Georgio Babili: “Μέσω της δημιουργίας πορτρέτων παιδιών από ιδρύματα, αγωνίζομαι να αποτυπώσω το μεγαλειώδες συναίσθημα και την αγάπη που δύναται να αντλήσει κάποιος από αυτά”

“Η τέχνη είναι ένα “ανείπωτο ανοικτό βιβλίο” που έγκειται στη ματιά του κοινού αν θα αποκρυπτογραφηθεί ως ένα αριστούργημα ή απλά διανθισμένες λέξεις.

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η ενασχόλησή μου με τον καλλιτεχνικό κόσμο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία καθώς πειραματιζόμουν με διαφορετικά υλικά, τη ζωγραφική και την κατασκευή μιας πρώτης μορφής γλυπτών. Πρότυπό μου, στα πρώτα μου καλλιτεχνικά εγχειρήματα, οι μεγάλοι μου ήρωες – οι γονείς μου – που καταπιάνονταν με την ξυλογλυπτική και τη δημιουργία ευφάνταστων ξύλινων παιδικών παιχνιδιών. Εκτός όμως από τη ζωγραφική μεγάλο έδαφος στην καλλιτεχνική μου πορεία κέρδισε η ενασχόληση με τη γλυπτική, την ποίηση (προς έκδοση ποιητική μου συλλογή), τις καλλιτεχνικές θεματικές παραστάσεις (performance), την τέχνη του σχεδιασμού και κατασκευής θεατρικών καπέλων κ.α..
Επιπρόσθετα, η αφοσίωση της οικογένειάς μου στη φιλανθρωπία αποτέλεσε πρότυπο για την καλλιτεχνική μου πορεία. Οι αξίες της δοτικότητας και της προσφοράς συνέτειναν στη μετέπειτα συμμετοχή και οργάνωση εκθέσεων με φιλανθρωπικό σκοπό. Εκδηλώσεις αγάπης και προσφοράς τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα είναι η διεξαγωγή εκθέσεων αφιερωμένων στην προστασία των ζώων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Οι δημιουργίες μου, διάχυτες από το πνεύμα του εξπρεσιονισμού, πρεσβεύουν το πάθος και την ασίγαστη επιθυμία της έκφρασης “πάνω από όλα του εαυτού”. Δεν πρόκειται όμως απλά για έκφραση καλαισθησίας αλλά για μια ψυχολογική στάση και δήλωση ενώπιον της ζωής. Αφορά στην εξύμνηση του πνεύματος που διέρχεται από τη διάσταση του ιδεώδους στο βάθος του ’’πραγματικού ορατού κόσμου’’.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η καλλιτεχνική μου έμπνευση διεγείρεται από την ποιητική μορφή της έκφρασής μου. Μέσα από τη συγγραφή ποίησης, ξεπηδούν όλοι εκείνοι οι χαρακτήρες που ως θύτες ή/και θύματα ζωγραφίζουν με το συναίσθημα των παθημάτων τους πάνω στον δικό μου καμβά, την ψυχή μου. Μέσω της δημιουργίας πορτρέτων παιδιών από ιδρύματα, αγωνίζομαι να αποτυπώσω το μεγαλειώδες συναίσθημα και την αγάπη που δύναται να αντλήσει κάποιος από αυτά.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Στα καλλιτεχνικά μου έργα, αποτυπώματα έντασης και επιμονής στην υπερευαισθησία έχουν αφήσει ζωγράφοι όπως οι Egon Schiele, Ludwig Kirchner και Vasily Kandinsky. Αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής μου φαντασίας αποτελεί η επίδραση μουσικών ερεθισμάτων καλλιτεχνών όπως οι Stravinsky και Ravel, όπου μέσα από τον απέραντο κόσμο των εναλλασσόμενων ήχων τους, η ψυχή βιώνει και εκφράζει ελεύθερα την αγωνία, τον πόνο, την οδύνη, την ελπίδα, το πάθος, την πραότητα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση που θέτω καθημερινά στον εαυτό μου είναι “η έκφραση του ίδιου του εαυτού”. Η τόλμη για ενσυναισθηματική ανάπτυξη μέσω της αποκάλυψης και της αποτύπωσης των βαθύτερων συναισθημάτων.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η τέχνη είναι ένα ’’ανείπωτο ανοικτό βιβλίο’’ που έγκειται στη ματιά του κοινού αν θα αποκρυπτογραφηθεί ως ένα αριστούργημα ή απλά διανθισμένες λέξεις. Η αποδοχή της τέχνης αποτελεί προσωπική υπόθεση όσο και ο τρόπος έκφρασης και καθώς βρίσκει διέξοδο δήλωσης και εξιστόρησης δεν δύναται να ’’φιμωθεί’’ από καμία κρίση. Μάλιστα την περίοδο αυτή, η καλλιτεχνική έμπνευση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην αναγκαιότητα έκφρασης μέσα στις αντίξοες συνθήκες, καθώς από τα πιο έντονα συναισθήματα γεννιούνται και τα πιο δυνατά έργα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Με κινητήριες δυνάμεις την προσφορά στον συνάνθρωπο καθώς και την ενασχόλησή μου με πολυποίκιλα είδη τέχνης, οραματίζομαι τη δημιουργία ενός πολυθεματικού χώρου τέχνης στον οποίο καλλιτέχνες όλου του κόσμου, διάσημοι και μη, απόφοιτοι σχολών και αυτοδίδακτοι θα μπορούν να συνομιλούν μέσω της τέχνης, να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες. Απώτερο πεδίο δράσης θα αποτελέσει η ομαδική ’’γενεσιουργία’’ καλλιτεχνημάτων και συνακόλουθα ανώτερων αξιών για φιλανθρωπικό σκοπό, για απόσβεση των ρατσιστικών τάσεων και αξίωσης του σεβασμού της διαφορετικότητας.