Je-on Papageorgiou: “Μια φωτογραφία σημαίνει χίλιες λέξεις όταν με κατακλύζει με συναισθήματα, με προβληματίζει ή και με διχάζει, όπως είναι η φωτογραφία ντοκουμέντο”

Ονομάζομαι Je-on Papageorgiou και είμαι φωτογράφος – performer. Έχω στο ενεργητικό μου 4 ατομικές εκθέσεις καθώς και μία επιμέλεια σε ομαδική. “Other People” (2020) στο Cinemarian (με performance), “Ψηχώ” (2018) στο Athens Museum of Queer Arts (με performance) ομαδική έκθεση “Το σπίτι των εικόνων” (2018)∙ στο Crossing, έχοντας συμμετοχή και την επιμέλεια.”Plasmatakia Love” (2016)∙ στο “Loukoumi Bar & Loukoumi #10” (διαδραστική) και “Silent Night” (2014) στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» (με performance). Έχω συμμετάσχει ως φωτογράφος σε διάφορα festivals, performance και ομαδικές εκθέσεις και τον τελευταίο χρόνο είμαι μέλος της φωτογραφικής ομάδας “Διάφραγμα 26”.

Σε ποιά ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός; Όταν πήρα την πρώτη μου ψηφιακή κάμερα κάπου 23 χρονών και ξεδιπλώθηκε μπροστά μου ένας καινούργιος κόσμος. Ξεκίνησα με κλασικούς πειραματισμούς όπως κάνουν οι περισσότεροι στην αρχή, βγάζοντας φωτογραφίες αντικείμενα, πρόσωπα, τοπία, μέχρι να αποφασίσω τι μου ταιριάζει και τι όχι και πάνω εκεί να εξελιχθώ.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Γεννιέται! Είναι αυτό που λέμε χάρισμα. Είναι μέχρι να το ανακαλύψεις, να το μετουσιώσεις πάνω στα δικά σου μέτρα, να το μεταμορφώσεις, να το καλλιεργήσεις και ενίοτε μετά να αφεθείς.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η φαντασία

Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις; Ανάλογα με την οπτική του καθενός. Για μένα προσωπικά μια φωτογραφία σημαίνει χίλιες λέξεις όταν με κατακλύζει με συναισθήματα, με προβληματίζει ή και με διχάζει, όπως είναι η φωτογραφία ντοκουμέντο.

Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο όταν μιλάμε για μια φωτογραφία κατηγορίας selfie που τις περισσότερες φορές θα είναι ανούσιες ή και αδιάφορες μόνο και μόνο για να τραβήξουμε την προσοχή των άλλων για να αποσπάσουμε τα περίφημα “like”.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Ως καλλιτέχνη θα έλεγα θαρραλέο. Θέλει τόλμη ίσως και λίγο “θράσος” το να σταματήσεις κάποιον στον δρόμο να του πιάσεις την συζήτηση, να τον βγάλεις λίγο έξω από την καθημερινή ρουτίνα του, να σε εμπιστευτεί, να σου ανοιχτεί για να δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος το πορτραίτο που θες, που έχεις φανταστεί. Αν αναλογιστούμε τους καιρούς αυτούς που ζούμε αυτό είναι αρκετά δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Ως καλλιτέχνης αυτό που θέλω να διαδώσω είναι το μήνυμα τις άμεσης επικοινωνίας από ένα χαμόγελο που μπορεί να μοιραστείς με κάποιον μέχρι ολόκληρες εξομολογήσεις.

Ο κόσμος θεωρώ πως έχει την ανάγκη να νιώσει αυτή την αμεσότητα αλλά δυστυχώς ο φόβος, η καχυποψία και πολλά ακόμα αποτρέπουν την διαδικασία αυτή. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του εαυτού μου ως καλλιτέχνη είναι ότι είμαι ονειροπόλος οπότε εδώ μπαίνει στην τέχνη μου και ο σουρεαλισμός. Το να είσαι ονειροπόλος στις ημέρες μας είναι λίγο περίεργο. Τα ταξίδια που κάνει το μυαλό μετατρέπονται σε εικόνες, εικόνες που ανήκουν στην χώρα του φανταστικού και του απρόβλεπτου.

Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος; Είναι, αλλά εγώ το βάζω σε κατηγορίες. Είναι αυτές οι κατηγορίες οι οποίες ο κάθε φωτογράφος θα πρέπει επιλέξει για να κινηθεί πάνω εκεί που θέλει. Δεν θεωρώ ότι μπορείς να τα βάλεις όλα μαζί στο ίδιο σακί. Για παράδειγμα στην φωτογραφία γάμου ή των νυχτερινών κέντρων που είναι όλα αυτοματοποιημένα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι κάνει τέχνη – κάποιοι βέβαια την κάνουν, αλλά για μένα δεν είναι το ίδιο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πολλά, αλλά προέχει να έχουμε όλοι την υγεία μας και να είμαστε καλά. Σίγουρα με το που βγούμε από την καραντίνα θα συνεχίσω τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει μέσα από την φωτογραφική ομάδα “Διάφραγμα 26”, ερωτήσεις που θέτουμε τον κόσμο με τον Κώστα Σταμπάνη για την φωτογραφία και όχι μόνο. Προς το παρόν τρέχω τις προσωπικές μου σελίδες σε instagram και facebook μαζί με μία ενότητα που ονομάζεται “το πορτραίτο του μήνα” μέσω youtube που κάθε φορά επιλέγω κάποιο άτομο να παρουσιάσει τον εαυτό του μέσα από την δουλειά του ή να διηγηθεί κάποια ιστορία του. Όλοι θεωρώ έχουμε να πούμε κάτι που μπορεί να μαγνητίσει κάποιον άλλο άνθρωπο και να μας φέρει πιο κοντά – αυτός είναι και ο στόχος μου. Επίσης με το καινούργιο χρόνο θα βάλω μπροστά την επόμενη έκθεση φωτογραφίας μου με performance που θα έχει να κάνει με το υποσυνείδητο και πως αλληλοεπιδρά με τα όνειρα μας.

Σας ευχαριστώ!

Facebook: http://www.facebook.com/jeonpapageorgiou

https://www.facebook.com/Jepapageorgiou

Ιnstagram:
https://www.instagram.com/je_on_papageorgiou/

Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCNNTm-8vvQttEciabPibgaA?view_as=subscriber