Αθανασίου Ιούλιος – Καισαρ: “Αν η πολιτιστική επικοινωνία εξελιχθεί μέσω διαδικτύου… τότε θα χαθεί η αμεσότητα και η μαγεία”

Ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής-Ηθοποιός Αθανασίου Ιούλιος – Καισαρ απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Θεωρώ πως η επόμενη μέρα θα μας βρει περισσότερο επιφυλακτικούς καθώς θα έχουμε περάσει μια δύσκολη χρονική περίοδο με τα αυστηρά μέτρα μετακινήσεων. Ισως όμως η κατάσταση αυτή μας κάνει να εκτιμήσουμε πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα και ίσως δεν τα εκτιμούσαμε.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Αν η πολιτιστική επικοινωνία εξελιχθεί μέσω διαδικτύου τότε θα χαθεί η αμεσότητα και η μαγεία. Δεν υπάρχει θέατρο μέσα από εικόνα, καθώς η διαφορά του θεάτρου σε σχέση με τον κινηματογράφο είναι η επικοινωνία, η αμεσότητα και η ανατροφοδότηση που λαμβάνει ο ηθοποιός από το κοινό. Ωστόσο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ιδέες για το μέλλον της μυθοπλασίας σε μια τελείως καινούργια πραγματικότητα, που παρέχει το διαδίκτυο. Σ’αυτό πρέπει να είμαστε ανοικτοί.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Είναι κάτι που δεν μπορώ να γνωρίζω. Σίγουρα θα υποστούμε μια ύφεση λόγω του ϊου, καθώς θα υπάρχει αισθητά μικρότερη προσέλευση στα νησιά και στις επαρχίες μας. Αλλά αν σκεφθούμε και λίγο αισιόδοξα η Ελλάδα είναι το μόνο μέρος που θα πρέπει κάποιος να επισκεφθεί το καλοκαίρι λόγω του πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς της.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Ισως να μη μάθουμε ποτέ τι είναι, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για την ώρα τα μέτρα ελήφθησαν για να μην καταρεύσουν παγκόσμια τα εθνικά συστήματα υγείας γιατί όπως αποδεικνύεται υπήρχαν ελλείψεις και παθογένειες. Ο καιρός θα μας πει τι ακριβώς σημαίνει όλο αυτό.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για όλους. Θα συνεχίσω το κομμάτι σπουδών και ελπίζω να μην υποστεί ο χώρος της τέχνης μεγάλα προβλήματα ώστε να υλοποιηθούν ιδέες για δημιουργία! Θα σκεφτώ θετικά για ένα καλύτερο αύριο.

Julius Athanasiou Fb