Γαβριέλλα Κασουλίδου: Η αποκρυπτογράφηση των μύθων είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί κατά τη γνώμη μου, τούτοι μεταφέρουν μεγάλες αλήθειες

“Η μυθολογία, μάς ταξιδεύει στο πολύ μακρινό παρελθόν όταν ακόμα δεν υπήρχε γραπτός λόγος και οι ιστορίες μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα με τις αλλοιώσεις που μια τέτοια διαδικασία επιφέρει”

Μιλήστε μας για το νέο βιβλίο σας «Σίβυλλα Ηροφίλη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιωλκός. Το νέο βιβλίο περιέχει κυρίως μεγάλα μέρη της Ελληνικής Μυθολογίας καθώς και μέρη της ιστορίας εκεί που αυτή εφάπτεται της μυθολογίας, γιατί τις περισσότερες φορές τα δύο είναι αλληλοεπικουρούμενα. Η ιστορία αφορά μια αρχαία Σίβυλλα, δηλαδή προφήτισσα που από μια κατάρα του Θεού Απόλλωνα έζησε περίπου χίλια χρόνια και δεν μπορούσε να πεθάνει. Πολλοί εύχονται τα χρόνια τα πολλά μα όπως είπε μια γριά ιέρεια «προσέχετε τι εύχεστε από τους Θεούς γιατί μπορεί να εισακουστείτε και να σας δοθεί αυτό που ζητάτε».

Τι σας γοήτευσε στην ιστορία της Σίβυλλας και αποφασίσατε να ασχοληθείτε μαζί της; Με τον κίνδυνο να φανώ γραφική, όμως πιστεύω ότι συνάντησα τη Σίβυλλα στο σαλόνι του σπιτιού μου ένα βράδυ νωρίς, και αποφάσισα να ψάξω ποια ήταν και τι ήθελε. Οφείλω να σας πω εκ των προτέρων είτε το πιστεύετε είτε όχι, αλλά ναι είμαι αυτό που λένε διαισθητική.
Ψάχνοντας και ρωτώντας παντού για το παρελθόν του σπιτιού κατέληξα ότι δεν είχε σχέση με το σπίτι. Υπέθεσα ότι μπορεί να ήταν σχετικό με την περιοχή που μένω, που είναι στις όχθες ενός ποταμού. Στο βιβλίο περιγράφω το παρουσιαστικό της, την ενδυμασία της και όποιος μπει στον κόπο να το διαβάσει θα διαπιστώσει ότι οδηγήθηκα από την εμφάνιση της στο μακρινό παρελθόν.

Η ιστορία καλύπτει μια πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να συλλέξετε τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτετε; Το γεγονός ότι η ιστορία καλύπτει περίπου χίλια χρόνια είναι προφανώς και ο λόγος που μου πήρε 10 χρόνια έρευνας και μελέτης. Ήταν μια δύσκολη έρευνα γιατί όσο κι αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω άλλο βιβλίο για αυτήν. Μόνο σκόρπιες αναφορές σε αυτήν από ένα αριθμό βιβλίων που παραθέτω στην βιβλιογραφία, τα οποία και αγόρασα και διάβασα. Επίσης κάποια κενά ή απορίες που μου δημιουργήθηκαν τα έλυσα όταν επισκέφθηκα τα μέρη που είχε ζήσει..

Από που αντλείτε έμπνευση; Η έμπνευση έρχεται από μόνη της. Δεν την προσκαλώ. Επειδή όμως η ιστορία της είναι αλληλένδετη με την Ελληνική Μυθολογία, την οποία αγαπώ και την ιστορία, ήταν και ένας σοβαρός και επιπρόσθετος λόγος που με γοήτευσε. Και λίγα λόγια για τη μυθολογία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η μυθολογία είναι παραμύθια για μικρά παιδιά. Κάνουν όμως λάθος. Η μυθολογία μας ταξιδεύει στο πολύ μακρινό παρελθόν όταν ακόμα δεν υπήρχε γραπτός λόγος και οι ιστορίες μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα με τις αλλοιώσεις που μια τέτοια διαδικασία επιφέρει. 
Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη ότι ο άνθρωπος του χθες δεν έχει πλήρη επίγνωση του κόσμου που τον περιέβαλλε και η συνειδητότητα του βρισκόταν σε αρχικά στάδια. Φυσικά γεγονότα παίρνανε υπερφυσικές διαστάσεις και δίνοντας εξηγήσεις ανάλογα με τα πιστεύω τους. Η φαντασία έπαιζε μεγάλο μέρος στις διηγήσεις. Επίσης η πίστις στους θεούς και η θρησκευτικότητα. Η αποκρυπτογράφηση των μύθων είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί κατά τη γνώμη μου τούτοι μεταφέρουν μεγάλες αλήθειες.

