Γιάννης Καμίνης «Επίμονη Τέχνη»

«Επίμονη Τέχνη»: Στάση ζωής. Γκαλερί το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη μετά covid-19 εποχή η επανάσταση των χρωμάτων ξεκίνησε απο τη Θεσσαλονίκη. Μια πρωτοποριακή έκθεση καλλιτεχνών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί επιπλέον μια στάση ζωής. Ένα συναρπαστικό εικαστικό πρότζεκτ στις στάσεις των λεωφορείων είναι πλέον κοντά στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων. Η αναμονή στον ΟΑΣΘ ή και ο περίπατος ακόμη στο κεντρο της πόλης αποκτά καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αφού 51 καλλιτέχνες εικαστικοί εκθέτουν εκτυπωμένα έργα τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ μετά απο πρόταση που έθεσε η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα (www.facebook.com/chris.alevra), εμπνεύστρια επιμελήτρια & art director της «Επίμονης Τέχνης» στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού & Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη (www.facebook.com/MariaKaragianni.skg/) η οποία “αγκάλιασε” με μεγάλο ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία μαζί με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης και με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. (www.facebook.com/ZervasMayor/).

Η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί και καλεί τουρίστες και δημότες να περιηγηθούν στο κέντρο από τη στάση στο Δημαρχείο έως τη στάση Πλατεία Εμπορίου, όλη την Τσιμισκή, τη Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Λευκό Πύργο, Στρατηγείο, Βενιζέλου & Ίωνος Δραγούμη έως Ερμού, Αγίας Σοφίας, Αγγελάκη, Εγνατία (άνω πλευρά) από ΔΕΘ έως και όλη την Αριστοτέλους σε μια πόλη πλημμυρισμένη από έργα Τέχνης, «Επίμονης Τέχνης».

Art project by Chris Barjoka www.facebook.com/chris.alevra

www.facebook.com/epimonitexni/

Δήλωση της Μαρίας Καραγιάννη, Αντιδημάρχου Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή μας τη σκόνη της καθημερινότητας» Πάμπλο Πικάσο

«Η συνεργασία μας με τη Χρύσα Μπαρζόκα και την «Επίμονη Τέχνη» ξεκίνησε σε μία πολύ δύσκολη για όλους μας περίοδο, μέσα στην πανδημία, όταν όλοι οι χώροι του πολιτισμού ήταν κλειστοί.
Η έκθεση «Επίμονη Τέχνη» στο Γυάλινο Περίπτερο της παραλίας, με έργα που δημιούργησαν 35 καλλιτέχνες μέσα στην πανδημία, γέμισε με χρώμα και αισιοδοξία την καθημερινότητά μας και επιβεβαίωσε ότι η τέχνη δεν σταματάει ποτέ.
Συνεχίζοντας το “οδοιπορικό” μας με τη Χρύσα, 51 καλλιτέχνες-εικαστικοί της «Επίμονης Τέχνης» εκθέτουν εκτυπωμένα έργα τους στις στάσεις του ΟΑΣΘ δημιουργώντας μία ανοικτή γκαλερί φέρνοντας την καλλιτεχνική δημιουργία στο δρόμο.
Ευχόμαστε η Χρύσα Μπαρζόκα και η «Επίμονη Τέχνη» να συνεχίσουν να επιμένουν……»

Το polismagazino.gr παρουσιάζει τη συνέντευξη του εικαστικού Γιάννη Καμίνη www.facebook.com/yiannis.kaminis

Γιάννης Καμίνης: «Η τέχνη αποτελεί μέρος της ψυχικής υγείας και της καθημερινής ζωής»

Συμμετέχετε κι εσείς σε αυτό το πρωτοποριακό project. Σε ποιο σημείο της Θεσσαλονίκης-Γκαλερί βρίσκεται το έργο σας; Στην Πλατεία Αριστοτέλους στη στάση Μητροπόλεως.

