Αιμίλιος Ράφτης: “Η έμπνευση είναι το έναυσμά μου για δημιουργία που εξελίσσεται στην πορεία”

“Η επαγγελματική επιτυχία πραγματικά πιστεύω πως είναι ατέρμονη. Πάντα χαίρομαι για ένα ακόμη σκαλοπάτι που ανεβαίνω αλλά πάντα προσπαθώ να ανεβάζω τον πήχη πιο ψηλά και να γίνομαι καλύτερος”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Από την παιδική μου ηλικία ένιωθα καθαρά ποιον δρόμο θα ακολουθούσα. Το επάγγελμα του ηθοποιού δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, εμπεριέχει τέχνη και η τέχνη με τη σειρά της συναίσθημα, κάτι που έχουμε απ’ την πρώτη στιγμή μας σε αυτόν τον κόσμο. Αυτό το βαθύ συναίσθημα ήταν που με οδήγησε εδώ που είμαι τώρα και με έκανε να νιώθω εσωτερική πληρότητα και χαρά που είχα την τύχη να ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά αγαπώ.

Ποιον ηθοποιό-καλλιτέχνη θαυμάζετε; Ο κάθε καλλιτέχνης έχει την δική του αποκλειστική ταυτότητα, τον δικό του χαρακτήρα και χάρισμα και αυτό τους κάνει όλους μοναδικούς και ξεχωριστούς. Ωστόσο αυτός που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα την δική μου ιδιοσυγκρασία και δικαιολογημένα και όλον τον κόσμο είναι ο εξαιρετικά ταλαντούχος, καταξιωμένος και αγαπητός σε όλους Leonardo DiCaprio. Τα λόγια είναι περιττά γι’ αυτόν τον ηθοποιό-θρύλο του καλλιτεχνικού χώρου.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξω. Είναι εξίσου μοναδικές εμπειρίες και το θέατρο και ο κινηματογράφος το καθένα για το είδος του. Η χαρά και η ικανοποίηση μου πηγάζει από την διασκέδαση που προσφέρω στον κόσμο. Στο θέατρο υπάρχει άμεση επαφή με το κοινό και ό,τι προσφέρω το παίρνω πίσω απευθείας βλέποντας τους να διασκεδάζουν. Στον κινηματογράφο δεν υπάρχει αυτή η άμεση επαφή όμως με κάνει ευτυχισμένο το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να διασκεδάσει περισσότερο πλήθος κόσμου. Επομένως είναι μεγάλο δίλλημα να ξεχωρίσω ένα από τα δύο.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Είναι δύο έννοιες ξεχωριστές που όμως μπορούν και να συνδυαστούν.
Καριέρα είναι ένας στόχος, μια φιλοδοξία για τον άνθρωπο που απαιτεί πολλές θυσίες, αφοσίωση και μεγάλη θέληση για να επιτευχθεί.
Η επιτυχία έχει πολλές πτυχές. Επιτυχία είναι το καθετί που καταφέρνει κανείς έπειτα από πολύ προσπάθεια και ξεπερνώντας τα όρια του εαυτού του κάθε φορά. Όσο για την επαγγελματική επιτυχία πραγματικά πιστεύω πως είναι ατέρμονη. Πάντα χαίρομαι για ένα ακόμη σκαλοπάτι που ανεβαίνω αλλά πάντα προσπαθώ να ανεβάζω τον πήχη πιο ψηλά και να γίνομαι καλύτερος.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ο καλλιτέχνης γεννιέται δεν γίνεται. Είναι χάρισμα και δώρο.
Υπάρχει μέσα του από την πρώτη στιγμή και τον κυριεύει.
Είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας του να εκφράσει αυτό που υπάρχει μέσα του και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Το συναίσθημα αδιαμφισβήτητα. Χωρίς αυτό δεν θα είχα λόγο έκφρασης.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Η έμπνευση είναι το έναυσμα μου για δημιουργία που εξελίσσεται στην πορεία.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θα με χαρακτήριζα αρκετά ανήσυχο για νέες ιδέες με σκοπό να εκφράσω όσα έχω μέσα μου με τον καλύτερα αποδοτικό και μεταδοτικό τρόπο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτήν την περίοδο ασχολούμαι με την συγγραφή του σεναρίου μιας ταινίας-“έκπληξη” που χρόνια ονειρευόμουν να πραγματοποιήσω και είμαι πολύ ενθουσιασμένος και αφοσιωμένος σε αυτό, ώστε να έχω το αποτέλεσμα που έχω οραματιστεί. Οπότε στο προσεχές μέλλον θα με απασχολήσει ιδιαίτερα και ευχάριστα.

Βιογραφικό.

O Αιμίλιος Ράφτης είναι ηθοποιός. Σπούδασε στην αναγνωρισμένη Ανώτερη Δραματική Σχολή Ίασμος, από όπου και αποφοίτησε με πολλές τιμητικές διακρίσεις το 2013.
Από τότε εργάζεται σταθερά στο θέατρο, σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπου πρωταγωνιστεί σε αναγνωρισμένες παραγωγές του εγχώριου και διεθνούς θεάματος.
Το ξεκίνημα της καριέρας του εγίνε με την συμμετοχή του στη μικρού μήκους ταινία του Φ.Ζαρείφη “Οδός ονείρων”.
Αμέσως μετά επιλέχθηκε από τον ευρείας φήμης σκηνοθέτη και ηθοποιό Χάρη Ρώμα για να να παίξει στη θεατρική παράσταση “Sex Revolution”.
Το 2013 του προτάθηκε από τον γνωστό σκηνοθέτη Γιώργο Βάλαρη να πρωταγωνιστήσει στην παραγωγή “Οι Απελπισμένοι” και μέτά την επιτυχία του έκτοτε κατείχε το προβάδισμα σε πολλές θεατρικές παραγωγές, όπως “Η Μαμά είπε Μη ..!”, “Πέντε”, “Αμάρτησα για το παιδί σου”, “Bam Bam”, και “Σ ‘αγαπώ αλλά …! ”.
Στις θεατρικές του αποδόσεις συμπεριλαμβάνονται πολλές βραβευμένες παραγωγές όπως “80’s The Musical” και “Γοργόνες και Μάγκες”, που αναγνωρίστηκαν και επιβραβεύτηκαν από κριτικούς αλλά και από το κοινό.
Το 2017 έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο, όπου πρωταγωνίστησε στην αναγνωρισμένη τηλεοπτική σειρά “Διδύμα Φέγγαρια” του δημοφηλούς σκηνοθέτη Ανδρέα Γεωργίου, που μεταδόθηκε από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια Ant1 GR και Ant1 CY.
Η πολυετής εμπειρία οδήγησε τον Αιμίλιο από τις εγχώριες τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές σε παγκόσμιες περιοδείες. Η τελευταία του περιοδεία έγινε το 2019 με την θεατρική παραγωγή “Σ ‘αγαπώ αλλά…!”, στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ.
Το 2020 θα πρωταγωνιστήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην θεατρική-μουσική υπερπαραγωγή του “Όμορφη πόλη”, του θρυλικού Μίκη Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία Γ. Βάλαρη, σε ένα υπερθέαμα που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ποιητικά και πεζά κείμενα του μεγάλου συνθέτη.