξω κάποιο γιατί θεωρώ ότι καθένα απ’ αυτά έχει την δικιά του μοναδικότητα και αξία. Μακάρι να μπορέσω στο μέλλον να αποκτήσω μία ολοκληρωμένη εμπειρία και από τα τρία για να μπορέσω να σας απαντήσω. Προς το παρόν, δηλώνω πρόθυμη να ασχοληθώ επαγγελματικά και με τα τρία αυτά διαφορετικά, μέσα επικοινωνίας.

Στο συνέδριο SimUnesco το καλοκαίρι του 2018 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας

Ως φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχετε συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά συνέδρια προσομοίωσης των εργασιών του ΟΗΕ ή αλλιώς μοντέλα των Ηνωμένων Εθνών. Τι ακριβώς πραγματεύονται αυτά τα συνέδρια και ποια ήταν η δικιά σας συμμετοχή; Αυτά τα συνέδρια είναι προσομοιώσεις των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για εκπαιδευτικά συνέδρια στα οποία οι συμμετέχοντες, μαθητές ή φοιτητές αναλαμβάνουν το ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, προκύπτουν ορισμένα ‘’ψηφίσματα’’. Αυτά τα συνέδρια διεξάγονται σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και στην πλειοψηφία τους, είναι αγγλόφωνα. Φυσικά, όπως και σε κάθε εκδήλωση, έτσι και στα συνέδρια χρειάζεται μία δημοσιογραφική ομάδα που παρατηρεί, και καταγράφει όσα συμβαίνουν. Αυτό, λοιπόν έκανα και εγώ, αρχικά ως μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτρια. Γενικά, πέρασα πολύ όμορφα και έμαθα εξίσου σημαντικά πράγματα μέσα από αυτά τα συνέδρια και δεν μετάνιωσα ποτέ που ασχολήθηκα με αυτά κατά την διάρκεια των σπουδών μου.

Στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων το 2019 στην Αθήνα

Πέρα από την ενασχόληση σας με τη δημοσιογραφία, γνωρίζω ότι έχετε και μία σύνδεση με την πολιτική. Τι σημαίνει η πολιτική για εσάς; Η πολιτική είναι μία συλλογική και συγκροτημένη προσπάθεια που προκύπτει από τη συνεργασία των κατάλληλων ανθρώπων που έχουν οριστεί για να εκπροσωπούν τον απλό πολίτη στο κοινοβούλιο με στόχο να επιτευχθεί το κοινό συμφέρον. Έτσι το βλέπω εγώ, και δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφαρμόσιμο και εφικτό στην ελληνική κοινωνία.

Σε εορταστική εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας της ΕΡΤ3

Θα μπορούσατε στο μέλλον να ασχοληθείτε με την πολιτική ή θεωρείτε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι ανεξάρτητος από κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες; Όσοι δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί με την πολιτική, υποστηρίζουν ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ νομίζω ότι θα συμφωνήσω μαζί τους γιατί δεν πρέπει κανένας να αποκλείεται επειδή επιθυμεί να προσφέρει στο κοινό καλό. Ανεξαρτήτως ιδιότητας και προσωπικών πεποιθήσεων, πιστεύω ότι ο καθένας μας μπορεί αν έχει τα κατάλληλα εφόδια και ένα συγκεκριμένο επίπεδο πολιτικών γνώσεων να ασχοληθεί έμπρακτα με την πολιτική.

Θα σας ενδιέφερε να ακολουθήσετε μία πορεία ως δημοσιογράφος της έγκυρης ενημέρωσης που παρουσιάζει πολιτικές εκπομπές ή σας αρέσει περισσότερο το ψυχαγωγικό κομμάτι της τηλεόρασης; Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι μου αρέσει η τηλεόραση αν και θεωρώ την τηλεοπτική δημοσιογραφία αρκετά απαιτητική γιατί πρέπει να διαχειρίζεσαι πολλά πράγματα και ταυτόχρονα. Όσον αφορά το είδος, ευελπιστώ να το ανακαλύψω στην συνέχεια.

