Αλεξία Καλογεροπούλου: “Όταν γράφω, επιδιώκω να είμαι συνεπής απέναντι στον εαυτό μου και στις αξίες μου και να εκφράζομαι με ελευθερία και ειλικρίνεια”

“…Όταν γράφω υπάρχει ένα ερέθισμα, εσωτερικό ή εξωτερικό, που προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα που εκφράζονται με λέξεις και βρίσκουν διέξοδο στη γραφή”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Είχα πάντοτε, απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, μια ιδιαίτερη αγάπη στα βιβλία και στην ανάγνωση, η οποία εξελίχθηκε σε μια κλίση προς τη γλώσσα και σε μια ανάγκη έκφρασης μέσω της γραφής. Το πρώτο μου ποίημα και πεζό τα έγραψα στα πρώτα σχολικά μου χρόνια, κάτι που κάνουν άλλωστε τα περισσότερα παιδιά. Αυτό δείχνει μια τάση αλλά δεν θα μπορούσε ασφαλώς να χαρακτηριστεί ως δείγμα λογοτεχνικής γραφής με την έννοια που έχουμε κατά νου στην ενήλικη ζωή.
Τα πρώτα μου ποιήματα, πρωτόλεια βέβαια, ήρθαν στα πρώτα φοιτητικά χρόνια. Η γραφή είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία και σημασία δεν έχει, κατά τη γνώμη μου, πότε έγραψες το πρώτο σου ποίημα ή πεζό αλλά πώς εξελίσσεσαι, αν κάθε φορά είσαι έστω και λίγο καλύτερος από αυτό που ήσουν πριν. Η γραφή χρειάζεται εξάσκηση, όπως όλες οι τέχνες. Δεν είναι κάτι που το κατακτάς άπαξ και δια παντός. Η γλώσσα έχει τεράστιες δυνατότητες που διευρύνονται όσο διευρύνεται και η σκέψη μας.

Ποιά λέξη σάς εκφράζει ως συγγραφέα; Θα απαντήσω με περισσότερες από μία λέξεις, αν μου επιτρέπετε. Όταν γράφω, επιδιώκω να είμαι συνεπής απέναντι στον εαυτό μου και στις αξίες μου και να εκφράζομαι με ελευθερία και ειλικρίνεια.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Δεν θα το ονόμαζα «έμπνευση». Υπάρχει ένα ερέθισμα, εσωτερικό ή εξωτερικό, που προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα που εκφράζονται με λέξεις, βρίσκουν διέξοδο στη γραφή.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Νομίζω ότι αυτό που με χαρακτηρίζει κυρίως είναι η αγάπη για τα βιβλία, την ανάγνωση και τη γραφή. Μου αρέσει επίσης πολύ να περπατώ, κυρίως στη φύση, να συναντώ ανθρώπους που αγαπώ, να γνωρίζω νέους ανθρώπους, και να δημιουργώ με κάθε ευκαιρία, να ζωγραφίζω, να φωτογραφίζω. Άλλωστε, τόσο η ζωγραφική όσο και η φωτογραφία πιστεύω ότι έχουν στενή σχέση με την ποίηση. Έχω την ανάγκη να μαθαίνω διαρκώς καινούργια πράγματα και να εξελίσσομαι, όσο μπορώ περισσότερο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αν και όπως έδειξε η πραγματικότητα που βιώνουμε με την απειλή της πανδημίας, τα μελλοντικά σχέδια δεν είναι καθόλου ασφαλή, είναι ήδη έτοιμη προς έκδοση η δεύτερη ποιητική συλλογή μου και σε διαδικασία επεξεργασίας μια συλλογή διηγημάτων. Μου είναι δύσκολο να σταματήσω να γράφω.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Αλεξία Καλογεροπούλου σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε με άριστα τις μεταπτυχιακές σπουδές της (Master) στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στις Πολιτισμικές Σπουδές και στην Ανθρώπινη Επικοινωνία.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στην ΕΡΤ και το 2014 δημιούργησε τον ιστότοπο για τα βιβλία, τις τέχνες και τις ιδέες BookSitting.gr.
Έχει εκδώσει το βιβλίο «Είσαι το Κάρμα μου» (Allegro / Εμπειρία Εκδοτική) και την ποιητική συλλογή «Λέξεις στην άμμο» (εκδ. 24γράμματα). Διηγήματα και ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί επίσης σε συλλογικές εκδόσεις και έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.