Βάσω Κανιώτη: “Η επόμενη ημέρα σίγουρα δεν θα μοιάζει με τη ζωή μας όπως ήταν πριν…”

Η ποιήτρια και αρθρογράφος Βάσω Κανιώτη “τοποθετείται” με τις απαντήσεις της, για τον Κορονοϊό, την καραντίνα και την κανονικότητα στο polismagazino.gr

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Πιστεύω πως ήταν ευκαιρία με τόσο πολύ κόσμο πίσω από την οθόνη του υπολογιστή. Με χαρά άλλωστε, στο διάστημα αυτό της καραντίνας παρατήρησα ότι αρκετά θέατρα, μουσεία, βιβλιοπωλεία και άλλοι χώροι πολιτιστικού περιεχομένου έδιναν την ευκαιρία δωρεάν παρακολούθησης παραστάσεων ή ανάγνωσης βιβλίων on-line.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Η επόμενη μέρα…δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα δεν θα μοιάζει με τη ζωή μας όπως ήταν πριν. Θα επιστρέψουμε μεν στην καθημερινότητά μας αλλά είμαι σίγουρη πως κανείς από εμας δεν θα είναι το ίδιο άτομο που ήταν. Μια δυσκολία στις κοινωνικές μας συναναστροφές, θα υπάρχει.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Σε όλους τους τομείς θα υπάρξει ύφεση, μεταξύ αυτών φυσικά και ο τουρισμός. Θα είναι δύσκολο να έχουμε τις μεγάλες ροές τουριστών που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές. Στον εσωτερικό τουρισμό, ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Όχι. Δεν πιστεύω σε θεωρίες συνομωσίας.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Θα συνεχίσω τη ζωή μου όπως ήταν πριν την καραντίνα, με μεγαλύτερη προφύλαξη φυσικά.