Βασιλική Καρατάσιου: “Επιτυχία σημαίνει η μέγιστη αναγνώριση του έργου ενός ταλαντούχου και εμπνευσμένου δημιουργού από το ευρύ κοινό”

Η Βασιλική Καρατάσιου Φιλόλογος,
Συντηρήτρια έργων τέχνης, Ψηφιδογράφος, Λογοτέχνης, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας. (Ε. ΛΟ. ΣΥ. Λ)., απαντάει στις ερωτήσεις του polismagazino.gr

“Η λέξη που με εκφράζει ως συγγραφέα είναι η λέξη “Ευαισθησία” κι αυτό γιατί εάν δεν δεν διαθέτει κάποιος ευαισθησία ψυχική και συναισθηματική,
δεν μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και να αποτυπώσει στο χαρτί τα εσώψυχά του με τη δική του προσωπική γραφίδα.”

Επιβιώνει η τέχνη σήμερα, στην παραπέουσα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα; Παρά την παραπέουσα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα η τέχνη θεωρώ ότι επιβιώνει στις μέρες μας χάρη στην έκδηλη αγάπη και το ανερμάτιστο μεράκι πραγματικά ευαίσθητων δημιουργών.

Αρκεί “το ταλέντο” ως εφόδιο για την επιτυχία ενός ζωγράφου; Το “ταλέντο” είναι ένα πρωτεύον εφόδιο, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει κάθε δημιουργός. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Αυτό θα πρέπει να συνδιάζεται πάντα με δημιουργική, αστείρευτη έμπνευση και καλαίσθητο γούστο.

Τί σημαίνει για εσάς η λέξη επιτυχία; “Επιτυχία” για εμένα
προσωπικά σημαίνει
τη μέγιστη αναγνώριση του έργου ενός ταλαντούχου και εμπνευσμένου δημιουργού από το ευρύ κοινό.

Συνδέονται ο πολιτισμός και ο τουρισμός; Θεωρώ ότι οι δύο αυτές έννοιες είναι αλληλένδετες. Όπου υπάρχει πολιτισμός ανά τον κόσμο αποτελεί πόλο έλξης και για τους τουρίστες, οι οποίοι εκτός από όμορφες παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές, σίγουρα γοητεύονται και από τα υπέροχα πολιτιστικά μνημεία.

Υπάρχει σήμερα αγοραστικό – επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο της τέχνης; Νομίζω πως σε κάθε εποχή οι φιλότεχνοι καθώς και οι πραγματικοί λάτρεις της τέχνης (συλλέκτες) πάντα θα εκδηλώνουν αγοραστικό – επενδυτικό ενδιαφέρον για καλαίσθητα έργα.

Μπορεί κάποιος ζωγράφος να επιβιώσει απο τις πωλήσεις των έργων του; Ένας επώνυμος ζωγράφος σε διεθνές επίπεδο μπορεί να επιβιώσει από τις πωλήσεις των έργων του.

Οι gallery προωθούν αξιόλογους ή εμπορικούς ζωγράφους; Θεωρώ ότι και τα δύο μπορεί να συμβαίνουν.

Υπάρχει “ξέπλυμα” χρήματος στην αγορά της τέχνης; Όλα είναι πιθανά και στην τέχνη.

Η εμπορική αξία ενός έργου είθισται να αυξάνεται…. μετά θάνατον του καλλιτέχνη. Μύθος ή πραγματικότητά; Έτσι είθισται να συμβαίνει. Μετά θάνατον του δημιουργού τόσο η αναγνώριση του έργου του, όσο και η αξία του αυξάνεται.

Με ποιό σκεπτικό θα συμβουλεύατε έναν αγοραστή να αποκτήσει ένα πίνακα; Θα νουθετούσα φιλικά έναν υποψήφιο αγοραστή να αποκτήσει έναν πίνακα με βάση την τεχνοτροπία του δημιουργού, τα υλικά που χρησιμοποίησε και οπωσδήποτε το αισθητικό του κάλλος.

Στην ευρύτερη αγορά κυκλοφορούν πολλά πλαστά έργα αναγνωρίσιμων ζωγράφων. Πως μπορεί ο αγοραστής να είναι σίγουρος για την αυθεντικότητα του έργου; Η υπογραφή του ζωγράφου είναι ένα δείγμα αυθεντικότητας του πίνακα. Επίσης, οι εκτιμητές έργων τέχνης μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμοι όσον αφορά την πιστοποίηση της αυθεντικότητας ενός έργου.

Δίνεται σήμερα η δυνατότητα σε νέους ζωγράφους να προβληθούν και να αναδείξουν το ταλέντο τους και τη δουλειά τους; Φυσικά και δίνεται σήμερα η δυνατότητα σε νέους ζωγράφους να προβληθούν και να αναδείξουν τόσο το
ταλέντο τους όσο και τη δουλειά τους. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν τα μέγιστα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Ξεκίνησα να γράφω όντας έφηβη, μαθήτρια Λυκείου.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Η λέξη που με εκφράζει ως συγγραφέα είναι η λέξη “Ευαισθησία” κι αυτό γιατί εάν δεν δεν διαθέτει κάποιος ευαισθησία ψυχική και συναισθηματική,
δεν μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και να αποτυπώσει στο χαρτί τα εσώψυχά του με τη δική του προσωπική γραφίδα.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Πάντα η “έμπνευση” είναι αυτή που προηγείται της συγγραφής όσον αφορά εμένα. Μπορώ να εμπνευστώ ανά πάσα ώρα και στιγμή από τα πιο απλά πράγματα και να αρχίσω να γράφω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου “εργάτρια-συλλέκτρια του λόγου και της τέχνης”, μια πραγματική μέλισσα που εργάζεται ακατάπαυστα με σκοπό τη δημιουργία.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι η συνέχεια του έργου μου τόσο σε εικαστικό όσο και και σε συγγραφικό-ποιητικό επίπεδο με υγεία, αγάπη, αστείρευτη έμπνευση, διαχρονική δημιουργικότητα και
ατελείωτο μεράκι! Σας ευχαριστώ θερμά!

Βιογραφικό σημείωμα

Η Βασιλική Καρατάσιου γεννήθηκε στη Λάρισα στις 7/11/1974.
Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τελείωσε το τμήμα Συντηρητών Έργων Τέχνης και Αρχαιολογικων Ευρημάτων. Έχει φιλοτεχνήσει πολλά ψηφιδωτά έργα και εικονογραφήσει αρκετά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εικαστικές εκθέσεις.

Είναι μέλος της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων.
ΕΧΕΙ πραγματοποιήσει 6 εκδόσεις βιβλίων, 4 εκ των οποίων ατομικές και 2 συλλογικές.

Έχει βραβευτεί από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Lutesse του Παρισιού με χρυσό και ασημένιο μετάλλιο.