Helen Mudie Ioannidou: “Η τέχνη μου είναι όχι απλώς η προσπάθειά μου να εξυμνήσω το ανεπιτήδευτα ωραίο, αλλά και η ακατανίκητη ανάγκη μου να εκφραστώ ελεύθερα”

“Το 2022 έχω την πρόθεση να προχωρήσω ένα βήμα πιο μπροστά για να προσεγγίσω την καλλιτεχνική μου ωρίμαση και συνειδητότητα. Θα συνεχίσω τις συνεργασίες μου με τις γκαλερί τις οποίες συνεργάζομαι. Παράλληλα, δουλεύω για ένα θέμα που αποτελεί προϊόν της νέας μου καλλιτεχνικής πραγματικότητας.”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Αναντίρρητα, το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα. Η εμφάνιση του νέου κορονοϊού επηρέασε τη ζωή μας όχι μόνο σε υγειονομικό αλλά και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, ο εγκλεισμός λόγω καραντίνας, μου υπενθύμισε ότι το ύψιστο ανθρώπινο αγαθό είναι η ψυχοσωματική υγεία. Η διαπίστωση αυτή με βοήθησε σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Αυτό έγινε καθώς συνειδητοποίησα ότι η τέχνη μου είναι όχι απλώς η προσπάθειά μου να εξυμνήσω το ανεπιτήδευτα ωραίο, αλλά και η ακατανίκητη ανάγκη μου να εκφραστώ ελεύθερα. Η τέχνη έχει σε εμένα ζωοποιό δράση. Συνεπώς, το 2021 ήταν για μένα μια καλή χρονιά επαγγελματικά.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του 21ου αιώνα, πιστεύω ότι η επιστήμη λειτουργεί ως «βάλσαμο» για την άμβλυνση φοβιών, προκαταλήψεων και συγχύσεων του ατόμου. Όποτε, σε μια κρίσιμη υγειονομικά χρονιά, είναι χρέος των κυβερνήσεων να συμβουλεύονται τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες είναι οι μοναδικοί που γνωρίσουν πως θα προστατευτούμε από τον επικίνδυνο ιό. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συμβουλεύτηκε τους ειδικούς και προσέφερε δωρεάν στους πολίτες το δώρο της επιστήμης, δηλαδή το εμβόλιο. Όποτε, θεωρώ πως έπραξε το σωστό, αφού είχε ως γνώμονα το κοινό καλό.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Το μέλλον του πολιτισμού το 2022 προδιαγράφεται ελπιδοφόρο. Έχω αυτήν την πίστη όχι μόνο γιατί είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά επειδή θεωρώ πως οι δυσκολίες σφυρηλατούν καλλιτεχνικές σκέψεις και επιτεύγματα. Οι δυσχέρειες προάγουν την πνευματική αναζήτηση και την εσωτερική εμβάθυνση. Συνεπώς το 2022 είμαι σίγουρη πως θα αποτελέσει σταθμό για το πολιτισμό.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί πρόκληση για όλους μας. Αδιαμφισβήτητα, η προσωπική υγιεινή των χεριών και η καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης θα παίζουν καθοριστικό ρόλο ώστε να ζήσουμε ασφαλείς και ελεύθεροι. Τέλος, στην επιστροφή στην κανονικότητα θα συμβάλει η προθυμία των να ακολουθήσουν τις συστάσεις των επιστημόνων.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Στις μέρες μας, υπάρχει κρίση αυτή δεν είναι μόνο υγειονομική αλλά και κοινωνική. Τούτο σημαίνει ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση πυροδότησε πληθώρα κοινωνικών προβλημάτων, όπως η βία, η απομόνωση και εν τελεί η αποξένωση. Μολαταύτα, θεωρώ ότι η έννοια της κρίσης έχει διττό νόημα. Από τη μια σημαίνει κρίση, κατάλυση αξιών, κάτι που έχει αρνητικό πρόσημο. Από την άλλη, κρίση είναι το αποτέλεσμα της νοητικής λειτουργίας που οδηγεί σε μια λελογισμένη επιλογή. Έτσι, θεωρώ πως σε μια τέτοια εποχή οφείλουμε να σκεφτούμε και να αξιοποιήσουμε τη δεύτερη έννοια αυτής της λέξης. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεράσουμε τις δυσχέρειες σ’όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Το 2022 έχω την πρόθεση να προχωρήσω ένα βήμα πιο μπροστά για να προσεγγίσω την καλλιτεχνική μου ωρίμαση και συνειδητότητα. Θα συνεχίσω τις συνεργασίες μου με τις γκαλερί τις οποίες συνεργάζομαι. Παράλληλα, δουλεύω για ένα θέμα που αποτελεί προϊόν της νέας μου καλλιτεχνικής πραγματικότητας.