Γιάννης Καλαϊτζίδης: Ο πολιτισμός δεν μπορεί να “γεννηθεί”… όταν καλλιτέχνες και κοινό βρίσκονται στα σπίτια τους

Ο Γιάννης Καλαϊτζίδης, ιδιοκτήτης & αρχισυντάκτης του vimapress.gr, υπεύθυνος Digital & Social Media του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, απαντάει to the point στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Κοιτάξτε είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο, όμως οι Έλληνες αντιδράσαμε με πειθαρχεία και αφοσίωση στα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί. Οι μέρες της καραντίνας δεν ήταν εύκολες ωστόσο ήταν απολύτως αναγκαίες. Ακόμα και σήμερα παρακολουθούμε καθημερινά προβλέψεις ειδικών σύμφωνα με τις οποίες περνώντας πλέον στη δεύτερη φάση των μέτρων του κορονοϊού δεν θα πρέπει να «χαλαρώσουμε» γιατί αυτό θα έχει σίγουρα δυσάρεστες επιπτώσεις. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα παζλ που δύσκολα μπορεί να ολοκληρώσει κάποιος και αυτό γιατί οι παράγοντες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα είναι πάρα πολλοί.

Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει την καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, οι μελλοντικές της συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κυρίως το πώς θα διαχειρισθεί η κάθε χώρα, και συνολικά η παγκόσμια κοινότητα αυτήν την πρόκληση. Το μόνο σίγουρο για την επόμενη ημέρα είναι πως το οικονομικό περιβάλλον θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Όμως σαν λαός έχουμε αποδείξει πως στα δύσκολα είμαστε ενωμένοι.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Η πανδημία σίγουρα ήταν και είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό συνολικά. Παραστάσεις και συναυλίες αναβλήθηκαν, τα μουσεία έκλεισαν και κάθε είδους φεστιβάλ ακυρώθηκαν με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό βέβαια έδωσε την ευκαιρία σημαντικές παραστάσεις να ανεβούν στο διαδίκτυο, είδαμε πολλούς καλλιτέχνες να κάνουν πολύωρα live από το σπίτι τους κρατώντας συντροφιά σε όλους εμάς που είμασταν μέσα ενώ οι διαδικτυακές βιβλιοθήκες είδαν τις πωλήσεις τους να εκτινάσσονται ενώ είδαμε και συνεργασίες καλλιτεχνών που δύσκολα θα βλέπαμε στο παρελθόν. Όμως ας μη γελιόμαστε. Ο πολιτισμός δε μπορεί να γεννηθεί όταν καλλιτέχνες και κοινό βρίσκονται στα σπίτια τους, κατά συνέπεια το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα αίτια, εξαιτίας των οποίων, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του “μένουμε σπίτι” λόγω του κορωνοϊού; Είναι δεδομένο πως η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 10 χρόνια έχει πιεστεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα όλα τα φαινόμενα βίας να έχουν έξαρση στη χώρα μας. Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα απίστευτης πίεσης ήρθε και προστέθηκε το lock down της πανδημίας και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά την άποψή μου τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας συνδέονται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί και η τριβή θα φέρει στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Νομίζω πως αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων! Κατά τη γνώμη μου όσα οικονομικά κίνητρα και να δοθούν ή όσο καλά και να τα έχουμε πάει με την αντιμετώπιση του ιού ο τουρισμός θα βουλιάξει και θα συμπαρασύρει μαζί του και άλλους κλάδους όπως η εστίαση που ήδη έχει πληγεί σημαντικά και οι μεταφορές. Προφανώς και ως χώρα εκπέμπουμε μια εικόνα ασφάλειας και ορθής αντιμετώπισης του ιού όμως αρκεί 1 και μόνο κρούσμα για να μπει σε καραντίνα 14ων ημερών ένα ολόκληρο ξενοδοχείο, κατά συνέπεια δε μπορώ να σκεφτώ επιχειρηματία που να είναι διατεθειμένος να πάρει τέτοιο ρίσκο. Βέβαια βλέπουμε κινήσεις και προσπάθειες της κυβέρνησης να διασώσει μέρος της τουριστικής σεζόν πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Διαβάζουμε για υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία σίγουρα θα αποτελέσουν κίνητρο για μια ξενοδοχειακή μονάδα να ανοίξει. Σε τελική ανάλυση το άνοιγμα της οικονομίας και των πληττόμενων κλάδων σε αυτήν, ανήκει ολοκληρωτικά στην κυβέρνηση, άρα αυτή έχει και την ευθύνη για την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας που θα περιορίσουν τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Για άλλη μια φορά όμως ο ελληνικός τουρισμός καλείται να κερδίσει ένα στοίχημα, διαμορφώνοντας την επόμενη ημέρα της συνολικής οικονομίας.

Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Σίγουρα τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή την κατάσταση θα είναι σημαντικά και θα αποτελέσουν ένα στοιχείο «διαχείρισης» καταστάσεων στο μέλλον, όμως θεωρώ πως υπάρχουν ήδη πολύ πιο αποτελεσματικά “μέσα” διαχείρισης και ελέγχου της κοινωνίας. Κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τα Social Media, από κάθε είδους ΜΜΕ, από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και πολλά άλλα τα οποία καθορίζουν σχεδόν τα πάντα στην καθημερινότητά μας. Από το τι θα δούμε, τι θα φάμε, που θα βγούμε, πως θα ξοδέψουμε τα χρήματά μας, έως το τι δουλειά θα διαλέξουμε ή ποια επιλογή συντρόφου θα κάνουμε, ο έλεγχος και η επιρροή που ασκείται πάνω μας από εξωγενείς παράγοντες είναι τεράστιος. Κατά συνέπεια νομίζω πως ήδη ο έλεγχος της κοινωνίας υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά μας και δεν περιμέναμε μια πανδημία και έναν θανατηφόρο ιό για τον ενισχύσουμε.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Επειδή το 2020 μπήκε ανατρέποντας όλα μας τα σχέδια, αποφάσισα να βλέπω την κάθε μέρα ξεχωριστά και τα σχέδια μου να είναι βραχυπρόθεσμα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως σε πολύ μεγάλο βαθμό η επόμενη μέρα θα με βρει όπως ακριβώς με άφησε η προηγούμενη! Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως ένα από τα βασικά μου προβλήματα είναι ότι δουλεύω συνέχεια, οπότε το διάστημα της καραντίνας με βρήκε δημιουργικό και με διάφορες ιδέες για την επόμενη μέρα.

Έχοντας αναλάβει το κομμάτι του Digital & των Social Media του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι δεδομένο πως οι προκλήσεις της επόμενης μέρας θα είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μου θα συνεχίσει να είναι το «παιδί» μου το vimapress.gr, το οποίο σύντομα θα έρθει σε νέα μορφή, όπου ήδη έχουμε ξεκινήσει νέες συνεργασίες ενώ είμαστε σε συζητήσεις και για κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Και τέλος ένα από τα σχέδια μου που ανατράπηκαν λόγω κορονοϊού ήταν οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για τα “όργανα” του κόμματος, όπου ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τέλη Μαϊου. Ήταν ξεκάθαρη η πρόθεσή μου να συμμετέχω σε αυτές στον δήμο που κατοικώ, Πυλαίας – Χορτιάτη όμως τα έφερε έτσι η κατάσταση που αυτό θα πάρει μερικούς μήνες παράταση έως τον Οκτώβριο απ’ ότι μαθαίνω.