2ο STEAM Festival “Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ”

Το 2ο STEAM Festival από τα Εκπαιδευτήρια που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Ριάδης της ΔΕΘ θα μπορούσαμε να πούμε ότι περνάει πλέον στην ιστορία τόσο για την μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και ακαδημαϊκών από όλη την πόλη, όσο και για την πολύ οργανωμένη και συντονισμένη εικόνα που είχαν τα θεματικά εργαστήρια.

Ακολουθούν οι συνεντεύξεις των βασικών επιμελητών του όλου εγχειρήματος που ωριμάζει συνεχώς και θέτει ολοένα και μεγαλύτερους στόχους και για την επόμενη χρονιά.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=kPCFrg-ufTs

κ. Ανδρεάδου / Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος Εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το Steam Festival. Το θέμα του φετινού STEAM FESTIVAL ήταν «Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα για το οποίο οι μαθητές μας εκπαιδεύονται, ώστε να αντιληφθούν ότι η δική τους ευημερία εξαρτάται από την ποιότητα του πλανήτη μας. Αυτόν για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε για να τον κρατήσουμε βιώσιμο για την ανθρωπότητα. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Δεν συμβαίνει μακριά μας, δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες, δεν συμβαίνει στους πόλους της γης. Είναι εδώ και επηρεάζει όλο τον πλανήτη. Εάν θέλουμε να σώσουμε τα παιδιά μας και τις μετέπειτα γενιές πρέπει να συνεισφέρουμε άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο. Το κλίμα λοιπόν αλλάζει. Αλλάζουμε όμως και εμείς. Δεν μένουμε αμέτοχοι. Ενημερωνόμαστε, εκπαιδευόμαστε, εκπαιδεύουμε και μέσα από τη συλλογική μας προσπάθεια αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Περσεφόνη Ασλάνογλου / Διευθύντρια Δημοτικού

Ποιος είναι ο στόχος της διογράνωσης; Στόχος από όλη αυτή τη διοργάνωση είναι πρωτίστως να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και να βοηθήσουμε από αυτή την πολύ μικρή ηλικία να καλλιεργήσουν σωστή στάση και συμπεριφορά απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Παράλληλα, όμως επιθυμούμε να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά και να αναλάβουν τον ρόλο τους, να ενημερώσουν τις οικογένειές τους, άλλους ενήλικες και συνομήλικους, ώστε να μεταδώσουν με τη σειρά τους το υπόδειγμα της σωστής συμπεριφοράς. Το παρόν που ζούμε σήμερα ορίζει το μέλλον. Γι’ αυτό αν θέλουμε ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας, πρέπει όλοι μας να βάλουμε ένα χεράκι για να βοηθήσουμε να αλλάξει αυτό που προβληματίζει παγκοσμίως όλους τους ανθρώπους. Μιλάμε για μία κλιματική κρίση που πρέπει να διαχειριστούμε σήμερα.

Φανή Καρακόλιου / Υποδιεθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη

Από πού προήλθε η ιδέα πραγματοποίησης του Festival; Όλη η ιδέα για την υλοποίηση του festival προήλθε από τα ίδια τα παιδιά των Εκπαιδευτηρίων Ανδρεάδη, τα οποία εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια ανοιχτά σε προσκλήσεις και προκλήσεις, θέλουμε να ετοιμάσουμε τους αυριανούς πολίτες, τα παιδιά που είναι ευαισθητοποιημένα σε παγκόσμια προβλήματα. Όταν μέσα από τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων τέθηκε η ερώτηση για το τι είναι κλιματική αλλαγή και αν είναι άραγε και δική μας ευθύνη, ήρθε και έδεσε η όλη συζήτηση με την ιδέα ενός μαθητή μας ο οποίος θυμήθηκε το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη – “Αυτόν τον Κόσμο τον Καλό”. Η ιδέα ωρίμασε στο μυαλό το δικό μας αλλά και των μαθητών και οδηγηθήκαμε σιγά σιγά στην πραγματοποίηση του 2oυ Steam Festival

Γιώργος Παπαχρήστος / Υπεύθυνος Steam Festival

Ποιοι ήταν οι στόχοι του festival; Βασικός στόχος του festival ήταν να κάνουμε τα παιδιά να ταξιδέψουν στον κόσμο της επιστήμης και των τεχνών, μέσα από μελέτη, βιωματικό παιχνίδι και πρακτικές εφαρμογές. Από εκεί και πέρα θέλουμε να καταλάβει το ευρύ κοινό ότι στα Εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη τα μαθήματα των θετικών επιστημών όπως η αρχιτεκτονική, η πληροφορική τα μαθηματικά, η φυσική, τα καλλιτεχνικά δεν διδάσκονται με την παραδοσιακή διδασκαλία αποστήθισης αλλά πρόκειται για μια πιο άμεση και βιωματική διδασκαλία στα πρότυπα του φιλοσοφικού ρεύματος STEAM(Science Technology Engineering Arts & Maths). Είδαμε τα παιδιά να χωρίζονται σε 10 θεματικά εργαστήρια και να παρουσιάζουν επί μέρους τους κινδύνους που ελλοχεύουν ή ήδη υπάρχουν για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και ακόμα να προτείνουν λύσεις υψώνοντας το ανάστημα στην περιβαλλοντική καταστροφή.