Εκδήλωση με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και νήσων στις 31 Μαΐου 2025 στο ξενοδοχείο Κάραβελ στα πλαίσια του επιχειρηματικού και οικονομικού πολυσυνεδρίου MONEY Show.


Τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης Πρεσβευτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, Διεθνείς σχέσεις και Διπλωματία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Webster University | Athens για την συμβολή του στην Διεθνοποίηση και της προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με σκοπό την Παγκόσμια ειρήνη την αλληλοκατανόηση και την ενότητα, λαμβάνοντας παγκόσμια αναγνώριση και διαπιστευμένος από 63 πρεσβείες και Αρχηγούς κρατών.

Ο κ. Γιώργος Τσούκαλης για τις διαρκείς και μακροχρόνιες ενέργειες του που εντάσσονται στον πόλεμο ενάντια στην αρχαιοκαπηλία και ο γνωστός Λυράρης κ. Βασίλης Σκουλάς.

Ο Οικουμενικός Έλληνας κ. Κυριάκος Μαριδάκης παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τον πρόεδρο του ομίλου UNESCO Πειραιώς και νήσων κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και πρότινος Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ομίλων και συλλόγων για την UNESCO, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, δήλωσε μεταξύ άλλων συγκινημένος και πανευτυχής τονίζοντας: «την ανάγκη όλων μας να συμμετέχουμε ως αρωγοί στην πρωτοβουλία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αφιερώνοντας την βράβευση του σε τρεις ανθρώπους που τον ενέπνευσαν, στην σπουδαία Μελίνα Μερκούρη, την Παγκόσμια Ελληνιδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη όπου είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί της στους επετειακούς εορτασμούς των 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνος και των Θερμοπυλών και στον πατέρα του κ. Χρήστο Μαριδάκη Αξιωματικό ε.α των Υποβρυχίων βετεράνο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Κύπρο, ιδρυτής των “Σαλαμίνιων” από το 1975, οποίος επί 40 συναπτά έτη αγωνίζεται για την διάσωση και προστασία των αρχαιολογικών χώρων της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας».


Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν επίσης η κα. Χριστίνα Τσιλιγκίρη Πρόεδρος Σ.Ε.Φ. Διευθύντρια ΑμεΑ στην UNESCO, δύο αστυνομικοί από το τμήμα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Γιώργος Φουσέκης και η κα. Αγγελική Τσούκαλη, που είχαν ενεργό ρόλο στην υπόθεση μεγάλης αρχαιοκαπηλίας η οποία εξιχνιάστηκε στις 23 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν επίσης ο αστυνομικός κ. Παναγιώτης Πολύχρονος.

