H Εριέττα Κούρκουλου Λάτση συνεργάζεται με την HOPEgenesis για το πρόγραμμα Fertility Awareness Campaign for Greece

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση και ο Πρόεδρος της HOPEgenesis, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής, Δρ. Στέφανος Χανδακάς υπογράφουν σφραγίζοντας τη συνεργασία τους.

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση συνεργάζεται με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία HOPEgenesis με τη δημιουργία του προγράμματος FERTILITY AWARENESS CAMPAIGN FOR GREECE, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας και την οικονομική στήριξη γυναικών που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας.

Το πρόγραμμα FERTILITY AWARENESS CAMPAIGN FOR GREECE θα υλοποιηθεί με τρεις δράσεις:

 1. Ημερίδες σε αστικά κέντρα και οδοιπορικά σε απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές και ακριτικά νησιά της Ελλάδας για την αναπαραγωγική υγεία και τη γονιμότητα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
 2. Καμπάνια Εθνικής Εμβέλειας.
 3. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν αλλά αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας σε απομακρυσμένα χωριά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και γυναικών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που επιθυμούν να προβούν σε κατάψυξη ωαρίων.
  Το πρόγραμμα τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου πιλοτικά, αρχικά με την οικονομική ενίσχυση γυναικών που επιθυμούν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση (ivf), δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια και είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Ζαγορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, του Δήμου Αγράφων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και του Δήμου Αργιθέας στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, μετά από προσωπική δωρεά της κ. Κούρκουλου Λάτση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω επιλεγμένες περιοχές αντιμετωπίζουν γενικότερο πρόβλημα υπογεννητικότητας, καθώς έχουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων και παρουσιάζουν πολύ χαμηλές γεννήσεις, και ότι πρόκειται για περιοχές όπου ήδη δραστηριοποιείται η HOPEgenesis προσφέροντας δωρεάν την κάλυψη εξόδων εξετάσεων, μετακινήσεων και τοκετού σε έγκυες γυναίκες.
  Μέσα στο 2021, αναμένεται η επέκταση της δράσης αυτής (οικονομική ενίσχυση για εξωσωματική διαδικασία) σε 26 νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
  Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, που έχει εκφράσει ανοιχτά την ευαισθητοποίησή της στο θέμα της υπογονιμότητας, συνεργάζεται με την HOPEgenesis που ως αποστολή της έχει την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, για τη δημιουργία του πρωτοπόρου προγράμματος Fertility Awareness Campaign for Greece.
  Η κα. Κούρκουλου Λάτση δήλωσε σχετικά: Σαν κοριτσάκια, μεγαλώνουμε παρακολουθώντας ταινίες και παιδικά που απεικονίζουν την υποτιθέμενη «φυσική» πορεία της ζωής μιας γυναίκας. Κορίτσι συναντάει αγόρι, ερωτεύονται, παντρεύονται και κάνουν παιδάκι. Αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για όλους. Όταν έρχεται η ώρα λοιπόν, για εμάς που το επιλέγουμε, να κάνουμε οικογένεια, θεωρούμε δεδομένο ότι η διαδρομή αυτή θα είναι εύκολη και χωρίς εμπόδια, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που συχνά προκύπτουν στην πορεία. Ακόμα χειρότερα, επειδή δεν γνωρίζουμε τις εναλλακτικές που μας προσφέρονται και η εξωσωματική παρουσιάζεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας που και να μας δώσει ένα παιδάκι, θα μας αρρωστήσει, φτάνουμε χωρίς λόγο σε αδιέξοδο. Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης, σε συνδυασμό με το κοινωνικό στίγμα και το οικονομικό κόστος της θεραπείας, αποτρέπουν πολλές γυναίκες από το να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα που θα τους χαρίσουν ένα παιδάκι. Σε μια τόσο δύσκολη ψυχικά και σωματικά διαδρομή, αποφασίσαμε μέσα από το πρόγραμμα της HOPEgenesis, να στηρίξουμε τις γυναίκες αυτές, μειώνοντας το οικονομικό βάρος της εξωσωματικής και δίνοντάς τους την δυνατότητα να επικεντρωθούν στον αγώνα τους, χωρίς να αγχώνονται για το κόστος της. Τελικός μας στόχος, είναι το πρόγραμμα αυτό να λειτουργήσει ως έναυσμα για την κρατική υποστήριξη ζευγαριών, αλλά και γυναικών που αποφασίζουν να γίνουν μόνες τους μητέρες μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  Ο Πρόεδρος της HOPEgenesis, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής, Δρ. Στέφανος Χανδακάς δήλωσε: H HOPEgenesis είναι η πρώτη οργάνωση που παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη στη γυναίκα και την ελληνική οικογένεια σε ακριτικές περιοχές, προσφέροντας δωρεάν την κάλυψη εξόδων εξετάσεων, μετακινήσεων και τοκετού. Πριν 2 χρόνια ξεκινήσαμε να παρέχουμε υπηρεσίες ivf σε γυναίκες ακριτικών περιοχών που παρουσίαζαν προβλήματα γονιμότητας. Σήμερα, με την πολύτιμη στήριξη της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση, η δράση μας αυτή κορυφώνεται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την αναπαραγωγική υγεία και τη σταδιακή εξάπλωση του προγράμματος της οικονομικής ενίσχυσης γυναικών σε 96 απομακρυσμένα χωριά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και 26 ακριτικά νησιά. Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα οικονομικά και ψυχολογικά να προβεί σε θεραπείες γονιμότητας, πόσο μάλλον όταν δεν έχει καθόλου πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Είμαστε περήφανοι για τη νέα μας συνεργασία με την κ. Κούρκουλου Λάτση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ HOPEgenesis:

Η HOPEgenesis είναι μία ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Στόχος της είναι η γνωστοποίηση, ανάλυση και μελέτη των αιτιών του ζητήματος της υπογεννητικότητας, με σκοπό να δημιουργηθούν ενέργειες και δράσεις που θα ανατρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες-, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Μέχρι σήμερα περισσότερες από 450 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται άμεσα και ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός των περιοχών αυτών.

Η ΗΟPEgenesis πραγματοποιεί τους στόχους της κινούμενη στους παρακάτω πυλώνες δράσης:

α. Με την δωρεάν παροχή πλήρους ιατρικής κάλυψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ακριτικών νησιών και απομονωμένων περιοχών, που κυοφορούν ή επιθυμούν να κυοφορήσουν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

β. Με την προσφορά δωρεάν υπηρεσιών θεραπείας υπογονιμότητας σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας στην Ελλάδα.

γ. Με την συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς φορείς για τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και την εκπόνηση ερευνών με σκοπό την στοιχειοθέτηση του προβλήματος και τη μεγιστοποίηση των λύσεων του.

δ. Με την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και εκπαίδευση των φορέων για τους λόγους και τις συνέπειες της υπογεννητικότητας.

ε. Μέσω πρωτοπόρων εφαρμογών τηλεϊατρικής απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης ωφελούμενων του προγράμματος.

στ. Με το σχεδιασμό πρωτοποριακών προγραμμάτων για την ενίσχυση της οικογένειας και των δομών υποστήριξης της.

Περισσότερες πληροφορίες www.hopegenesis.org