«Έλεύθερος ως ποταμός» Εικαστική παρέμβαση, διαδραστικό δρώμενο στη Ρεματιά Χαλανδρίου

11 – 12- 13 Ιουνίου

Με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου

Ειρήνη Παγώνη

Μία ιδέα της Ειρήνης Παγώνη.

Όλοι ζούμε σε μια αφήγηση, σε ένα παραμύθι, όπου το πλαίσιο συχνά καθορίζει τα πάντα.
Στον ταραχώδη κόσμο μας, η τέχνη είναι η δημιουργία νοημάτων βασισμένων σε πολιτιστικούς κώδικες και αρχέτυπα που ο καθένας μπορεί να αποκρυπτογραφήσει με τον δικό του τρόπο.

Το έργο/δράση, τοποθετείται στην Ρεματιά Χαλανδρίου, πού αποτελεί τοπόσημο τής πόλης. Οι συμμετέχοντες-πολίτες, θα γίνουν συνοδοιπόροι και συνδημιουργοί, για να μεταδώσουν μία νότα χαράς και ταυτόχρονα ένα μήνυμα επανασύνδεσης τής κοινότητας. Μια ανάσα οξυγόνου, ελευθερίας και δράσης, για να συντονιστούμε και πάλι με τους περασμένους καιρούς.
Ως καλλιτέχνις και ως σκεπτόμενο άτομο, η Ειρήνη Παγώνη κατανοεί και «διαβάζει» τά γεγονότα από τά τέλη τού 2019 μέχρι σήμερα σάν κακό σενάριο: μια πανδημία, που οδήγησε σε φόβο, απειλή στη ζωή και απομόνωση. Πολύ δύσκολες χρονιές για όλους.
Φόβος, απειλή και απομόνωση. Η μοναδική της αποσυμπίεση οι περίπατοι στήν ρεματιά, δίπλα στο ελεύθερο νερό του ποταμού.
Στην καραντίνα, στούς περιπάτους της στην ρεματιά, είχε την ιδέα για το δρώμενο που σας προτείνουμε σήμερα.
Με την συμμετοχή τού κόσμου θα τοποθετήσουμε μπλε παπαρούνες, επάνω στα δένδρα κατά μήκος τής κοίτης.

Μπλέ, διότι αυτό είναι τό χρώμα τής σημαίας μας, τής πατρίδας μας, τής μνήμης μας, του πλανήτη μας.
Να μην ξεχάσουμε ποτέ το 2020 πού μάς έφερε φόβο για την ύπαρξή μας, και να θυμηθούμε το 1821, διακόσια χρόνια πρίν, πού αγωνιστήκαμε και κερδίσαμε την ύπαρξή μας, την ελευθερία μας.
Το βασικό υλικό με το οποίο εργάζεται η καλλιτέχνις είναι αλουμίνιο, το οποίο χρωματίζει και κόβει σε κομμάτια, από τα οποία στην συνέχεια «συνθέτει» έργα τέχνης
Η δράση ξεκινά από το πλάτωμα πού βρίσκεται κάτω από τό εκκλησάκι τού Προφήτη Ηλία, με μία διαδραστική θεατρική performance και θα επεκταθεί σέ μεγάλο άξονα τής Ρεματιάς, όπου οι κάτοικοι θα τοποθετήσουν τις παπαρούνες στα δέντρα. (χίλιες παπαρούνες).

Για πολλούς πολιτισμούς, η Παπαρούνα είναι σημαντικό σύμβολο.

Μπλέ παπαρούνες
Αυτό το λουλούδι είναι τόσο σπάνιο που στις παλιές μέρες, οι βοτανολόγοι το θεωρούσαν μυθικό. Το μήνυμα της Παπαρούνας είναι …
Θυμηθείτε εκείνους που έχουν φύγει από τη ζωή, για να προστατεύσουν εσάς και όλα όσα αγαπάτε. Αναπτύξτε τη δική σας αίσθηση εσωτερικής ειρήνης, ώστε να μπορείτε να ξεκουραστείτε τη νύχτα και να νιώσετε τη γαλήνη που χρειάζεστε. Καλλιεργήστε τη φαντασία σας για να εμπλουτίστε τη ζωή σας.
Οι παπαρούνες συμβολίζουν την άφιξη της άνοιξης και η άνοιξη είναι ο τρόπος του Θεού να λέει, “Ας προσπαθήσουμε ξανά!”