Στην πρώτη μου εκπομπή στο online ραδιόφωνο SpRadio μαζί με τον Πέτρο Ζλατάνο, τον Διογένη Μαριόλα και τον Ανδρέα Νικάκη

Θα ήθελα να μου πείτε μία τηλεοπτική προσωπικότητα που σαν ενέπνευσε και θαυμάζετε πολύ. Θα σας αποκαλύψω μία προσωπική ιστορία. Όταν ήμουν περίπου 10χρονών έβλεπα τηλεόραση και είχε ειδήσεις που παρουσίαζε τότε η Έλλη Στάη στο Μega και εκείνη την στιγμή πέρα από το γεγονός ότι είχε κολλήσει το βλέμμα μου στην οθόνη, γύρισα και ρώτησα την μητέρα μου: «τι έχει σπουδάσει αυτή η κυρία;» και εκείνη μου απάντησε ότι είναι δημοσιογράφος και έχει σπουδάσει σε κάποια ιδιωτική σχολή ή Πανεπιστήμιο. Τότε της απάντησα με μία, θα έλεγα, χαρακτηριστική αθωότητα: «εντάξει, να ξέρεις και εγώ αυτό θα κάνω». Όπως καταλαβαίνετε, τήρησα τον λόγο μου.

Με τον ραδιοφωνικό παραγωγό και αθλητικογράφο του Metrosport, Γιώργο Στράντζαλη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Δεδομένου ότι η πανδημία έχει προκαλέσει κρίση σε κάθε τομέα της κοινωνικής δραστηριότητας και σίγουρα θα αλλάξει την πραγματικότητα που επικρατεί αυτή την στιγμή στα Μ.Μ.Ε. Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον για καινούργια πρόσωπα στο χώρο της δημοσιογραφίας; Είμαι από την φύση μου πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω ότι η πανδημία που έχει προκαλέσει κοινωνική κρίση κάποια στιγμή θα λάβει τέλος. Η αγορά των Μ.Μ.Ε. φαντάζομαι πως και αυτή έχει επηρεαστεί αρκετά αλλά ευελπιστώ ότι θα επανέλθουμε σαν κοινωνία σε κανονικούς ρυθμούς στο άμεσο μέλλον. Ακόμα, πιστεύω ότι τα νέα παιδιά που έχουν φρέσκιες ιδέες, όρεξη για δουλειά και ανάγκη να νιώθουν δημιουργικοί, πρέπει να κυνηγούν και πραγματοποιούν τα όνειρά τους σε κάθε εποχή.

Ο Πολ Βαλερύ είχε πει «το πρόβλημα με την εποχή μας είναι ότι το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν». Σε ποιους πιστεύετε ότι ανήκει το μέλλον; Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς και στους αποφασιστικούς, που δεν φοβούνται να εκτεθούν και να αποτύχουν αλλά και σε όσους είναι αυθεντικοί. Είμαι της άποψης ότι οι άνθρωποι πρέπει πρώτα να ικανοποιούν το μέσα τους γιατί το ‘’είναι’ είναι πιο σημαντικό από το ‘’φαίνεσθαι’’.

Με τον παρουσιαστή Γιώργο Μαυρίδη πάνω στο stage του Zoo Radio 90.8. Ο Γιώργος Μαυρίδης παρουσίασε μαζί μου την εκδήλωση «Μέρα με τα χρώματα» στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Είναι η αγάπη ο σκοπός της ζωής; Φυσικά! Η αγάπη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Προσωπικά, θεωρώ κενό έναν άνθρωπο που δεν ξέρει να δίνει και να παίρνει αγάπη.

Ποιά είναι η άποψη σας για την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο από την πόλη; Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα και γι’ αυτό την λατρεύω. Την θεωρώ ξεχωριστή και μοναδική γιατί συνδυάζει τον αέρα της πόλης με την παραλία που σου θυμίζει παραθαλάσσιο μέρος. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα σημείο της πόλης μου, θα έλεγα την περιοχή της Νέας Παραλίας.

Στο εξωτερικό χώρο του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας

Κλείνοντας αυτή την συζήτηση, θα ήθελα να μου μιλήσετε για την τελευταία σας συνεργασία με το διαδικτυακό ραδιόφωνο SpRadio. Πως ήταν αυτή η εμπειρία; Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία! Μαζί με τον Ανδρέα Νικάκη και τον Πέτρο Ζλατάνο είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία και χημεία κατά την διάρκεια της εκπομπής. Πραγματικά, το SpRadio είναι ένα μουσικό ραδιόφωνο που επιτυγχάνει αυτό που υπόσχεται, σε ταξιδεύει με τις μουσικές του επιλογές.