kythniale: «Parla più piano» στην Κύθνο

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022

Πλατεία Ανεμόμυλου, Χώρα, Κύθνος

Η πολιτιστική πρωτοβουλία kythniale σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κύθνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνο-Αυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2022», παρουσιάζει υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, ένα μουσικό πρόγραμμα με μελωδίες από τον Mozart και Beethoven έως τον Nino Rota και Μάνο Χατζιδάκι.

Το νησί της Κύθνου εντάσσεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «Ελληνο-Αυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι» και με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών μέσω της τέχνης.

Το Μουσικό Τρίο “Ensemble Retro Wien”, που αποτελείται από τους εξαίρετους μουσικούς Ρόζα Πουλημένου – Μέτζο Σοπράνο, Ναταλία Στρίκου – Μαντολίνο και Αναστάσιο Στρίκο – Πιάνο, και έχει εμφανισθεί σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις, έρχεται στη Χώρα της Κύθνου να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα γνωστών μουσικών έργων που αγγίζουν την ψυχή μας.

Η Μέτζο Σοπράνο Ρόζα Πουλημένου, με σπουδές στην Ελλάδα, Αγγλία και Αυστρία, έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ταϋλάνδη και Η.Π.Α. ερμηνεύοντας όπερα, ορατόριο, λιντ, μουσικό θέατρο και σύγχρονη μουσική και έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά σύνολα και ορχήστρες, και έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους. Παράλληλα είναι καθηγήτρια και υπεύθυνη του Τομέα Μονωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχοντας επίσης διδάξει σε σημαντικές Μουσικές Ακαδημίες και Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η Ναταλία Στρίκου γεννήθηκε στην Ουκρανία, όπου και σπούδασε νυκτά έγχορδα με κύριο όργανο το Ντόμρα, ενώ κατά την παραμονή της στον γερμανόφωνο χώρο εστίασε στο μαντολίνο. Έχει εμφανισθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ με συνοδεία πιάνου ή ορχήστρα και ως μέλος συνόλων δωματίου, συνεργάζεται τακτικά ως εξάρχουσα με σύνολα νυκτών εγχόρδων, καθώς και ως μετακαλούμενη μουσικός σε σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες, όπως η Ορχήστρα Maestri του Λονδίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και η κρατική Όπερα της Βιέννης σε έργα Βέρντι, Μάλερ, Ρεσπίγκι, Προκόφιεφ.

Ο Αναστάσιος Στρίκος, γεννημένος στην Αθήνα το 1972, πήρε δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Αττικό Ωδείο και πτυχίο Θεατρολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στη Μουσική Ακαδημία του Würzburg. Εργάστηκε στο Θέατρο Όπερας του Würzburg ως μουσικός εκγυμναστής και διευθυντής ορχήστρας. Αργότερα εργάστηκε ως πιανίστας και διευθυντής στην διάσημη παιδική χορωδία Wiener Sängerknaben. Η συναυλιακή του δραστηριότητα συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, ορχηστρών, χορωδιών, αιθουσών και συνεργατών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έχει εμφανισθεί στους πιο σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Κίνας, της Κορέας και του Μακάο. Έχει περιοδεύσει με πάνω από εβδομήντα σχήματα ανά την Ευρώπη, μεταξύ αυτών με τις σημαντικότερες Συμφωνικές Ορχήστρες Νέων της Αμερικής. Το 2005 ίδρυσε το Ensemble Retro Wien. Διδάσκει και διευθύνει σε επτά γλώσσες και έχει κατά καιρούς καταπιαστεί με τη μετάφραση θεατρικών έργων και πονημάτων θεωρητικών της μουσικής στα ελληνικά.

Kythniale 2022:
http://kythniale.gr/
https://web.facebook.com/groups/1088283642125696

kythniale είναι μια πολυσχιδής πολιτιστική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές & μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον κόσμο. Οι πολιτιστικές & καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό, διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, και εντάσσονται στα «Κύθνια», το ετήσιο Φεστιβάλ του νησιού, δημιουργώντας «Γέφυρες Πολιτισμού» με τους λαούς του κόσμου.

ΡΟΖΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ (Μέτζο): Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κερκύρας ικαι κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum. Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσικολογία και το κλασικό τραγούδι στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου BMus (Hons), το Birmingham Conservatoire (ΜΑ Music) και το lJniversit3t fur Musik und Darstellende Kunst της Βιέννης (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Ορατόριο – Ληντ και την Όπερα). Μελέτησε ρεπερτόριο και ερμηνεία του λυρικού τραγουδιού με τους Φ. Βουτσίνο, R. Yakar, Η. Wagner και C. Ludwig. Υπήρξε επίσης υπότροφος της Academie Musicale de Villecroze, της Academie lnternational de Musique “Maurice Ravel, του “Crear” και της lnternationale Bachakademie, Stuttgart. Η Ρόζα Πουλημένου έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Ταϊλάνδη και τις Η.Π.Α. ερμηνεύοντας όπερα, ορατόριο, ληντ, μουσικό θέατρο καθώς και σύγχρονη μουσική. Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστά σύνολα και ορχήστρες όπως Melos Brass, Ι Ι Canto delle Muse, Almasis Ensemble, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα του Σλήβεν, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως οι Μίλτος Λογιάδης, Άλκης Μπαλτάς, Λουκάς Καρυτινός, Peter Tiboris, Helmuth Rilling, Anthony Walker Daniel Hoyem-Cavazza και Alessandro Ferrari. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια και υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μονωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει επίσης σε σημαντικές μουσικές ακαδημίες και πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως Conservatorio di Santa Cecilia, Fondazione ΡαοΙο Grassi, Conservatorio di Monopoli, (Ιταλία), Musik und Kunst Privatuniversitat der Stadt Wien, lJniversit3t fur Musik und Darstellende Kunst Wien, Austrian Arts Sessions (Αυστρία), University of Mahidol, (Ταϊλάνδη), lJniversity of Nevada, Las Vegas και William and Mary College, Virginia (Η.Π.Α). Έχει ηχογραφήσει έργα, τραγούδια και όπερες Ελλήνων Συνθετών σε παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, του Τ,Μ.Σ. του Ιονίου Πανεπιστημίου και άλλων μουσικών φορέων.

ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΤΡΙΚΟΥ (Μαντολίνο): Γεννήθηκε στο Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας και ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε μικρή ηλικία στο μουσικό σχολείο της πόλης της. Σπούδασε νυκτά έγχορδα με κύριο όργανο το Ντόμρα στο Κρατικό Ωδείο του Ντνιπροπετρόφσκ, ολοκλήρωσε τις σπουδές της εκεί με άριστα και συνέχισε με κατεύθυνση τα Παιδαγωγικά της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο Krivoj Rog. Κατά την παραμονή της στο γερμανόφωνο χώρο, πρώτα στο Βύρτσμπουργκ και έπειτα στη Βιέννη, εστίασε στο μαντολίνο αλλά συνεχίζει να παίζει ντόμρα και άλλα νυκτά έγχορδα. Έχει εμφανιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ, με συνοδεία πιάνου ή ορχήστρας αλλά και ως μέλος συνόλων δωματίου. Συνεργάζεται τακτικά ως εξάρχουσα με σύνολα νυκτών εγχόρδων αλλά και ως μετακαλούμενη μουσικός με συμφωνικές ορχήστρες, μεταξύ των οποίων I Maestri του Λονδίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης, την Ορχήστρα Tonkl]nstler της Κάτω Αυστρίας αλλά και την Κρατική Όπερα της Βιέννης σε έργα Βέρντι, Μάλερ, Ρεσπίγκι, Προκόφιεφ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΡΙΚΟΣ (Πιάνο): Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972, Κατέχει δίπλωμά πιάνου με άριστα παμψηφεί από το Αττικό Ωδείο (τάξη Διονύση Μαλλούχου) και πτυχίο Θεατρολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών στη Μουσική Ακαδημία του murzburg στην τάξη των Dr. Hermann Dechant και Peter Falk, διεύθυνση ορχήστρας και σχολή όπερας αντίστοιχα και αποφοίτησε με τον μεταπτυχιακό τίτλο Konzertdiplom. Συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας και παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα με τον Carlo Maria Giulini. Εργάστηκε στο Θέατρο Όπερας του Wl)rzburg ως μουσικός εκγυμναστής και διευθυντής ορχήστρας. Αργότερα εργάστηκε ως πιανίστας και διευθυντής στην διάσημη παιδική χορωδία Wiener  Η συναυλιακή του δραστηριότητα συνδυάζει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, ορχηστρών, χορωδιών, αιθουσών και συνεργατών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει επίσης εμφανιστεί σε όλους τους σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Κίνας της Κορέας και του Μακάο. Έχει περιοδεύσει με πάνω από εβδομήντα σχήματα ανά την Ευρώπη, μεταξύ αυτών με τις σημαντικότερες Συμφωνικές Ορχήστρες Νέων της Αμερικής, Το 2005 ίδρυσε το Ensemble Retro Wien. Διδάσκει και διευθύνει σε επτά γλώσσες και έχει κατά καιρούς καταπιαστεί με τη μετάφραση θεατρικών έργων και πονημάτων θεωρητικών της μουσικής στα ελληνικά.