Διακοσάββας Δημήτρης: “…Πιστευω πως ο καλλιτεχνης γενιεται ως καλλιτεχνης γιατι απλα δε μπορει να ζησει διαφορετικα… Ομως με τη δουλεια, την πιστη και την αφοσιωση γινεται αξιος καλλιτεχνης”

“…Ο κινηματογραφος με γοητευει πολυ…. νομιζω οτι ειναι το μονο ειδος μαζι με το χορο που μπορει να με ταξιδεψει και να το απολαμβανω καθε στιγμη με την ιδια χαρα”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Μεχρι την ηλικια των δεκαεξι χρονων δε θα φανταζομουν ποτε πως θα ακολουθησω αυτο το επαγγελμα… η αιτια που με εκανε να σκεφτω τον εαυτο μου κανοντας αυτη τη δουλεια ηταν ενας καθηγητης φιλολογος ο Γιαννης ο Κατσανος που εκεινη τη περιοδο ετυχε να εχει διοριστει στο Βενετοκλειο λυκειο της Ροδου και εφτιαξε μια θεατρικη ομαδα για τους μαθητες. Μας εβαλε με πολυ ωραιο τροπο στο κοσμο του θεατρου !!! Επι τρια χρονια καναμε θεατρικες παραστασεις και ολο αυτο το ζησαμε με πολλη αγαπη και υπεροχη διαθεση και δημιουργικοτητα … ετσι στη τελευταια ταξη του λυκειου αρχισα να το σκεφτομαι πια σοβαρα ως πιθανοτητα ..
Το 1995 εδωσα εξετασεις και φοιτουσα ηδη στο πρωτο ετος της δραματικης σχολης του ΚΘΒΕ.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Ο καταλογος αυτων που θαυμαζω ειναι μακρυς…και οχι μονο στη χωρα μας αλλα σε πολλες διαφορετικες ….ο θαυμασμος αυτος προκυπτει πολλες φορες για εντελως διαφορετικους λογους και καθε φορα προστιθεται στη λιστα και ενα καινουργιο ατομο που ανακαλυπτω πως με γοητευει με τη τεχνη του και το τροπο που την υποστηριζει.
Δε θα εφθανε ουτε ο χρονος ουτε ο χωρος να παραθεσω ονοματα και ειναι τοσα πολλα απο πολλους τομεις της τεχνης που τελικα δε θα ειχε νοημα . Κρατω μονο τη λεξη.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Ο κινηματογραφος με γοητευει πολυ…. νομιζω οτι ειναι το μονο ειδος μαζι με το χορο που μπορει να με ταξιδεψει και να το απολαμβανω καθε στιγμη με την ιδια χαρα …δε θα ελεγα το ιδιο για το θεατρο, δυστυχως στο θεατρο πια δε μπορω να χαλαρωσω και να το απολαυσω ως θεατης οπως οταν ημουν παιδι μιας και με απασχολει περισσοτερο ο μηχανισμος της δουλειας που υπαρχει απο πισω….. Ισως το γεγονος οτι δεν εχω ασχοληθει πολυ με το κινηματογραφο μου δινει τη ακομη την ευκαιρια να το χαιρομαι και να ξεχνιεμαι μ’ αυτο.
Ενα ακομη τιμημα της δουλειας μας ειναι να χανουμε τη μαγεια σαν θεατες οταν γνωριζουμε λιγο περισσοτερα γι’ αυτη….

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριερα για μενα σημαινει αυτο που θελει ο καθε καλλιτεχνης να κανει ως “καριερα” και εχει στο μυαλο του κι οχι αυτο που του παρουσιαζεται ως “καριερα” και επιτυχια να νιωθει ελευθερος και δημιουργικος μ’ αυτο που κανει και αν βρεθει στη καταληλη συνθηκη να λαμψει και οχι απαραιτητα αυτο που του παρουσιαζεται ως “επιτυχια”….

