REGENESIS Trash Art Project: Το κορυφαίο και πρωτοποριακό εικαστικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά

Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η υπερκατανάλωση και η ρύπανση απειλούν το φυσικό μας περιβάλλον.

Το REGENESIS Trash Art Project μέσα από αυτές τις περιβαλλοντικές απειλές αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά και ουσιαστικά εικαστικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική και οικολογική πρωτοβουλία που μετατρέπει τα απορρίμματα σε αισθητική εμπειρία, σε μήνυμα ζωής και σε εργαλείο εκπαίδευσης.

Η φιλοσοφία του REGENESIS αποτυπώνει τον πυρήνα της ιδέας ότι τίποτα δεν είναι πραγματικά άχρηστο, τίποτα δεν τελειώνει όσο υπάρχει δημιουργικότητα, φαντασία και οικολογική συνείδηση.

Το κορυφαίο αυτό πρόγραμμα ενώνει τον κόσμο της Τέχνης με εκείνον του εθελοντισμού και της Περιβαλλοντικής δράσης, προωθώντας τη μεταμόρφωση του “σκουπιδιού” σε εικαστικό αντικείμενο, το οποίο όχι μόνο συγκινεί αισθητικά αλλά και προκαλεί τον θεατή να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την κατανάλωση, τη φύση και την ευθύνη του απέναντι στον πλανήτη.

Οι δημιουργίες των εικαστικών του REGENESIS Trash Art Project είναι αποτέλεσμα  ανάκτησης απορριμμάτων με εθελοντική συμμετοχή τους σε ομαδικές ή ατομικές δράσεις περιβαλλοντικής απορύπανσης όχι μόνο στο αστικό περιβάλλον αλλά ακόμα και σε παραλίες είτε παράκτιες είτε υποβρύχιες. 

Τα ανακτημένα υλικά όπως  πλαστικά, μέταλλα, ξύλα, χαρτιά, αποκτούν νέα υπόσταση μέσα από το βλέμμα των  καλλιτεχνών.

Η διαδικασία της μετατροπής αυτών των υλικών σε εικαστικά έργα δεν αποτελεί απλώς μια αισθητική αναζήτηση για τους εικαστικούς του προγράμματος,είναι μια πράξη περιβαλλοντικής ευθύνης, μια εικαστική διαμαρτυρία ενάντια στην αλόγιστη κατανάλωση και στη νοοτροπία του “πετάω αντί να επαναχρησιμοποιώ”.

Η Τέχνη στο REGENESIS

δεν περιορίζεται σε μια έκθεση ή ένα θεαματικό έργο, λειτουργεί εκπαιδευτικά, κοινωνικά και συμβολικά.

Ο θεατής καλείται να στοχαστεί, να αναρωτηθεί και  να συμμετάσχει ενεργά στην αλλαγή.

Το “REGENESIS” Trash Art Project είναι στην ουσία ενας πυρήνας εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους του προγράμματος είναι η εκπαιδευτική του διάσταση, ειδικά όσον αφορά τις νεαρές ηλικίες.

Μέσα από εργαστήρια, δράσεις,  εκθέσεις και συμμετοχικά projects, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη διαδικασία της δημιουργικής ανακύκλωσης. Μαθαίνουν ότι μπορούν να παράγουν Τέχνη με ό,τι συνήθως εμείς οι μεγαλύτεροι θεωρούμε “άχρηστο” και αντιλαμβάνονται βιωματικά τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το REGENESIS καλλιεργεί έτσι την οικολογική συνείδηση από τα πρώτα χρόνια της ζωής, δημιουργώντας μελλοντικούς ενεργούς πολίτες με ευαισθησία, φαντασία και υπευθυνότητα απέναντι στη Γη και το περιβάλλον.

Πρόσφατο παράδειγμα η άκρως επιτυχημένη έκθεση που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής στον ιστορικό χώρο του Σινέ Έλευσις με πλήθος επισκεπτών ,θεσμικών παραγόντων, ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, πολιτικών , Συλλόγων ,αλλά το πιο βασικό με πάνω από χίλιους μαθητές σχολείων της περιοχής και των καθηγητών τους που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για φλέγοντα  περιβαλλοντικά ζητήματα και να έρθουν σε άμεση επαφή με τα έργα των συμμετεχόντων εικαστικών του προγράμματος.

Μέσα από το “REGENESIS” Trash Art Project, το “ευτελές” αποκτά εικαστική αξία.

Το “σκουπίδι” μετατρέπεται σε σύμβολο και  πηγή έμπνευσης.

Η αισθητική προσέγγιση δεν αποσκοπεί στην εξιδανίκευση, αλλά στην αποκάλυψη της αλήθειας, ότι η ομορφιά μπορεί να γεννηθεί ακόμη και μέσα από τα απομεινάρια της ανθρώπινης απροσεξίας.

Τα έργα του προγράμματος λειτουργούν ως καθρέφτης της εποχής μας, αλλά και ως πρόταση για έναν νέο τρόπο ζωής, πιο συνετό, πιο συνειδητό, πιο ανθρώπινο.

Το REGENESIS έχει πλέον καθιερωθεί ως το πλέον πρωτοποριακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής τέχνης, με συμμετοχές σε εκθέσεις, φεστιβάλ, με βραβεύσεις και πολιτιστικές δράσεις.

Έχει κατορθώσει να ενώσει δημιουργούς, σχολεία, τοπικές κοινότητες και πολίτες γύρω από ένα κοινό όραμα, τη μεταμόρφωση του κόσμου μέσω της Τέχνης και της ανακύκλωσης.

Σε μια εποχή όπου οι εικόνες ρύπανσης και καταστροφής κυριαρχούν, το REGENESIS προτείνει μια εικόνα ελπίδας και αναγέννησης, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος της οικολογίας.

Το REGENESIS Trash Art Project δεν είναι απλώς ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα, είναι ένα κίνημα αναγέννησης, μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στην Τέχνη, την Κοινωνία και το Περιβάλλον.

Υπενθυμίζει ότι η αληθινή δημιουργία δεν προέρχεται από το πλούσιο υλικό, αλλά από το πλούσιο βλέμμα, εκείνο που μπορεί να δει την αξία μέσα στο ασήμαντο, τη ζωή μέσα στο φθαρμένο, την ελπίδα μέσα στο χαμένο.

Η ανακύκλωση, μέσα από την τέχνη, μετατρέπεται έτσι σε καθημερινή πράξη πολιτισμού.

Και το REGENESIS Trash Art Project, με τη δύναμη της συλλογικής δημιουργίας, μας καλεί όλους να συμμετάσχουμε στην πιο όμορφη πράξη του μέλλοντος:

Την αναγέννηση της σχέσης μας με τη Γη.

Εμπνευστής και Ιδρυτής του προγράμματος είναι ο κ. Στέλιος Ταντούρης με κεντρικούς συμμετέχοντες τους διακεκριμένους εικαστικούς κ. Νίκο Αναγνωστόπουλο και κ. Θεόδωρο Σκαμπαβίρια.