Βασιλική Σιδηροπούλου – Καραμήτσου: “Οι σκοτεινές ημέρες που περνάμε με τα τόσα δυσεπίλυτα προβλήματα, στον τομέα της υγείας, της κοινωνίας του πολιτισμού, της ανθρώπινης αποξένωσης, με την έξαρση της βίας, της εγκληματικότητας, τις γυναικοκτονίες, απαιτούν την συνειδητή μας αφύπνιση. Καιρός να απεγκλωβιστούμε από κίβδηλες ανάγκες και νοσηρές προσκολλήσεις και να εξανθρωπιστούμε”

“Εφόσον η τέχνη εκφράζει όλο το φάσμα των πτυχών της ζωής μας, φιλία, έρωτα, πάθη, το συνειδητό και το ασυνείδητο, το φαντασιακό κομμάτι μας άρα θα συνεχίζει να διαπερνά και να ξεπερνά, τις εποχές, το χρόνο, την κοινωνία”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 ήταν μία δύσκολη χρονιά με ανάμεικτα συναισθήματα. Ζήσαμε και ζούμε μέσα στο φόβο, την αποξένωση, τις αμφιβολίες τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η χρονιά που έφυγε μας άφησε πικρές αναμνήσεις, με τις οικολογικές καταστροφές, με τα οικονομικά αδιέξοδα, ανεργία, με τις παντός είδους κρίσεις όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, τη βία και το διχασμό λόγω του εμβολιασμού. Όμως ταυτόχρονα είδα να αναδύονται ικανότητες με επιστημονικές διακρίσεις, βραβεύσεις μαθητών και ενηλίκων και σθένος για ποιοτική εξέλιξη. Ανάσα ψυχής είναι να βλέπεις ανθρώπους να ανασυντάσσονται μέσα από την παγκόσμια κρίση και να δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς και αυτοβελτίωσης.

Το 2021 ήταν η χρονιά των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση 1821-2021, για την απελευθέρωση μας. Εύχομαι η ιστορική μνήμη να γίνει σημείο αναφοράς για περαιτέρω αφύπνιση και αφετηρία για υψηλό αίσθημα ευθύνης. Προσωπικά για αυτό το σημαντικό γεγονός κρατώ τη μεγάλη συγκίνηση και χαρά μου να συμμετάσχω, με μία σειρά έργων μου με ανάλογο περιεχόμενο στο Δημαρχείο της πόλης μου. Η επιθυμία μου ήταν μέσα από αυθεντικά και μοναδικά έργα μου να καταθέσω ως ελάχιστο φόρο τιμής την προσωπική μου συγκίνηση, αντίληψη και αισθηματική προσέγγιση από την έμπνευσή μου μέσω της ιστορικής μνήμης. Τίτλος των έργων μου «Αχ Ελλάδα σ’αγαπώ!». Έργα φτιαγμένα με πολύ μεράκι, Εθνική υπερηφάνεια, συνειδητότητα, με διαφορετική οπτική και πολλούς συμβολισμούς Ελληνικότητας και υπέρμετρης αγάπης για την πατρίδα, την τέχνη και τη ζωή.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Όσον αφορά στη λήψη των μέτρων από τη κυβέρνηση τάσσομαι υπέρ της εφαρμογής τους, εφόσον υπηρετούν το κοινό καλό και διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Αναγνωρίζω τα μεγάλα διλλήματα όμως προσωπικά τάσσομαι υπέρ της επιστήμης.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Επειδή κατά τη γνώμη μου Τέχνη, Φιλοσοφία και πολιτισμός πάνε μαζί πιστεύω πως η γνήσια τέχνη ως μια ακατάπαυστη διεργασία ψυχής και νου θα δίνει πάντα το παρόν της. Εφόσον η τέχνη εκφράζει όλο το φάσμα των πτυχών της ζωής μας, φιλία, έρωτα, πάθη, το συνειδητό και το ασυνείδητο, το φαντασιακό κομμάτι μας άρα θα συνεχίζει να διαπερνά και να ξεπερνά, τις εποχές, τον χρόνο, την κοινωνία. Βέβαια κάθε φορά με άλλες αναζητήσεις, ιδέες, προβληματισμούς θα μιλά για πανανθρώπινες αξίες, θα ενθαρρύνει θα βρίσκει διεξόδους και θα οικοδομεί πολιτισμό. Ως φύση ανήσυχη και αισιόδοξη που είμαι πιστεύω ότι το 2022 θα έχουμε πλούσιο και αυξημένο πολιτιστικό απόσταγμα ποικίλων καλλιτεχνικών έργων-δράσεων λόγο των ασφυκτικών καταστάσεων που ζούμε, γεγονός που πυροδοτεί περισσότερο τον ψυχισμό των καλλιτεχνών. Γιατί όπως μας δείχνει η ιστορία οι δύσκολοι καιροί φιλτράρουν και γεννούν το διαχρονικό και οικουμενικά καταξιωμένο στην Τέχνη, στην επιστήμη, στη Φιλοσοφία.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Για την επιστροφή στην κανονικότητα θα ήθελα να αντιπροτείνω μία άλλη κανονικότητα. Μία κανονικότητα με περισσότερη εμβάθυνση στα ουσιαστικά θέλω μας κι όχι στις επίπλαστες ανάγκες. Θα ήθελα η κανονικότητα που προσδοκούμε να μας φέρει αντιμέτωπους κι έτοιμους για νέους προβληματισμούς και σκέψεις επαναπροσδιορισμού, για περισσότερη ευαισθητοποίηση, ατονική ευθύνη και απλότητα. Με αναζήτηση για ποιότητα ζωής για έναν κόσμο πιο αλληλέγγυο, απαλλαγμένο από τα δεινά της ματαιοδοξίας, του υλισμού και των ρηχών εντυπώσεων. Ήρθε ο καιρός να βρούμε τις χαμένες αξίες μας, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Προσδοκώ αυτό που λέει ο ποιητής μας Γ. Ρίτσος «εμείς αδέρφια μου δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο αλλά ια να τον σμίξουμε». Μακάρι με τα χρώματα του νου και της ψυχής να μπορέσουμε να πλησιάσουμε και να σμίξουμε την απεραντοσύνη της ύπαρξης με τρυφερότητα και κατανόηση.