Τι απεικονίζει και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες της πόλης; Το έργο είναι μέρος της εικαστικής σειράς Indigo που αποτελεί δέηση για πνευματική προστασία τη δύσκολη Covid-περίοδο που διανύουμε. O τίτλος του είναι Indigo Angel ΙΙ (Άγγελος Ίντιγκο ΙΙ). Το έργο καλεί τον θεατή να συνδεθεί με την αληθινή εσωτερική του φωνή, ώστε να δεχθεί πνευματική καθοδήγηση και να ξεπεράσει κάθε δυσκολία στο φυσικό πεδίο.

Ποια ερεθίσματα σας οδήγησαν σε αυτή τη δράση; Η ανάγκη για ποικιλία εικαστικών και πολιτιστικών ερεθισμάτων είναι μεγαλύτερη από ποτέ στην σημερινή κοινωνία, όπου οι πολιτιστικές δράσεις σχεδόν εξαλείφθηκαν ολοκληρωτικά. Η τέχνη ως ύψιστη μορφή μετουσίωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας είναι αναγκαίο να αποτελεί μέρος της ψυχικής υγείας και της καθημερινής ζωής. Η συγκεκριμένη δράση επιτρέπει την παρουσία σημαινόντων αξίας για τον κάθε άνθρωπο, ανοίγοντας το δρόμο για υγιέστερα πρότυπα ζωής που εξευγενίζουν την πρωτόγονη φύση του. Η ίδια η δράση αποτελεί σημαίνον πολιτισμού που τιμά το Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Αναμονή στην στάση του ΟΑΣΘ από εργαζόμενο, μαθητή, φοιτητή, συνταξιούχο, τουρίστα, ερωτευμένο, διαβάτη… Ποιός θεωρείτε ότι θα συνομιλήσει περισσότερο με το έργο σας; Το έργο απευθύνεται στο εσωτερικό παιδί του κάθε ανθρώπου. Οποιοσδήποτε ανοίξει τα μάτια της ψυχής του/της μπορεί να βιώσει τα άμεσα οφέλη που φέρνει ο εξ ουρανού Άγγελος. Η τέχνη άλλωστε είναι βίωμα και γι αυτό το λόγο χρειάζεται η φυσική παρουσία και η άμεση επαφή με το έργο τέχνης. Οι φωτογραφίες δίνουν μόνο μια μονοσήμαντη διάσταση. Όποιος θελήσει να δει το έργο ζωντανά για μία ολοκληρωμένη εμπειρία, μπορεί. Προς το παρόν μια βόλτα στην Πλατεία Αριστοτέλους χαρίζει έμπνευση και αισιοδοξία για μια καλύτερη ζωή.

Σύντομο Βιογραφικό του Γιάννη Καμίνη
Ο Γιάννης Καμίνης ζει στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους. Το εικαστικό έργο του Γιάννη Καμίνη χαίρει διεθνούς απήχησης για την πρωτοτυπία, το νόημα και την καλαισθησία που δίνει στην αφηρημένη τέχνη. Ο δημιουργός ζωγραφίζει ενώ βρίσκεται σε άλλο επίπεδο συνείδησης μέσω ειδικών τεχνικών. Τα έργα ακρυλικών σε καμβά προκύπτουν αποτυπώνοντας αρχέτυπα, φαινόμενα, σύμβολα, πρόσωπα και ιδέες όπως συνδέονται με το συνειδητό και συλλογικό ασυνείδητο. Ο ζωγράφος εκθέτει στη Νέα Υόρκη-ΗΠΑ, στη Σεούλ-Ν. Κορέα, στη Βυρηττό-Λίβανο, στο Κίεβο-Ουκρανία, στο Ριάντ-Σαουδική Αραβία, στο Περού, στην Ευρώπη από το 2014. Τα έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως την εικαστική βάση σε διεθνή συνέδρια, ως εξώφυλλα βιβλίων καθώς και για τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ μόδας. Ο καλλιτέχνης συμμετέχει σε δημοπρασίες και στηρίζει φιλανθρωπικές δράσεις που βοηθούν παιδιά. Δείγματα της δουλειάς του θα δείτε στην ιστοσελίδα www.yianniskaminis.com

Χορηγός επικοινωνίας: polismagazino.gr