Γιάννης Ντάσιος: “Στην υποκριτική τέχνη χρειάζεται δουλειά, πολύ δουλειά, πολύ διάβασμα, πρόβα κάθε μέρα. Κάθε φορά να ανεβάζεις τον πήχη, να ξεπερνάς τον εαυτό σου…”

Θαυμάζω τους ηθοποιούς με μεράκι γι’ αυτό που κάνουν, που παραμένουν ταπεινοί, που έχουν μέσα τους συναδελφικότητα και λίγη παραπάνω τρέλα”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; 24 χρονών ξεκίνησα να ασχολούμαι με την υποκριτική τέχνη. Πριν ξεκινήσω τα μαθήματα στη σχολη δεν φανταζόμουν τον εαυτό μου στη σκηνή να ερμηνεύει ένα ρόλο. Η υποκριτική τέχνη με βοήθησε να ξεπεράσω διάφορα θέματα που είχα μέσα μου, δεν χρειάζεται να αναλυσω κάτι περισσότερο για αυτό το θεμα. Στην αρχή στο μυαλό μου ήταν ένα πείραμα. Μέσα στη σχολή ένιωσα ελεύθερος και ερωτεύτηκα το θέατρο. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Η δουλειά και η αφοσίωση σε αυτό που κάνεις παίζει ρόλο.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Τους ηθοποιούς με μεράκι για αυτό που κάνουν που παραμένουν ταπεινοί που έχουν μέσα τους συναδελφικοτητα και λίγη παραπάνω τρέλα. Αυτούς θαυμαζω.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Δεν θα ξεχωρίσω κάποιο. Και οι 2 τέχνες έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν, η κάθε μία με το δικό της τρόπο.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριέρα και επιτυχία, δύσκολες έννοιες, αυτήν την εποχή ιδίως. Επιτυχία για εμένα είναι μετά από μια παράσταση που συμμετέχω οι θεατές φεύγοντας να σκεφτούν, να συζητήσουν, να αναλύσουν τι δημιουργήθηκε μέσα τους, να έχουν πάρει έστω κάτι μικρό από την παράσταση.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Σίγουρα υπάρχουν άτομα που από πολύ μικρή ηλικία έχουν καλλιτεχνικές τάσεις και φαντασία. Αυτό που έχω μάθει τουλάχιστον στην υποκριτική τέχνη είναι ότι χρειάζεται δουλειά, πολύ δουλειά, πολύ διάβασμα, πρόβα κάθε μέρα. Κάθε φορά να ανεβάζεις τον πήχη, να ξεπερνάς τον εαυτό σου.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Με μια μόνο λέξη; Δεν μπορώ, θα πω λίγες παραπάνω όπως: Δουλειά, Αφοσίωση, Συνέπεια.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Σίγουρα υπάρχει μια “Ενέργεια” που σε βάζει σε μια δημιουργική διαδικασία που την ονομάζουμε “Έμπνευση”. Ύστερα για να φτάσεις στη δημιουργία συνδυάζεις αυτή την “ενέργεια” με δομημένες εικόνες, σκέψεις, και τεχνική για να προχωρήσει το οποιοδήποτε έργο και ο οποιοσδήποτε ρόλος μπροστά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δημιουργικός, Ανήσυχος ερευνητής.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτή την στιγμή συμμετέχω ήδη σε μία παράσταση που ονομάζεται “Το Πρόβατο” σε σκηνοθεσία Θοδωρή Τούμπανου. Είναι μια κωμωδία καταστάσεων. Τώρα έχουμε μια παύση λόγω καλοκαιριού και θα συνεχίσουμε τις παραστάσεις από 3 Σεπτεμβρίου κάθε Πέμπτη στο Θέατρο Χυτήριο στις 22.30.
Στις 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η παράσταση “Κρουστών Χρησμός Για Τον Οιδίποδα” από την Ομάδα “Ηχοποιοί” στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού όπου έχω την τύχη να ερμηνεύω τον Ρόλο του Οιδίποδα.
Τέλος θα κάνω την πρώτη σκηνοθετική μου απόπειρα με τρία σύγχρονα μονόπρακτα, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα μέχρι να είμαι σίγουρος για το τι θα γίνει με τον Ιό και τα νέα μέτρα στην Αθήνα.

Βιογραφικό. Ο Γιάννης Ντάσιος είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1986 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή “Αθηναϊκή Σκηνή” το 2016. Επίσης σπούδασε Πληροφορική στο “University of Wales”.
Έχει συνεργαστεί με τους:
Μυλωνά Δημήτρη στο “Από Μηχανής Θέατρo” στην παράσταση “Η Διαθήκη” της Μαρίας Ρηγοπούλου Νάνσυ στο θέατρο “Αθηναϊκή Σκηνή” και στο “Xώρο Τέχνης Ασωμάτων” στις παραστάσεις : “Ματωμένος Γάμος” και “Είσαστε όλοι σας καθάρματα” του Καλαμπόκη Μιχάλη στο θέατρο “Αγγέλων Βήμα” στην παράσταση “Είναι τρελοί αυτοι οι γαλάτες;” του Μιχάλη Τιγκιρίδη στο “Θέατρο Άβατον” στην παράσταση “Εθελοντής” και στην ταινία μικρού μήκου “Γεύμα”. Και με άλλους.