Κοινωνία, Απομόνωση, Αποξένωση, Βία. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Πιστεύω πως πρέπει ο καθένας μας να γίνει καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Οι σκοτεινές μέρες που περνάμε με τα τόσα δυσεπίλητα προβλήματα στον τομέα της υγείας, κοινωνίας, του πολιτισμού, της ανθρώπινης αποξένωσης, με την έξαρση της βίας, της εγκληματικότητας, τις γυναικοκτονίες, την οπαδική βία, απαιτούν τη συνειδητή μας αφύπνιση. Καιρός να απεγκλωβιστούμε από κίβδηλες ανάγκες και νοσηρές προσκολλήσεις και να εξανθρωπιστούμε. Εκτός όμως από προσωπική μας ευθύνη θεωρώ πως και οι κρατούντες απανταχού της γης οφείλουν να αναπρογραμματίσουν και να φέρουν ανθρωπινότερες αλλαγές στις ζωές μας. Αλλά και πάλι μέσα από το σκοτάδι των νόμων τα ζούγκλας του ανταγωνισμού και της υποκουλτούρας πιστεύω η τέχνη θα δώσει ανάσες αντοχής και σωστούς προορισμούς αυτοβελτίωσης και αυτοεξέλιξης.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Τα σχέδιά μου για το 2022 είναι τα ίδια με αυτά που πάντα υπάρχουν μέσα μου. Πρωτίστως επιθυμώ να εξακολουθώ να έχω το ίδιο σθένος και πάθος να εκφράζομαι μέσα από όλα τα καλλιτεχνικά είδη που γνωρίζω και συγχρόνως να ψάχνω νέους τρόπους έκφρασης. Φυσικά είναι στα σχέδιά μου να συμμετέχω με την ομάδα της Επίμονης Τέχνης καθώς επίσης και με άλλες δραστηριότητες. Επίσης προετοιμάζομαι και για μία έκθεση στην Βέροια όταν οι συνθήκες της πανδημίας μου το επιτρέψουν. Το παρήγορο είναι ότι ως καλλιτέχνης αποζητώ την απομόνωση για να μεταμορφώσω τους προβληματισμούς μου σε ζωγραφικά πεδία αλήθειας και επικοινωνίας με τον εαυτό μου και τον κόσμο. Μέσα από αναρίθμητα σχήματα και χρώματα ίσως σαν μια ψευδαίσθηση διερεύνησης των γλυκόπικρων κανόνων της ζωής.