“Ο δικηγόρος πρέπει να σκέφτεται και να ενεργεί με λογική, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποστασιοποιημένος από «τα θέλω» του εντολέα του. Εργαλείο του είναι ο Νόμος και πρέπει να καθοδηγείται από τη σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του, όπως και από την ειλικρίνεια προς τον εντολέα του.”
● Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή ή μήπως απλώς κλείνει τα μάτια; Στη ρωμαϊκή μυθολογία η θεά της Δικαιοσύνης είναι η Justitia και το άγαλμά της κοσμεί πολλά δικαστήρια ανά τον κόσμο. Απεικονίζεται ως τυφλή για να τονιστεί η αμεροληψία της, κρατώντας στο αριστερό της χέρι ζυγαριά και στο άλλο σπαθί… Η Δικαιοσύνη στις μέρες μας δεν είναι ούτε τυφλή, ούτε κουφή, ούτε μουγκή. Βλέπει την ουσία, ακούει τους διαδίκους, αφουγκράζεται το σφυγμό της κοινωνίας και μιλάει με την απόφαση που εκδίδει. Το απέδειξε έμπρακτα πρόσφατα στη δίκη της “Χρυσής Αυγής”.
● Ποια θεωρείτε ότι είναι η πιο μεγάλη επιτυχία στην καριέρα σας έως τώρα; Κάθε υπόθεση για την οποία ο δικηγόρος αφού ερευνά, μελετά και προσπαθεί, καταφέρνει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον εντολέα του, είναι μια επιτυχία. Θα ξεχώριζα ωστόσο μια ποινική υπόθεση στην οποία ο κατηγορούμενος – εντολέας μου στον πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, ενώ στο Εφετείο αθωώθηκε. Παρέμεινε στη φυλακή για αρκετούς μήνες. Η πλάνη εμφιλοχωρεί στους ανθρώπους, δεν αφήνει ανέγγιχτους κάποια φορά ούτε τους Δικαστές…
● Ως δικηγόρος έχετε κινδυνεύσει απειλούμενος σε κάποια υπόθεση που έχετε αναλάβει; Υπήρξαν αρκετές υποθέσεις που υπεράσπισα, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν εντάσεις και συναισθηματική φόρτιση στις πλευρές των διαδίκων. Ο νηφάλιος τρόπος χειρισμού τους και η αποφυγή ακροτήτων επιβάλλεται στο δικηγόρο και περιορίζει τέτοιες πιθανότητες. Δεν έχω να ανασύρω από τη μνήμη μου κάποια περίπτωση που οι ενέργειες διαδίκου υπερέβησαν το μέτρο και έφθασαν σε απειλές.
● Κάποιο αστείο περιστατικό στη διάρκεια μιας σοβαρής δίκης;
Απολογούμενος ο εντολέας μου, ως κατηγορούμενος, στη διάρκεια μιας μακρόχρονης και πολύκροτης για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης δίκης, έδωσε στην υπόθεση αυθόρμητα τον χαρακτηρισμό «Σαξωνειάδα». Κατά το «Ιλιάδα», «Αινειάδα». Δεν υπήρξε κανένας παράγοντας της δίκης που να μην γέλασε τρανταχτά μόλις τον άκουσε…
● Ποια είναι η θέση σας για τη ρήση “μακριά από γιατρό και δικηγόρο”; Οι γενικεύσεις δεν είναι ποτέ ορθές. Θα έκανα μια παράφραση λέγοντας «μακριά από κακό γιατρό και κακό δικηγόρο». Όταν κινδυνεύει η υγεία, η ελευθερία ή η περιουσία κάποιου, είναι αναγκαία η συνδρομή τους. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ανάμεσα στους πολλούς καλούς, ηθικούς, φιλότιμους και καταρτισμένους συναδέλφους, υπάρχουν και κάποιοι που δεν κοσμούν το λειτούργημα.
● Λένε ότι ο δικηγόρος υπερασπίζεται το δίκαιο του πελάτη του, όπως ο γονιός το παιδί του. Συμφωνείτε; Δεν είναι αξίωμα. Και δεν πρέπει να γίνει. Η σχέση του γονέα με το παιδί του, έχει στοιχεία που δεν βοηθούν το δικηγόρο στο λειτούργημά του. Ο δικηγόρος πρέπει να σκέφτεται και να ενεργεί με λογική, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποστασιοποιημένος από «τα θέλω» του εντολέα του. Εργαλείο του είναι ο Νόμος και πρέπει να καθοδηγείται από την σωστή ερμηνεία και εφαρμογή του, όπως και από την ειλικρίνεια προς τον εντολέα του.
● Ο στίχος «The winner takes it all … The loser standing small» ισχύει και στις δικηγορικές μάχες; Την εξαιρετική αγόρευση στα πλαίσια μιας δίκης, με νομικά και πραγματικά επιχειρήματα και τη συγκροτημένη προσπάθεια του υπερασπιστή της κατηγορίας ή του κατηγορουμένου, δεν την θυμάται κανένας. Το αποτέλεσμα του μένει.
● Πως λειτούργησε η Δικαιοσύνη στη χρονιά του COVID-19; Θα μπορούσε καλύτερα. Με ταχύτερα αντανακλαστικά σε όσα απρόβλεπτα εξελίχθηκαν, ανάπτυξη πρακτικών, εφικτών και ακίνδυνων για την υγεία λύσεων και μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις ψηφιακές διαδικασίες. Να ξεκαθαρίσει περισσότερες εκκρεμότητες, με την έκδοση αποφάσεων σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί εδώ και καιρό, αλλά και να εκδικάσει περισσότερες υποθέσεις από διαδικασίες που έχουν πιο επείγοντα χαρακτήρα (π.χ. ασφαλιστικά μέτρα, εκουσία δικαιοδοσία). Δεν θα μπορούσε ένας σταθμός του Ε.Ο.Δ.Υ. να κάνει rapid tests στο Δικαστικό Μέγαρο για τους διαδίκους κάποιων τέτοιων υποθέσεων που πρέπει να εμφανιστούν στις δίκες;
● Η Δικαιοσύνη το 2021; 2021 ευχές, ώστε οι Λειτουργοί, οι Συλλειτουργοί και οι λοιποί παράγοντες που συντελούν στην απονομή της να είναι Υγιείς, Αισιόδοξοι, Αποδοτικοί και Φωτισμένοι. Θα είναι μια καλύτερη χρονιά…
*Ο Σταύρος Λ. Παπαγερμανός είναι μαχόμενος δικηγόρος της Θεσσαλονίκης.
Juris Consulti
Νομικοί Σύμβουλοι
Βασ. Ηρακλείου 23