Βασκαντήρα Μάρθα: “Ως συγγραφέα και ως άνθρωπο μ’ εκφράζει η ελευθερία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αλήθεια”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών. Από παιδί αγαπούσα το γράψιμο. Ένιωθα πως μπορώ να ταξιδέψω όπου επιθυμούσε η ψυχή μου.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Δεν είναι μία είναι περισσότερες. Με εκφράζει η ελευθερία, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αλήθεια. Αυτές τις έννοιες άλλωστε πραγματεύομαι και στα βιβλία μου. Πιστεύω πως ο κάθε δημιουργός πρέπει να νιώθει ελεύθερος μέσα από τον τρόπο που εκφράζεται.

Νιώθετε την έμπνευση πριν την συγγραφή; Ναι πάντα. Έχεις την αίσθηση πως πρέπει κάτι να πεις, να γράψεις. Είναι η εσωτερική ανάγκη που σε καλεί να εκφραστείς.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Αρκετά παρορμητική και μαχητική.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Γράφω μία θεατρική παράσταση και ένα κοινωνικό μυθιστόρημα.

Βιογραφικό.

Βασκαντήρα Μάρθα. https://www.facebook.com/marthavaskantira1977

Γεννήθηκε το 1977 στην Πάτρα όπου και κατοικεί μόνιμα. Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Πατρών. Στα γράμματα εμφανίσθηκε το έτος 2002, με την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο” Οι Νεανικοί μου Στοχασμοί” από τις εκδόσεις ”Περί Τεχνών’.

Ακολούθησε μια νέα με τίτλο” Καλή σας νύχτα” από τις εκδόσεις ” Γαβριηλίδη” και στη συνέχεια μια ακόμη με τίτλο ”Απολογισμός” από τις εκδόσεις ”Π. Κούλης”. Έλαβε μέρος το (2011), σε ένα συλλογικό ποιητικό έργο από τις εκδόσεις ”Ωρίωνας” με το τίτλο ”Γραφής Έργα”.

Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς θεάτρου, τραγουδιού και ποίησης. Ασχολήθηκε με τη μουσική, το θέατρο και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, στη Δραματική σχολή ‘Ιασμος’ στην Αθήνα ‘ και στο θέατρο ”Λιθογραφείον” στη Πάτρα.

Είναι μέλος της” Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών” και του” Οργανισμού Νέων Καλλιτεχνών ” στη Πάτρα. Είναι τακτικό μέλος της” Εταιρίας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας”, έχει χρηματίσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας του ενώ στις τελευταίες εκλογές αναδείχτηκε εύφορος εκδηλώσεων.

Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις στα πλαίσια των ”Φιλολογικών Βραδινών” της ”Εταιρείας Λογοτεχνών” αλλά και σε άλλα βήματα Πολιτιστικών Φορέων της Περιφέρειας” Δυτικής Ελλάδος. Συνεργάστηκε με εφημερίδες, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα. Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί και έχουν γίνει τραγούδια.

Κάποια έχουν δραματοποιηθεί από θεατρικές ομάδες ενώ αρκετά έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα Λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Τον Δεκέμβριο του 2017 εξέδωσε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο ’Νταλια ‘’το έξυπνο ψάρι που σώζει το περιβάλλον’’ από τις εκδόσεις ‘’ΚΟΥΛΗΣ’’ το οποίο και δραματοποιήθηκε από μαθητές δημοτικών σχολείων στο θέατρο του ‘’Παμμικρασιατικού ‘’ στη Πάτρα.
Έχουν πραγματοποιηθεί απαγγελίες ποιημάτων της, στη γιορτή της μητέρας που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος ‘’Παναγία η Γηροκομίτισσα’.

Για το ποίημα της «Αφανισμός» εις μνήμην της σφαγής των Ποντίων και για τα 25 χρόνια προσφοράς της στον Πολιτισμό βραβεύτηκε από τον «Φάρο Έλληνοουκρανικής φιλίας.
Τον Δεκέμβριο του 2019 Εξέδωσε το παραμύθι ‘’ο Άγιος Βασίλης των Πάγων’’ από τις εκδόσεις ‘’Κούλης’.
Τον Ιούνιο του 2020 ανέλαβε την Συγγραφή του θεατρικού έργου ‘’Tango Deseos’’ και σκηνοθέτησε τη παράσταση για την σχολή χορού Εμμέλεια,«Tango».

Δυο ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στο Λογοτεχνικό ημερολόγιο 2021 από τις εκδόσεις ‘’Κέφαλος’’.
Ένα ποίημα της έχει μεταφραστεί και έχει αναρτηθεί στη σελίδα των ποιητών του κόσμου και της Ευρώπης.