Για πολλούς πολιτισμούς, η παπαρούνα είναι ένα σημαντικό σύμβολο. Είναι ένα σύμβολο της μνήμης των θυμάτων όλων των στρατιωτικών και πολιτικών ένοπλων συγκρούσεων.
Η παπαρούνα συνδέεται με την φαντασία, την πολυτέλεια, την επιτυχία, την ανάκαμψη, την ανάσταση και την αιώνια ζωή. Συμβολίζει επίσης την επιτυχία και την αγάπη.
Το μπλε χρώμα συμβολίζει το χρώμα της ελληνικής σημαίας, της Ελλάδας, της εθνικής μνήμης, είναι επίσης το χρώμα του πλανήτη μας (νερό) και του κοινού ουρανού μας, πού μάς αγκαλιάζει με τον μπλε τρούλο του, και όπου ζουν όλοι οι θεοί. Και κάπου, κοντά, κάτω από τον μπλε τρούλο του ουρανού, αναπτύσσονται μπλε παπαρούνες, επειδή προέρχονται από το Θιβέτ. Απορροφούν το ουράνιο μπλε και αντανακλούν αυτό το εξαιρετικό χρώμα.

Η μπλε παπαρούνα των Ιμαλαΐων, στο Βασίλειο τού Μπουτάν,είναι σύμβολο ευτυχίας, ειρήνης και αρμονίας.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η παπαρούνα μεγάλωσε από τα δάκρυα της Αφροδίτης, όταν έμαθε για τόν θάνατο τού αγαπημένου της Άδωνη. Στην αρχαία Ελλάδα οι κόρες αφιερώνονταν στην Αγάπη με πέταλα παπαρούνας.
Η μπλέ Παπαρούνα συνδέεται με τη φαντασία, την πολυτέλεια την επιτυχία, την ανάκαμψη, την Ανάσταση και αιώνια ζωή
Συμβολίζει την επιτυχία και την αγάπη

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΓΩΝΗ, Εικαστικός, Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος, Συγγραφέας, Γραμματέας «SYN MODERN», Ιδρυτικό Μέλος Ινστιτούτου Μεσογειακής Κουλτούρας.

ΙΟΥΛΙΑ ΣΥΣΑΛΟΒΑ, Curator, Art Curator, Επικοινωνιολόγος,
Πρόεδρος τού «SYN MODERN», Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Μεσογειακής Κουλτούρας.

ΣΟΦΙΑ ΠΑΓΩΝΗ, Χορογράφος, Σκηνοθέτις, Ψηφιοποίηση Υλικού, Ιδρυτικό Μέλος «SYN MODERN».
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, Μέλη «SYN MODERN».

*Το “SYN MODERN” είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, και η απαρχή της φθάνει στο 1975, τότε πού ο ζωγράφος Θεόδωρος Πάντος με μερικούς εικαστικούς, δημιούργησε το «Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας Συν».

Το “SYN MODERN”, αποτελεί όχι τόσον συνέχεια, αλλά αναγέννηση και αναδημιουργία τής αρχικής ιδέας, μέσα από το άνοιγμα, την διεύρυνση, την συνέργεια και συνεργασία όλου τού φάσματος τής Τέχνης, αλλά κυρίως των Εικαστικών Τεχνών, σέ όλες τίς σύγχρονες μορφές έκφρασης και δημιουργίας.
Στόχοι τού SYN, είναι η δημιουργία και υλοποίηση projects, τά οποία αφορούν και προσεγγίζουν σύγχρονες ανάγκες και προβληματισμούς τής εποχής μας σέ παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από δράσεις, παραστάσεις, events, κλπ, κυρίως έξω από κλειστούς χώρους, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Επικοινωνία: Ειρήνη Παγώνη, 2130080528, 6934018923 και [email protected]

Μετά τιμής

Ιουλία Συσάλοβα – Επιμελήτρια Εκθέσεως