Δυο ξεχωριστα παιδικά βιβλία (picture books) από τις εκδόσεις Εν πλω. Στιγμιότυπα από τις ζωές δύο αγίων μας.

Τα παιδιά προσεγγίζουν τη ζωή των Αγίων μας, ζώντας μέσα από τις περιπέτειές τους.
Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ήταν κι αυτοί κάποτε παιδιά, είχαν προβληματισμούς, απορίες, αμφιβολίες, ψυχολογικές μεταπτώσεις, αγάπη για τη ζωή…
Δύο παιδικά βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία των picturebooks και έχουν εικονογραφηθεί απο τον γνωστό ζωγράφο-εικονογράφο Χρήστο Γουσίδη μας παρουσιάζουν στιγμιότυπα από τη ζωή δύο σημαντικών Αγίων της Εκκλησίας μας, όταν αυτοί ήταν παιδιά.
∞∞∞∞∞

Η επίσκεψη στο πατάρι,
Μια περιπέτεια από τα νιάτα του αγίου Νεκταρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Σχήμα: 21Χ29 /σελίδες: 32/ Τιμή: 9,00 ευρώ
ISBN: 978-960-9550-62-8

Μια πραγματική περιπέτεια, απόσπασμα από τη ζωή του μικρού Αναστάση Κεφαλά, πολλά χρόνια πριν γίνει ο μεγάλος Αγιος Νεκτάριος!
Ο μικρός Αναστάσης Κεφαλάς αφήνει την πατρίδα του και φεύγει μετανάστης για την Πόλη.
Τα πράγματα όμως δεν έρχονται όπως τα λογαριάζει. Οι δοκιμασίες δεν θα αργήσουν να τον φέρουν στην πιο κρίσιμη στιγμή της μέχρι τότε ζωή του… Ώσπου εκείνο το ξημέρωμα θα δεχτεί μιαν αναπάντεχη επίσκεψη στο πατάρι όπου ζει!
Απόσπασμα από το βιβλίο:
«…Αυτό που κάνει ξεχωριστή την παρακάτω ιστορία όμως, είναι πως ο νεαρός Αναστάσης Κεφαλάς πέρασε μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες και την προσωπική του περιπέτεια με όπλο την προσευχή και την υπομονή, δηλαδή με ταπείνωση. Ο Αναστάσης έκανε κάθε βήμα στη ζωή του ζητώτας τη βοήθεια του Χριστού. Προσευχόταν με καθαρή καρδιά, με απλότητα και με φυσικότητα. Αναφερόταν στον Χριστό, όπως μιλάει κανείς στον πατέρα του, τον αδελφό ή τον φίλο του. Κι ο Χριστός, πάντα παρών, του έδειχνε το δρόμο και του έδινε λύσεις, σαν να έστριβε το τιμόνι της ζωής του προς την ωφελιμότερη κατεύθυνση». Από τον πρόλογο του βιβλίου.

Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Το τρίτο ταξίδι, «Αλήτης» για την αγάπη του Χριστού.

Σχήμα: 21 Χ 28 / Σελ. 48 / ΤΙΜΗ: 12 €
ISBN: 978-960-619-054-4
Στο βιβλίο ο ίδιος ο Άγιος Πορφύριος κατά κόσμον, Ευάγγελος Μπαϊρακταρης αφηγείται μία κρίσιμη περιπέτεια της ζωής του. Συγκεκριμένα περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ως παιδί να φτάσει στο «Περιβόλι της Παναγίας» και να ζήσει την ζωή των ασκητών… αποκαλύπτοντας την ξεκάθαρη θέση του στα διλήμματα, την δύναμη της αποφασιστικότητάς του, αλλά και την διακριτική επέμβαση της Θείας Πρόνοιας.

Τα κείμενα του βιβλίου προέρχονται από το βιβλίο: Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου Βίος και Λόγοι, εκδ. Ι. Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, και είναι εικονογραφημένη από τον Χρήστο Γουσίδη με απόλυτη συνέπεια στους τόπους, την μορφή του κόσμου και τις συνθήκες εκείνης της εποχής.

Απόσπασμα από το βιβλίο:
«Ο μικρός Άγγελος ακούει τυχαία για το Άγιο Όρος. Ένας ζήλος τον κυριεύει να πάει κι αυτός εκεί.
Ο Πειραιάς του 1915, όμως, όπου ζει και εργάζεται, είναι αρκετά μακριά και τα χρήματα που έχει για εισιτήριο ελάχιστα.
Όταν τελικά καταφέρνει να μπει στο καράβι, αμέσως αντιλαμβάνεται τις συνέπειες της πράξης του. Η πάλη μέσα στην καρδιά του έχει ήδη ξεσπάσει. Είτε θα φύγει στα κρυφά για να πετύχει τον σκοπό του, είτε απλώς θα συμβιβαστεί…». Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Ο Χρήστος Γουσίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει ακόμα εκεί. Ωστόσο, χρειάστηκε να φύγει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Σπούδασε γραφιστική κι εικονογράφηση στο ΤΕΙ Αθήνας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Canterbury του Kent (Αγγλία), σε σχολή Καλών Τεχνών χρησιμοποιώντας ως μέσω τη Video Art.
Στα πλαίσια δεύτερου μεταπτυχιακού στο Glasgow School of Art (Σκωτία), πραγματοποίησε μελέτη σχετική με την παραδοσιακή τέχνη και τον σύγχρονο άνθρωπο και πως αυτές οι δύο μπορούν να συνδυαστούν. Στο τέλος εφάρμοσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του και δημιούργησε ένα προσκυνητάρι για ορθόδοξο ναό. Από το Σεπτέμβριο του 2014 είναι φοιτητής της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών. Έχει δημιουργήσει 3 κόμιξ κι έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία, όπως και τα Θρησκευτικά Δ’ δημοτικού για το ελληνικό σχολείο, αλλά και τα Αρχαία Ελληνικά και για τις τρεις τάξεις του γυμνασίου της Κύπρου.
Ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής:
2004 Ζήτα-Μι, Θεσσαλονίκη.
2007 Ζήτα-Μι, Θεσσαλονίκη.
2008 Αίθουσα Σκουφά, Αθήνα.
2011 Αίθουσα Σκουφά, Αθήνα, (παράλληλα με την Δάφνη Κωστοπούλου)
2014 Αίθουσα metamorfosis, Θεσσαλονίκη, (παράλληλα με τον Χρήστο Κεχαγιόγλου/ Kex).

Βιβλιοπωλείο
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Εμπορικό Κέντρο Atrium, Αθήνα
E: [email protected], Τ: 211 11 98 900-901

http://www.enploeditions.gr/ , http://www.facebook.com/enploeditions.gr