Ίαν ντε Τόφφολι “Ο άνθρωπος που δεν έβρισκε τη χώρα του”

Μετάφραση: Διονύσης Γιαννουλάκης, Μαρία Παπαδήμα
Φωτογραφίες: Νίκος Ζόμπολας


ISBN: 978-960589-130-5 | σελίδες: 106 | διαστάσεις: 24×17εκ. | τιμή: 12.00€


«Οι κάτοικοι της Δυτικής Ευρώπης βιώνουν όλο και πιο συχνά το συναίσθημα ότι δεν αναγνωρίζουν πλέον τη χώρα τους. Στο Λουξεμβούργο, το φαινόμενο αυτό συνδέεται με μια σειρά οικονομικών εξελίξεων που ανέδειξαν αυτό το μικρό κράτος σε ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο… »

Οι ταχύτατες μεταμορφώσεις του Λουξεμβούργου δεν είναι απλώς ο καμβάς των θεατρικών έργων της συλλογής του βιβλίου. Είναι η πρώτη ύλη με την οποία πλάθονται τα έργα του Ίαν Ντε Τόφφολι. Είναι τα ερωτήματα που τον απασχολούν και τα οποία μεταμορφώνει σε θέατρο. Οι ήρωες και οι ηρωίδες του τα έχουν καταφέρει σ’ ένα αλματωδώς αναπτυσσόμενο οικονομικό περιβάλλον. Κατόρθωσαν να ελιχθούν δεξιοτεχνικά και να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του συστήματος. Είναι δικηγόροι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, κοπέλες οικογενειών που άφησαν πίσω τους το στίγμα του εργάτη, του μετανάστη από τον Νότο, για να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι στη νέα τους πατρίδα, ή είναι απλώς συνηθισμένα μεσήλικα ζευγάρια της μεσαίας τάξης που εργάζονται σε κάποιο γραφείο.

Οι ζωές τους κυλούν ομαλά και φαίνεται να έχουν αποδεχτεί τους κανόνες του παιχνιδιού, έως ότου οι ήρωες να καταρρεύσουν και να αποσυντεθούν επί σκηνής. Το θέατρο του Ντε Τόφφολι δεν είναι πρόζα, είναι η λυδία λίθος του μοντέρνου τρόπου ζωής του Μεγάλου Δουκάτου. Η επιμονή του στους κλασικούς μύθους και η επιδεξιότητά του στις μοντέρνες θεατρικές τεχνικές και φόρμες δημιουργούν επάλληλα επίπεδα νοημάτων. Τα έργα δεν είναι απλώς στιγμιότυπα ενός ιδιότυπου μικρόκοσμου. Είναι θέατρο που μιλά για τα ζητήματα της ταυτότητας, της συλλογικής και ατομικής μνήμης, της πολυπολιτισμικότητας, της επικοινωνίας, της εξουσίας και των σχέσεων των φύλων. Πειραματίζεται με τις τεχνικές της αφήγησης αναζητώντας τη φύση της ίδιας της τέχνης».  (…Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Ίαν ντε Τόφφολι βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας λογοτεχνικής σκηνής του Λουξεμβούργου, όχι μόνο με την τριπλή ιδιότητα του ως ερευνητή, αλλά και ως συγγραφέα μυθιστορημάτων και διηγημάτων και θεατρικών έργων. Γεννήθηκε το 1981, στο Λουξεμβούργο. Η οικογένειά του έχει ρίζες στην Ιταλία από την πλευρά του πατέρα του. Σπούδασε Λογοτεχνία και Ιστορία της Τέχνης στη Σορβόννη, από που έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα. Το 2013 επιστρέφει στην πατρίδα του για να διδάξει Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Εκείνη την εποχή ιδρύει τις εκδόσεις Hydre, που ειδικεύονται στη λογοτεχνία και κυρίως στο σύγχρονο γαλλικό θέατρο. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδίδεται το 2001 και έκτοτε δημοσιεύει σειρά άρθρων, λογοτεχνικών κειμένων και θεατρικών έργων στα γαλλικά. Το 2017 εκπλήσσει με μια σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιού Κουτσοκαλιγέρης των αδελφών Γκρίμ και το 2019 διασκευάζει τις Τρείς αδελφές του Α. Τσέχωφ. Τα θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο. Το Τιαμάτ και ο Άνθρωπος που έψαχνε τη χώρα του θεωρούνται τα πιο χαρακτηριστικά έργα του.