Αναστάσιος Πετιμεζάς: “Η τέχνη σε κάθε κρίσιμη εποχή της ιστορίας φουντώνει και γίνεται βάλσαμο”

Τη συνέντευξη επιμελήθηκε ο Στέλιος Καλαθάς, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης http://www.facebook.com/theatro33 Blog: http://synaisthimatikhdialektikh.com

“Θα έβαφα αυτές τις ημέρες που ζούμε με το μπλε, σε διάφορες αποχρώσεις. Είναι το χρώμα που μας λείπει, το χρώμα της σταθερότητας”

Πώς γεννήθηκε η ιδέα με αφετηρία το χαρτί να απελευθερώσεις την τέχνη σου; Έχοντας παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια στο παρελθόν, όπως σκηνογραφία, αγιογραφία και σχέδιο για πολλά χρόνια, ήρθε το κουκλοθέατρο, η πιο ωραία πόρτα στη ζωή μου… Εκεί γνώρισα την τεχνική του papier-mâché και ανακάλυψα τη μαγεία και τις δυνατότητες που έχει το χαρτί. Έτσι, άρχισα να πειραματίζομαι και το χαρτί πήρε τη μορφή χρηστικών αντικειμένων και γλυπτών.

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης στα χρόνια του κορονοϊού; Η τέχνη σε κάθε κρίσιμη εποχή της ιστορίας φουντώνει και γίνεται βάλσαμο. Έτσι πιστεύω πως θα λειτουργήσει και τώρα. Θα βρει το έδαφος να καρποφορήσει μέσα στη μαυρίλα.

Είσαι καλλιτέχνης του χρώματος, με τι χρώμα θα έβαφες αυτές τις μέρες που ζούμε; Σίγουρα με το μπλε, σε διάφορες αποχρώσεις. Είναι το χρώμα που μας λείπει, το χρώμα της σταθερότητας.

Στα έργα σου υπάρχει πάντα μια έντονη παιδικότητα. Πόσο παιδί αισθάνεται ο Αναστάσης;  Αρνούμαι πεισματικά να εγκαταλείψω το παιδί που ανακάλυψα μέσα από την ενασχόλησή μου, χαίρομαι τη ζωή και τη φλερτάρω παίζοντας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια, τι ετοιμάζεις αυτήν την περίοδο; Με πετυχαίνεις σε μια περίοδο αλλαγών. Έχω έρθει σε μεγαλύτερο χώρο, στον οποίο θα φιλοξενώ διαφορετικούς καλλιτέχνες με εκθέσεις, αλλά και σεμινάρια papier-mâché. Παράλληλα, ετοιμάζω και μια ατομική έκθεση με φωτιστικά minimal αισθητικής σε μια πορεία χρόνων από το 1930 έως σήμερα.

ANACTACHS HARTI- ΧΑΡΤΙ www.hartiharti.com

Μπουμπουλίνας 27 Περιστέρι