Έκθεση ζωγραφικής “Ασκητικά” του Χρήστου Μποκόρου στην Πάτμο

Mέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου με τίτλο «Ασκητικά» που εγκαινιάστηκε χθες στην Αποκάλυψη Πάτμου. Η Πάτμος έχει απασχολήσει ξανά το έργο του στην έκθεση με τίτλο «Πάτμος, άνοιγμα στο φως και στο σκοτάδι» (Αθήνα, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2001).

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την εγγραφή της Πάτμου στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (1999-2019) και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Το εμβληματικό μνημειακό συγκρότημα του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης Πάτμου, όπου ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, εξόριστος εκεί το έτος 95 μ.Χ., συνέγραψε το ιερό αποκαλυπτικό κείμενο, αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα προσθετικής αρχιτεκτονικής και αναπτύσσεται σε πέντε στάθμες, με αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις, από τον 12ο έως και τον 20ο αιώνα. Η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, 2007-2014). Τα έργα του καλλιτέχνη φιλοξενούνται σε πέντε αίθουσες στην τρίτη στάθμη του συμπλέγματος. Η πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους θα γίνεται από την παλαιά είσοδο της Αποκάλυψης.

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και αναγορευθεί ως επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών της Μόσχας. Από το 2017 είναι τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης.