Cold Remembrance: “η ιερή μα και ανίερη συνάμα δύναμη της μουσικής, απαιτεί τη συνεισφορά όλων για να συνεχιστεί η ακατάσχετη ροή της”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Υπάρχει η τέχνη για την τέχνη, η τέχνη για τον άνθρωπο και η στρατευμένη τέχνη.

Η μουσική-ως καθάρια μορφή τέχνης, όταν υπηρετεί τον άνθρωπο, αποτελεί ένα ζωντανό δίαυλο επικοινωνίας που ενώνει τους λαούς έστω και αν τους χωρίζει η αδυσώπητη απόσταση. Μεταφέρει, ιδέες, μηνύματα και συναισθήματα που γονιμοποιούν τη σκέψη, τροφοδοτούν το πνεύμα κατευνάζουν τα πάθη, ημερεύουν την ψυχή.

H ισχύς της ξεπερνά τα φυσικά εμπόδια και καθιστά το μήνυμα του καλλιτέχνη ικανό να ακουστεί στα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Εφόσον αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, όπως και ο πολιτισμός ως σύνολο, η μουσική φέρει μέσα της το γενετικό στίγμα του κάθε πολιτισμού, τη μνήμη, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τη χαρά, τον πόνο και τα δάκρυα.

Λειτουργεί ως πολιτισμικό χωνευτήρι στο πλαίσιο του οποίου έκαστος διατηρεί αλώβητη την ταυτότητά του, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι είμαστε όλοι κάτοικοι ενός πλανητικού χωριού.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Υπάρχει μία πληθώρα μουσικών και σχημάτων με τους οποίους μοιραστήκαμε την εφηβεία, τα προβλήματα, το παρελθόν και το παρόν μας.

Δεν αγαπήσαμε ποτέ μουσικούς για την τεχνική τους δεινότητα τόσο όσο για την ικανότητά τους να μας ταξιδεύουν και να μας συντροφεύουν σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μας.

Οι Cure, Joy Division, The Sound, Sisters of Mercy, Mission και Fields of the Nephilim από το χώρο του New/Dark wave και Gothic Rock ιδιώματος, τα διαμάντια της 4AD, οι Scream Silence, The Faces of Sarah, Star Industry, The Cascades, Nosferatu, Still Patient, the Wounded, Dreadful Shadows, Zeraphine, Elusive από τον περισσότερο σύγχρονο gothic rock ήχο, οι The 69 Eyes, Tiamat, Lacrimas Profundere, Type o Negative, Moonspell, Theater of Tragedy από το Goth/metal όπως και οι Anathema, Katatonia, Lake of Tears, Amorphis, Sentenced, Paradise Lost από το χώρο του ατμοσφαιρικού metal.

Η λίστα είναι τεράστια και εξαπλώνεται σε ποικίλα μουσικά ιδιώματα τόσο της rock όσο και της metal σκηνής.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Ο κάθε μουσικός αφήνει το ηχητικό ή και στιχουργικό του αποτύπωμα στο χωροχρόνο συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του αέναου χαρακτήρα της μουσικής.

Η ιερή μα και ανίερη συνάμα δύναμη της, απαιτεί τη συνεισφορά όλων για να συνεχιστεί η ακατάσχετη ροή της.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική παιδεία δε σχετίζεται τόσο με την εκμάθηση της μουσικής γλώσσας, των κανόνων και της αρμονίας.

Σχετίζεται με τη συνολική ανάπτυξη του ανθρώπου σε ηθικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο.

Ο εκκολαπτόμενος μουσικός μαθαίνει να πειθαρχεί και να οργανώνεται, να μελετά σωστά και να θυσιάζει τον ελεύθερο χρόνο του στο βωμό της βελτίωσης και της εξέλιξης.

Λαμβάνει ένα σύστημα αξιών που τον βοηθούν να πορευτεί στον κόσμο, αποκτά ισορροπία, ψυχική γαλήνη και ηρεμία.

Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία ο άνθρωπος φτάνει στην αυτογνωσία, στοιχείο που οδηγεί στην αυτοβελτίωση και την τελείωση. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο η μουσική παιδεία για να ολοκληρωθεί το άτομο αλλά η ολόπλευρη επαφή του με την παιδεία τόσο σε οικογενειακό όσο και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Συνεπώς είναι ανάγκη μολονότι οι χαλεποί καιροί που διανύουμε την έχουν αναγάγει σε πολυτέλεια.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Δυστυχώς στη χώρα μας δε διαθέτουμε εκσυγχρονισμένο εκπαιδευτικό σύστημα που να μπορεί να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό αρχικά και τον γονέα έπειτα να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική.

Μπορεί βέβαια από μικρή ηλικία να το γράψει σε ένα ωδείο ή να το εμπιστευτεί σε κάποιο μουσικό, που ως ειδικοί θα μπορούν να καταλάβουν αν υπάρχει «τάλαντο».

Ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί εστιάζουν στην ανάγκη να ενθαρρύνουν οι γονείς τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν τις κλίσεις, το ταλέντο και τα ενδιαφέροντα τους.

Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει τη δυνατότητα της καλλιέργειας της μουσικής έκφρασης, ωστόσο στα μουσικά σχολεία αλλά και σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία γίνεται αξιόλογη προσπάθεια.

Η αλήθεια είναι ότι η επαφή του νέου με τη μουσική αποτελεί περισσότερο το αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και λιγότερο της κρατικής μέριμνας.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Βεβαίως υπάρχουν αξιολογότατοι Έλληνες μουσικοί με κατάρτιση και γνώσεις. Έχουμε εξαιρετικούς συνθέτες και οργανοπαίχτες σε όλα τα μουσικά ιδιώματα που διαπρέπουν τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Πάντα υπήρχαν, εντούτοις ο «λαϊκός» προσανατολισμός της χώρας σε επίπεδο διασκέδασης και η σύγχυση ανάμεσα στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία καταδίκασε πολλούς εξ αυτών στην αφάνεια ή στον αγώνα για επιβίωση.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Ως Cold Remembrance ολοκληρώσαμε μια αρκετά έντονη περίοδο με συμμετοχή σε δύο σπουδαία εγχώρια φεστιβάλ του σκοτεινού εναλλακτικού ήχου το The Witching Hour Festival στο An Club και το Low Sun Festival Vol 2 στο Death Disco δίπλα σε αξιόλογους καλλιτέχνες και φίλους όπως οι Mosquito, οι Black Capes και οι Grey Gallows. Ενδιάμεσα εμφανιστήκαμε ως support στους σπουδαίους Star Industry για δεύτερη φορά.

Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν την ηχογράφηση του επόμενου άλμπουμ μας με τίτλο ‘’Damages’’ μέσα στη σεζόν που αρχίζει, γυρίσματα για ένα video clip καθώς και κάποιες επιλεγμένες live εμφανίσεις. Έχουν γίνει ήδη συζητήσεις για κοινές εμφανίσεις αλλά όλα θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Βιογραφία Cold Remembrance

Οι Cold Remembrance, είναι ένα πενταμελές σχήμα που κινείται στα όρια του Gothic Rock-Metal μουσικού ιδιώματος. Σχηματίστηκαν σε ολοκληρωμένη μορφή το 2013 και έκτοτε με αρκετές αλλαγές στο line up συμμετείχαν σε ορισμένα από τα πλέον αξιομνημόνευτα events όπως τα 1st Hellenic Dark & Goth Fest, Goth/Death fest, Texas Summer Fest, The Witching Hour Festival και Low Sun Festival Vol II ενώ φιλοξενήθηκαν σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες αθηναϊκές live σκηνές, όπως Second Skin, Death Disco, An Club, Bat City, Remedy, Αρχιτεκτονική και Modu. Είχαν τη χαρά να μοιραστούν τη σκηνή με γνωστά σχήματα του εγχώριου εναλλακτικού-σκοτεινού χώρου, όπως The Black Capes, Sad Dolls, Mosquito, In Vein, Grey Gallows, Coma Curve ενώ έχουν αποτελέσει 2 φορές το support act στους ιστορικούς Star Industry.
Δισκογραφικά, από το 2013-2018 συμμετείχαν στις συλλογές ‘’Gothic Rock Around the World III’’ & ”V” για λογαριασμό της λατινοαμερικάνικης εταιρίας ΄΄Sombrati Records΄΄, καθώς και στη συλλογή ΄΄The Greek Underground Scene΄΄ του Μιχάλη Πούγουνα (New Zero God, Flowers of Romance, Nexus). Μεταξύ των ετών 2017-2018, κυκλοφόρησε το πρώτο τους concept album με τίτλο “Visions from a World Apart” για λογαριασμό της Final Touch records, το οποίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε στο νούμερο 60 του ελληνικού IFPI album chart. Την ίδια περίοδο, κομμάτια του album φιλοξενήθηκαν σε συλλογές των φινλανδικών εταιριών Gothic Rock records και Post Gothic με τίτλο “33 Goth Bands you Should Know vol.7” και “POST GOTHIC You Should Know” αντίστοιχα.
Αυτήν την περίοδο οι Cold Remembrance ετοιμάζουν το υλικό για το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ με τίτλο “Damages”.

Επικοινωνία

Facebook:

https://www.facebook.com/ColdRemembrance/

Instagram:

https://www.instagram.com/cold_remembrance_official/?hl=en

You Tube:

https://www.youtube.com/channel/UCuX2inD8oikRqf3C8f0Ekog

Reverbnation:

https://www.reverbnation.com/coldremembrance