Φαίνεται πως σας ελκύουν θέματα που αφορούν ενέργειες, παράλληλους κόσμους. Ποια η σχέση σας με τη μεταφυσική;
Η παρατήρηση σας ότι με ελκύουν θέματα ενέργειας είναι πολύ εύστοχη. Και ναι έχω ασχοληθεί πολύ και με την μεταφυσική. Το γεγονός ότι ασχολούμαι καθημερινά με τον Διαλογισμό παίζει το ρόλο του γιατί μέσω του διαλογισμού (κάποτε δίδασκα κιόλας) έρχεσαι σε επαφή με τις παγκόσμιες και μεγάλες αλήθειες σου αποκαλύπτονται.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας τη «Σίβυλλα Ηροφίλη»; Το μήνυμα είναι απλό και εύκολα κατανοητό. Η Ελληνική Μυθολογία είναι πάρα πολύ πλούσια. Μην την περιφρονείτε. Διαβάστε την. Θα μάθετε πολλά και για τον ίδιο σας τον εαυτό. Καθώς συνδέεται και με την ιστορία μας γίνεται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αυτογνωσίας, του καθενός από εμάς. 

Βιογραφικό: Η Γαβριέλλα Κασουλίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946 από Κύπριους γονείς και μετοίκησε στη Λευκωσία το 1950. Μεγάλωσε εκεί και αποφοίτησε το 1963 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Middle Temple των Inns of Court, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967 ως Barrister at Law. Επέστρεψε στην Κύπρο όπου άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου μέχρι το 1975. Μετά την τουρκική εισβολή ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Εργάστηκε για δύο χρόνια σε δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά, στον ναυτιλιακό τομέα του Δικαίου και κατόπιν ίδρυσε ναυτιλιακό γραφείο ως ναυλομεσίτης, με την επωνυμία Saint Sebastian Shipping Co Ltd, το οποίο διατήρησε μέχρι το 2003. Παράλληλα με την εργασία της, ασχολήθηκε με τις θρησκείες και φιλοσοφίες της Ανατολής και με την τεχνική του διαλογισμού και της αυτοσυγκέντρωσης σε καθημερινή βάση. Μελέτησε, επίσης, την ελληνική φιλοσοφία και μυθολογία. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Στο δρόμο για τον ουρανό» (Πύρινος Κόσμος), που αναφέρεται σε μια αυτοβιογραφική εσωτερική πνευματική διαδρομή. Ακολούθησε το «Ένα ταξίδι στο μύθο, στο αιώνιο παρόν» (Πύρινος Κόσμος, 2006), το οποίο είναι διαδρομή στην Κρήτη και τη μυθολογία της. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα «Οι κήποι των αγγέλων» (Ιωλκός, 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην Αμερική με τον τίτλο «Angels Gardens» (Eloquent Books, 2009) και «Η μάγισσα του φωτός» (Ιωλκός, 2010). Έκτοτε ασχολήθηκε επισταμένα με τη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και την αλληλοεπίδρασή τους στην εξέλιξη της ιστορίας τους με αποτέλεσμα το παρόν βιβλίο. Το 2020 κέρδισε το Α’ Βραβείο Νεανικού Διηγήματος σε διαγωνισμό της Unesco Eλλάδας με την «Ιστορία ενός μικρού Τελχίνα».


Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ιωλκός το νέο βιβλίο της Γαβριέλλας Κασουλίδου «Σίβυλλα Ηροφίλη – Η χιλιόχρονη προφήτισσα».

Σελίδες: 656, Τιμή: 22,50 ευρώ ISBN:978-960-640-151-0 Εκδόσεις Ιωλκός

Η ιστορία μιας αρχαίας προφήτισσας που έζησε από τα τέλη των Προϊστορικών Χρόνων και λίγο πριν την άλωση της Τροίας, μέχρι και την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, περίπου για μία περίοδο χιλίων ετών. Εξιστορούνται οι περιπλανήσεις της, οι προφητείες της και η απεγνωσμένη προσπάθειά της να συναντήσει, επιτέλους, τον θάνατο. Η υπόθεση βασίζεται στην ελληνική Μυθολογία, καθώς αυτή εφάπτεται της Ιστορίας, και πολλά από τα γεγονότα της αναφέρονται τόσο από μυθογράφους, όσο και από ιστορικούς. Τις προφητείες της ακόμα αναφέρουν και οι Πατέρες της Εκκλησίας, καθώς αυτή προφήτευσε και την έλευση του Ιησού Χριστού. Έτσι, η αφήγηση της ιστορίας εξελίσσεται μεταξύ Μύθου και Ιστορίας και πολλές φορές και μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως. Περιγράφονται γεγονότα και μέρη γνωστά κι άγνωστα, αλλά ακόμα και του Κάτω Κόσμου, όπου η Σίβυλλα κατέβαινε πάντα ζωντανή.

Εκδόσεις Ιωλκός, Ανδρέου Μεταξά 12, 210 3304111, [email protected]

Προβολή – επικοινωνία ArtsPR