Γεωργία Τρούλη: πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε “δημιουργοί”

Πότε ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Ζωγράφιζα από μικρό παιδί όπως και όλα σχεδόν τα παιδιά. Πιο συνειδητά σαν ασχολία γύρω στα  εννιά μου χρόνια. Μεγάλο ρόλο νομίζω ότι έπαιξε η νονά μου, με την οποία έχουμε λίγα χρόνια διαφορά ηλικίας, η οποία σπούδαζε αρχιτεκτονική και την έβλεπα να σχεδιάζει. Επίσης συνέβαλε σε αυτό ο εκφραστικός ιδιοσυγκρασιακός τόνος του οικογενειακού μου περιβάλλοντος.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς η γίνεται;
Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ‘δημιουργοί’.
Γι αυτό υπάρχει ο κόσμος γύρω μας, όλη αυτή η ομορφιά, η ασχήμια  και η συνεχής εξέλιξη. Τα πεδία που διοχετεύεται ή μετουσιώνεται αυτή η ενέργεια της ανθρώπινης φύσης είναι πολλά. Από τα πιο καθημερινά, τα πιο επιστημονικά, τα πιο τεχνολογικά ως τα πιο συμβολικά τα πιο καλλιτεχνικά.Για μένα η λέξη ‘καλλιτέχνης’ έχει μια δυναμική και εμπεριέχει πολλά στοιχεία με σημαντικότερα την σύνθεση, την συμπύκνωση και το νοητικό άλμα (σύμβολο). Δεν νιώθω ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα εικαστικά, λογοτεχνικά, μουσικά κλπ είναι ‘καλλιτέχνες’ ή είναι μόνο καλλιτέχνες και σίγουρα δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι δεν ασχολούνται με τα παραπάνω δεν είναι καλλιτέχνες. Η λέξη ‘καλλιτέχνης’ (θα  προτιμούσα την λέξη ‘δημιουργός’) είναι περισσότερο έννοια η οποία έχει να κάνει με το πώς αφουγκράζεσαι την ζωή, τι νιώθεις, τι αφομοιώνεις και τι επιστρέφεις πίσω σε αυτήν. Πώς κάνεις τομές, πώς την οργανώνεις πώς την επανακαλύπτεις πώς την επανασυνθέτεις, πώς αφήνεσαι στην ροή. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε καλοί τεχνίτες, μελετητές, επιστήμονες και όποια άλλη ιδιότητα, το πώς όμως σκεφτόμαστε την ίδια την ζωή μέσα από  αυτές τις ιδιότητες, τα βιώματα, τις γενικότερες διαδικασίες ωρίμανσης την δόμηση και την αποδόμηση, το ακατέργαστο υποσυνείδητο, το συναίσθημα και την συνείδηση αυτού, είναι αυτό που μας κάνει δημιουργούς.
Υπάρχει όμως και η καθαρή αρχέγονη ενέργεια, η τελείως ακατέργαστη η σχεδόν αρχετυπική μέσα σε κάθε ον που το ωθεί να επιβιώνει, να δημιουργεί και να θέλει να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό είναι από μόνο του Τέχνη. Και αυτό απαιτεί από μόνο του δεξιότητες. Όταν εδώ βάλουμε παραμέτρους αισθητικής, παιδείας και ισχυρών κινήτρων για κάτι περισσότερο όμορφο, λειτουργικό, παρεμβατικό ή ανατρεπτικό τότε μιλάμε για καλή τέχνη.
‘We all born mad, some remain so’ έλεγε ο Μπέκετ
Ποια λέξη σας εκφράζει περισσότερο σαν καλλιτέχνη;
Ελευθερία, εξερεύνηση, (αυτό) πειθαρχία
Νιώθετε την έμπνευση πριν δημιουργήσετε;
Δεν χρησιμοποιώ  συχνά αυτήν την λέξη. Πιστεύω στην διαίσθηση -για κάτι που θέλει να πάρει σχήμα  (μορφοποιημένο ή άμορφο) – που δεν είναι πολλές φορές τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα μιας οξυμένης παρατήρησης (είτε το βλέμμα είναι στραμμένο προς τα έξω, είτε προς τα μέσα , είτε στο περιβάλλον είτε σε έναν άλλον άνθρωπο-ο έρωτας με αυτήν την έννοια μπορεί να εμπνεύσει-αυτός άλλωστε είναι και ο καθαρός παλμός του.
Υπάρχουν κάποια ερεθίσματα κάποιες συγκινησιακές ή κάποιες πιο εγκεφαλικές καταστάσεις που μπορεί να ωθήσουν άμεσα στην δημιουργία. Πιστεύω, όμως, πολύ στην οργάνωση  και στις συνθήκες που εμείς φτιάχνουμε όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε. Υπάρχει ένας ‘χώρος’ που μπαίνεις μαζί με ό,τι έχεις επιλέξει να εισάγεις από τα στοιχεία που έχεις συλλέξει. Κάποιες φορές νιώθεις ότι σε επιλέγει. Τον δαμάζεις και σε δαμάζει σε ένα διαρκές συνεχές. Δημιουργείς ροή, άλλες φορές πιο συνειδητά άλλες φορές λιγότερο.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Να ζω αληθινές και όμορφες στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπώ.
Ας γνωρίσουμε τη ζωγράφο.
Η Γεωργία Τρούλη γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1979.Κατάγεται από την Κρήτη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης (τμήμα Νοσηλευτικής), απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. (τμήμα Ψυχολογίας), απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και φοιτήτρια της σχολής Πολιτικών Επιστημών του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Ασχολείται με την συγγραφή, έχει εκδώσει πέντε ποιητικά βιβλία και δημοσιεύει κείμενα και ποιήματα σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.Παράλληλα πραγματοποιεί δράσεις στην πόλη με ομάδες ποιητών και καλλιτεχνών (Ασμα Ασμάτων-Ροτόντα, Ρώμος Φιλύρας- Ψυχιατρικό Νοσοκομείιο Θεσσαλονίκης, Γυναικέια Κραυγή- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 3χ3 Πεδίο Δράσης Κόδρα κ.α.). Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έργα της έχουν φιλοτεχνήσει λογοτεχνικά περιοδικά και βιβλία εκδόσεων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.
Georgia Trouli was born in November 1979. Her origin is from Crete. She is a graduate of the School of Occupations of Health and Welfare of ATEI Thessaloniki. Graduate of the Faculty of Philosophy of the Aristotle University of Thessaloniki – Department of Psychology, graduate of the School of Fine Arts of the Aristotle University of Thessaloniki and a student of the Political Sciences School of the same university institute. She is involved with writing; she has released five books of poetry and publishes texts and poems in various printed and electronic literary journals.  She also performs actions in the city with poets and artists (Asma Asmaton-Rotonda, Romos Filyras – Psychiatric Hospital of Thessaloniki, Women’s Howl – Macedonian Museum of Contemporary Art, 3×3 Field of Action Kodra, Saixpirikon bookstore –poetic performances, etc.) She has made three solo exhibitions and has participated  in group exhibitions. Her works have been illustrated several literary and art magazines and publishing books. She lives and works in Thessaloniki, Greece.