ΑΡΑΞΙΑΝΑ ΑΒΑΚΙΑΝ: “Η ελευθερία και η αλήθεια, είναι δύο έννοιες που προσπαθώ πάντα να περικλείονται στα έργα μου”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε;

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, γράφω.Η πρώτη φορά όμως ήταν στα 8 μου, όταν ένα βράδυ, ένα ζευγάρι τσακώνονταν κάτω από το μπαλκόνι μας. Ήταν ένας έντονος καυγάς με διάρκεια. Αυτό το γεγονός με οδήγησε να γράψω το πρώτο μου ποίημα. Στα 9, έγραψα το πρώτο μου τηλεοπτικό σενάριο. Ο λόγος; Η αγαπημένη μου σειρά, είχε ρίξει τίτλους τέλους, ενώ εγώ ήθελα να συνεχιστεί. Θεώρησα ότι δεν είχαν άλλα σενάρια. Έτσι, τους έγραψα 2 επεισόδια. Αυτό σαν διαδικασία, μου φάνηκε πολύ γοητευτική, δεδομένου ότι πλέον οι αγαπημένοι μου ήρωες θα έλεγαν όσα ήθελα εγώ να ακούσω, θα έκαναν όσα εγώ ήθελα να κάνουν. Έτσι, η επόμενη φορά είχε γίνει πλέον ανάγκη…

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα;

Η ελευθερία και η αλήθεια, είναι δύο έννοιες που προσπαθώ πάντα να περικλείονται στα έργα μου. Ξέρετε, το να είσαι πραγματικά ειλικρινής, με τη βαθύτερη έννοια, είναι δύσκολο ακόμα και με τον εαυτό σου. Διότι, κάποιες αλήθειες σου, προτιμάς να μην τις ακουμπάς. Ακόμα καλύτερα, να μην τις ξέρεις καν., Η δουλειά του συγγραφέα όμως είναι να τις ανασύρει και να τις βγάλει στο φως. Να τις κοιτάξει κατάματα και να τις διαχειριστεί κατά βούληση. Και όχι μόνο τις δικές του, αλλά και των υπολοίπων ανθρώπων. Σε όλο αυτό τώρα, πρέπει να νιώθει την απόλυτη ελευθερία, να μοιραστεί τις εμπνεύσεις του, απαλλαγμένος από τα προσωπικά και τα κοινωνικά βαρίδια, τις ανασφάλειες και τους “καθωσπρεπισμούς”. Μόνο έτσι δημιουργείς ένα πρωτόλειο. Σε εκείνο το σημείο μπαίνουν και οι τεχνικές συγγραφής.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή;

Δύο πράγματα θα με οδηγήσουν μπροστά στον υπολογιστή. Η ανάγκη του να γράψω ή μια “έμπνευση”. Όταν προκύπτει κάτι απ’ τα δύο, είναι μονόδρομος. Φυσικά, ξεκινάνε από διαφορετικές αφετηρίες. Οι δρόμοι που ακολουθούν είναι αρκετά διαφορετικοί. Όμως αναπόφευκτα κάπου στη μέση της διαδρομής θα συναντηθούν. Από εκείνο το σημείο και μετά, η πορεία είναι πλέον προδιαγεγραμμένη. Ομολογώ πως προτιμώ όλα να ξεκινούν από μια “έμπνευση”. Διότι έτσι το κίνητρό σου είναι εκεί μπροστά σου, ζωντανό και σε προκαλεί. Αυτό με εξιτάρει, καθώς λατρεύω τις προκλήσεις.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Σε αυτήν την ερώτηση, οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντούσαν πως “καλύτερα να ρωτήσεις τους άλλους”. Ένας συγγραφέας όμως, που έχει διυλίσει πρώτα πρώτα την δική του ψυχοσύνθεση και μετά των ηρώων του, όχι. Εκείνος όμως θα νιώσει πιο άβολα από κάθε άλλον. Διότι έχει κοιτάξει την “αλήθεια” του κατάματα. Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας την δική μου “αλήθεια” θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου: Δίκαιη, καθώς η αδικία με ενοχλεί υπερβολικά, όπως και η αγένεια. Αισιόδοξη, με το περιβόητο ποτήρι συνήθως ξέχειλο. Ρομαντική, χρωματίζοντας πάντα τον κόσμο με τα δικά μου πινέλα και χρώματα. Ονειροπόλα, αλλά όχι ονειροπαρμένη. Πεισματάρα, διότι ότι οριστεί ως στόχος, πρέπει να κατακτηθεί. Εκρηκτική, ώρες ώρες αλλά αυτό τροφοδοτείται από την υπερβολή που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο. Του ύψος ή του βάθους. Μα αν απ’ όλα έπρεπε να διαλέξω ένα και να το βάλω ως τίτλο θα ήταν το πάθος. Χωρίς αυτό δεν σηκώνομαι ούτε από το κρεβάτι μου το πρωί.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η αλήθεια είναι πως έχω εμπλακεί σε αρκετά πράγματα, εκ των οποίων ελάχιστα είναι ανακοινώσιμα σε αυτή τη φάση. Ετοιμάζω πυρετωδώς δύο θεατρικά έργα, το ένα εκ των οποίων μουσικοχορευτικό, με στόχο να ανέβουν του χρόνου. Η πρώτη ποιητική συλλογή μου, θα εκδοθεί μόλις λυθούν κάποια διαδικαστικά που έχουν προκύψει. Ακόμα, είμαι σε συζητήσεις με παιδικούς σταθμούς και συλλόγους γονέων, για ένα παιδικό βιβλίο με ζωγραφιές που έχω φτιάξει με τίτλο “Το Αλφαβητάρι μου”. Επιπλέον, μετά από πολλά χρόνια, ετοιμάζω ένα βιβλίο με τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, που θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Τέλος, συνεχίζω να γράφω κριτικές για θεατρικές παραστάσεις στους kallitexnes.gr. Δεν είναι λίγα, αλλά τα δουλεύω όλα με μεγάλη αγάπη. Ελπίζωντας πως θα φτάσει και στον αναγνώστη-θεατή.

Βιογραφικό.

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα στο Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνων, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Ακόμα, κατέχω Diploma στο HRM. Σπούδασα μουσική και υπήρξα μέλος της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Εργαζόταν στο Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, ως Υπεύθυνη Εργασιακών Σχέσεων. Υπήρξα φοιτήτρια στην δραματική σχολή “Θέατρο των αλλαγή”. Ως ηθοποιός έχω δουλέψει στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ως βοηθός σκηνοθέτη, έχω δουλέψει σε μεγάλα αθηναϊκά θέατρα όπως το “Annie, the musical”, την “Μελωδία της ευτυχίας”, το Mamma mia”. Χόμπυ μου είναι η ζωγραφική και την εξασκώ όταν έχω ώρα.. Από τα θεατρικά μου, έχουν εκδοθεί “Το αλφαβητάρι μου”, “Να ξαναρθείς”, “Έφυγες” κα.