Βασίλης Γεροντάκος: “Η τέχνη είναι ένα εργαλείο που σου δίνει τη δυνατότητα να μιλήσεις για όλα αυτά που σε ξεπερνάνε”

Συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “Τerrain vague – Μεταβατικά Τοπία” στη Luminus Eye.

“Οι καλλιτέχνες είναι προφήτες του καιρού τους. Αφουγκράζονται τις κοινωνικές συνθήκες αντιδρούν αποφασιστικά στις μεταβολές του ιστορικού γίγνεσθαι, και στην προσπάθεια τους να κάνουν την υπέρβαση που είναι ένα από τα ζητούμενα, διαμορφώνουν μελλοντικά πρότυπα ή αναδεικνύουν διαχρονικές αξίες”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε µε την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στην θεµατολογία της συγκεκριµένης έκθεσης; Η τέχνη είναι ένα εργαλείο που σου δίνει την δυνατότητα να μιλήσεις για όλα αυτά που σε ξεπερνάνε. Δεν εμπιστεύομαι την εικόνα της πραγματικότητας που μας μεταδίδεται από τις αισθήσεις και μόνον. Το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε το χρώμα της θάλασσας είναι μια απλή σύμπτωση. Αυτό οι επιστήμονες το γνωρίζουν καλά και ξέρουν ότι η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε, είναι ατελής και περιορισμένη. Ο ρόλος της τέχνης είναι να αφυπνίζει, να μας συμφιλιώνει με αναπάντητα ερωτήματα όπως το μυστήριο της ζωής και του θανάτου, δίνοντας συγχρόνως την δυνατότητα πρόσβασης στην αυτογνωσία. Τα Μεταβατικά Τοπία/terrain vague με ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Αυτή η αλλαγή της αστικής τοπιογραφίας είναι πολυμορφική και αρκετά σύνθετη. Με ενδιαφέρει πως ανταποκρίνεται ο μέσος άνθρωπος και τα αποτελέσματα αυτής της αλληλεπίδρασης. Ο στοχασμός πάνω στις έννοιες χώρου και τόπου αλλά και η διάκριση μεταξύ τους είναι ένα από τα ζητούμενα.

Ποιά θέµατα απασχολούν το έργο σας; Πως και από τι εµπνέεστε; Η πραγματικότητα όπως έδωσα να εννοηθεί είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Αλλάζει συνεχώς, το ίδιο και εμείς στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τι είναι αφορμή για δημιουργία. Κάτι που αδιαφορούσες στο παρελθόν γίνεται ενδεχομένως μια πρόκληση στο μέλλον. Θέλω να πω όμως ότι μου είναι αδύνατον να ασχοληθώ με ένα θέμα αν δεν συνδέομαι συναισθηματικά, ψυχολογικά και πνευματικά με αυτό. Ο κεντρικός άξονας των θεμάτων μου είναι ο άνθρωπος. Εκεί μπορεί να δει  κανείς, πως διαμορφώνεται η σχέση μου με τον κόσμο

Υπάρχει αγωνία στη δηµιουργία; Η µόνη µου αγωνία είναι να µην ξυπνήσω ένα πρωί και έχουν στερέψει οι πηγές µου.

Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Έχω την αίσθηση ότι όλοι αυτοί που αγάπησα στην τέχνη κοιµούνται µέσα µου ξεχασµένοι. Και ελπίζω ότι αν ξυπνούσαν κάποια στιγµή θα έβρισκαν έναν κόσµο άγνωστο αλλά οικείο. 

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 17-26 Μαρτίου 2023 στο χώρο τέχνης Luminus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμα της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).
Ώρες / Μέρες: Τετάρτη 14:00 έως 18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 17:00 έως 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Ποιά είναι η µεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιδρώ σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου δημιουργικά. Μια εγρήγορση που σου επιτρέπει να κρατιέσαι ζωντανός και να αφουγκράζεσαι τις εκάστοτε συνθήκες. Τέχνη και ζωή είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ο δημιουργός δεν βγάζει κάτι από το κεφάλι του όπως ο ταχυδακτυλουργός από το καπέλο του περιστέρια. Τα βρίσκει όλα στην ζωή καθώς ο χρόνος ρέει. Έπειτα τα μαζεύει και τα συνθέτει σε ένα παζλ που ούτε και ίδιος είχε φανταστεί. Αυτό το παζλ είναι μια άλλη ζωή που τρέχει παράλληλα με την πραγματική ζωή. Αυτό είναι πρόκληση!

Νοµίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάµενες κοινωνικές συνθήκες; Οι καλλιτέχνες είναι προφήτες του καιρού τους. Αφουγκράζονται τις κοινωνικές συνθήκες αντιδρούν αποφασιστικά στις μεταβολές του ιστορικού γίγνεσθαι, και στην προσπάθεια τους να κάνουν την υπέρβαση που είναι ένα από τα ζητούμενα, διαμορφώνουν μελλοντικά πρότυπα ή αναδεικνύουν διαχρονικές αξίες. Όλες αυτές τις καλλιτεχνικές προτάσεις μια κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη να τις αναγνωρίσει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει συνήθως. Το μήνυμα φτάνει αργά στον αποδέκτη και πολλές φορές παραποιημένο, με συνέπεια  η ανάγνωση του να είναι δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί καλλιτέχνες ᾽᾽θάφτηκαν᾽᾽ στην εποχή τους και χρειάστηκαν αιώνες κάποιες φορές για να ανασυρθούν από την αφάνεια.

Πού µπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήµερα; Αυτή την στιγμή γίνεται μια έκθεση στην Luminous Eye gallery (Μητσαίων 2Α Ακρόπολη) σε επιμέλεια Πάρη Καπράλου. Θα χαρώ να σας δω.

Ποια είναι τα µελλοντικά σας σχέδια; Ετοιμάζω το νέο μου φωτογραφικό βιβλίο που θα συνοδευτεί με μία έκθεση πολύ σύντομα. Είναι μια τετραλογία με τον τίτλο Nocturno. Θα ενημερώσω σύντομα. www.vassilisgerontakos.com

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βασίλης Γεροντάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Αthenaeum ωδείο, Μαθηματικά και Αστρονομία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο.  Στο ραδιόφωνο δούλεψε σαν παραγωγός. Συνέθεσε μουσική σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του καθώς και ομιλίες, διαλέξεις σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας και της περιφέρειας. Έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έχει οργανώσει σεμινάρια,. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο ”Φωτογραφίες”. Διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα όπου ζει μόνιμα.

Χορηγός επικοινωνίας
www.polismagazino.gr