Διάσημες ορχήστρες Brussels Virtuosi: A Virtuoso Night at the Opera

Οι Brussels Virtuosi έρχονται στις 13 Οκτωβρίου 2018 για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής, και υπόσχονται μια μουσική πανδαισία με ένα μοναδικά δεξιοτεχνικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από την όπερα! Το γνωστό μουσικό σχήμα πλαισιώνουν τρεις σολίστ, ο περίφημος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ο αισθαντικός Γάλλος βιολονίστας Jean Frédéric Molard (Ζαν Φρεντερίκ Μολάρ) και ο διεθνούς φήμης Βέλγος φλαουτίστας Marc Grauwels (Μαρκ Γκράουβελς), που έπαιξε στο soundtrack της ταινίας Amadeus και για τον οποίο ο Άστορ Πιατσόλα συνέθεσε το παγκοσμίως γνωστό έργο Ιστορία του Ταγκό.
Το πρόγραμμα ξεκινά με το Μενουέτο από την όπερα Ορφέας και Ευρυδίκη του Γκλουκ (1714-1787) και τη Συμφωνία κοντσερτάντε του οπερατικού συνθέτη Ντομένικο Τσιμαρόζα (1749-1801). Ακολουθούν δύο άριες για κόντρα τενόρο, “Sol da te mio dolce amore” του Βιβάλντι (1678-1741) από τον Μαινόμενο Ορλάνδο, μία από τις σαγηνευτικότερες άριες του μπαρόκ ρεπερτορίου, και “Al mio ben mi veggio avanti” από την όπερα Ο Ασκάνιο στην Άλμπα του Μότσαρτ (1756-1791).
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τα Χρυσάνθεμα του Πουτσίνι (1858-1924) και δύο εξαιρετικά δεξιοτεχνικές φαντασίες με αποσπάσματα από τις όπερες Ριγκολέτο του Βέρντι (1813-1901) και Κάρμεν του Μπιζέ (1838-1875), για φλάουτο και ορχήστρα.

Το διεθνές σύνολο Brussels Virtuosi ιδρύθηκε το 1981 με πρωτοβουλία του φλαουτίστα Marc Grauwels. Η πρώτη τους συναυλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Βρυξελλών. Ευέλικτο σαν σχήμα, το σύνολο ερμηνεύει σπανιότερο ρεπερτόριο, έχοντας τη δυνατότητα να εμφανιστεί είτε ως κουαρτέτο εγχόρδων με φλάουτο είτε ως ορχήστρα δωματίου. Οι Brussels Virtuosi έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχουν περιοδεύσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Έχουν ηχογραφήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό cd, που περιλαμβάνει κυκλοφορίες οι οποίες έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία.

Brussels Virtuosi: A Virtuoso Night at the Opera
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, ώρα 21:00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€, 5€ (μειωμένο)