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστευω πως ο καλλιτεχνης γενιεται ως καλλιτεχνης γιατι απλα δε μπορει να ζησει διαφορετικα και απλα με τη δουλεια την πιστη και την αφοσιωση γινεται αξιος καλλιτεχνης…

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η λεξη.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Οχι παντα…ειναι φορες που ερχεται η εμπνευση σχεδον αβιαστα και τοτε ολα φανταζουν πολυ ευκολα και μαγικα το “παρακατω” ομως για τον ηθοποιο ειναι η δυσκολια οταν για πολλους λογους ειτε περιβαλλοντος ειτε προσωπικους αυτη σε εγκαταλειπει και τοτε τα πραγματα γινονται τομακτικα δυσκολα και το βαρος μεγαλο …
Εκεινη τη στιγμη μοναδικο στηριγμα ειναι η δουλεια, που θα σε βοηθησει να ξεπερασεις το σκοπελλο και να συνεχισεις μεχρι να φτασει εκεινη η ποθητη ωρα της εμπνευσης….

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Αυθορμητο Απλο, Καθημερινο Διαθεσιμο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν μ’ αρεσει να σχεδιαζω τιποτε …πρωτον διοτι δε μπορω να ξερω απο πριν τα θελω και τις διαθεσεις μου και δευτερον γιατι τις περισσοτερες φορες η ζωη η ιδια μπορει να οδηγησει σοφα… το μονο που εχω ειναι επιθυμιες για το μελλον και απλα ελπιζω να συνεχιζω να αντεχω να θελω και να εχω ακομη την ορεξη γι αυτη τη δουλεια….

Συντομο βιογραφικο Γεννήθηκε στη Ρόδο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ το 1998. Συμμετείχε σε περισσότερες από 47 παραστάσεις στο θέατρο συνεργαζόμενος με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. καθώς και στο ελεύθερο, έχοντας πάρει μέρος πολλές φορές στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Έχει παίξει στα έργα : τοπιο στην ομιχλη Αμλετ, Έγκλημα και Τιμωρία, Λεωφορείο ο Πόθος, Γύρος του Θανάτου, Ο Μορμόλης, μωβ ομπρελλα, Μικρά Διονύσια, Βασιλιάς Ληρ, Το Όνειρο του Χάιμε, ο Μόγλης, Βαβυλωνία, Ο Προεστώς του χωριού, Δράκος, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Ράφτης κυριών, Ο Φιλάργυρος, Τρωάδες, Το χαμένο πρόσωπο της Φλώρας Νισίμ, Το κιβώτιο,Ο Φάτσερ στις πόλεις, Κεκλεισμένων των θυρών, Αντιγόνη, Αχαρνής, Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, Ο οίκος του Μπάτλερ, Τα ελάφια και οι κατάρες, Ο Αρχοντοχωριάτης, Η ωραία Ταϊλάνδη, Ειρήνη, Ιβάνοφ, Ντόλλυ! Μας συγχωρείτε κύριε Σαίξπηρ, Ο Επιθεωρητής, Λυσιστράτη, Το αθάνατο νερό, Μια κωμωδία, ΑριστοFUNης, Η Ισαβέλλα, Τρεις καραβέλες κι ένας παραμυθάς. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Σ. Φασουλή, Σ. Λιβαθινό, Σ. Τσουλάντζε, Γ. Καραντινάκη, Φ. Μπαξεβάνη, Γ. Ρήγα, Α.Ρηγα, Δ. Αβδελιώδη, Τ. Λύγαρη, Γ. Κιουρτσίδη, Ν. Μαστοράκη, Γ. ιορδανίδη, Π. Μιχαηλίδη, Μ. Άβκιραν, Γ. Καλαϊτζή, Τ. Ράτζο, Π. Ζηβανό, Γ. Αρμένη, Γ. Καραχισαρίδη, Γ. Κιμούλη, Π. Δανελλάτο, Γ. Ρήγα, Κ. Σπανού, Κ. Νταλιάνη, Γ. Διαμαντόπουλο, Β. Νικολαΐδη, Γ. Ρεμούνδο, Ν. Διαμαντή, Σ. Χατζάκη. Στη τηλεόραση έπαιξε στο Δις μαδιάμ (Αnt1), στο Κομισθή ειδήσεων και στα Θεατρικά μονόπρακτα (ΕΤ-1).