1.841 χιλιόμετρα σε δύο τροχούς

Ο φωτογράφος-καλλιτέχνης Στέλιος Φιλίππου από την αίθουσα τέχνης και σεμιναρίων Atelier Arts δημιουργεί το φωτογραφικό λεύκωμα “1841 χλμ” από ένα ταξίδι ζωής 11 ημερών από τη Θεσσαλονίκη στη Φλωρεντία, Πίζα και Cinque Terre σε δύο τροχούς…

Ήταν μια μεγάλη απόφαση να ταξιδέψεις σε δύο τροχούς από τη Θεσσαλονίκη έως τη βόρεια Ιταλία, μίλησέ μας γι αυτό σου το ταξίδι; Είναι υπέροχο να ταξιδεύεις, να γνωρίζεις άλλους πολιτισμούς, άλλους ανθρώπους. Αν σ’ αρέσει και η φωτογραφία είναι ο ιδανικός συνδυασμός να ταξιδεύεις και να φωτογραφίζεις. Ταξιδεύω τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής μου. Γύρισα πολλά μέρη στην Ελλάδα και έκανα αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη κυρίως οδικά. Το καλοκαίρι του 2017 πραγματοποίησα ένα όνειρο μου, να επισκεφθώ τις βορειοδυτικές ακτές της Ιταλίας και τα Cinque Terre, τα φημισμένα πολύχρωμα ψαράδικα χωριά που είναι τουριστικός προορισμός και ένας τόπος εξαιρετικής άγριας ομορφιάς. Οδηγώ μηχανή τριάντα χρόνια περίπου, έχω “γράψει” αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα ταξιδεύοντας σε δύο τροχούς εντός της Ελλάδας και ήταν μία πρόκληση να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι με την μεγάλη ελευθερία που σου χαρίζουν οι δύο τροχοί!

Τι προετοιμασία χρειάζεται για ένα τέτοιο ταξίδι; Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός… η απόφαση! Αν το πάρεις απόφαση έκανες ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα. Μετά χρειάζεται μια καλή οργάνωση, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο ώστε να ελαχιστοποιήσεις κάθε πιθανότητα να συμβεί κάτι που δεν θέλεις. Πέρα από τα βασικά όπως ρούχα, είδη προσωπικής φροντίδας, χρήματα, ταυτότητα ή διαβατήριο, κάποια τρόφιμα και νερό για το δρόμο. Απαραίτητα είναι ο φωτογραφικός μου εξοπλισμός, τριπόδια, φορτιστές, χάρτες και gps, τηλέφωνα οδικής βοήθειας και πρεσβειών, κάρτα υγείας για το εξωτερικό και ασφαλώς λόγω των δύο τροχών, καλή συντήρηση του οχήματος, λάστιχα σε εξαιρετική κατάσταση και το απαραίτητο ντύσιμο των επιβατών. Και κάτι άλλο βασικό είναι να “διαβάσεις” το δρομολόγιο πριν ακόμα ξεκινήσεις, να ξέρεις από που έχεις να πας, τι θέλεις να επισκεφθείς και που θα βρεις βενζινάδικο αν χρειαστείς.

Τι είναι αυτό που θα ξεχώριζες σε αυτό το ταξίδι; Σίγουρα σε όλο το ταξίδι θα ξεχώριζα την αναγεννησιακή ομορφιά της Φλωρεντίας αλλά και την άγρια ομορφιά του τοπίου στα Cinque Terre όπου τα σπίτια, πανέμορφα και πολύχρωμα, ξεχωριστά το καθένα, χτισμένα στην άκρη των βράχων ατενίζουν τη θάλασσα.

Το φωτογραφικό λεύκωμα “1841 χλμ” μεταφέρει στον αναγνώστη την ταξιδιωτική εμπειρία; Το φωτογραφικό λεύκωμα “1841 χλμ” έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και περιγράφει όλη την εμπειρία μου από το ταξίδι, από τη στιγμή που πήρα την απόφαση, όλες τις προετοιμασίες που έκανα, τα χιλιόμετρα που κατέγραψα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισα, πως έφτασα Φλωρεντία, μετά την επίσκεψή μου στην Πίζα και στον τελικό προορισμό, τα Cinque Terre. Είναι η δύναμη της θέλησης να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου, θα το έλεγα “οδηγό πραγματοποίησης ονείρου”.

Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις; Μέσα από το κείμενο και τις φωτογραφίες του βιβλίου μεταδίδω στον αναγνώστη, όσο μπορώ, τις μοναδικές στιγμές, αναμνήσεις και εμπειρίες που έχω ζήσει. Διαβάζοντας το, “ζει” αυτά που έχω δει και νιώσει στο ταξίδι μου. Αλλά σαν απάντηση στην ερώτηση σας, θα σας παραπέμψω στη σελίδα 44 του βιβλίου μου: …“Όλη η μαγεία είναι στο ότι δεν μπορείς να περιγράψεις την εικόνα με λόγια”…

Τι κοινό “δένει” την Ιταλία με τη χώρα μας; Πόλεις, χωριά και τόποι έχουν τη διαφορετικότητά τους, όπου και αν βρίσκεσαι. Μια εντυπωσιακή αναγεννησιακή Ιταλία που θαυμάζω και σε πάει χρόνια πίσω. Οι άνθρωποι μεσογειακοί, ζεστοί, φιλόξενοι και χαμογελαστοί. Μυρωδιά μεσογείου, θάλασσα και ήλιος, είδαμε ελαιώνες, λεμονιές και αμπελώνες. Και ασφαλώς μία χώρα που βασίζεται στον τουρισμό της. Πολλά κοινά σημεία με την Ελλάδα.

Νοητά “επέστρεψες” ή έχεις μείνει ακόμα εκεί, ακόμα ταξιδεύεις στις αναμνήσεις σου; Κάθε ταξίδι είναι μοναδικό. Ο ενθουσιασμός της αναχώρησης ξεκινάει βδομάδες πριν, ακόμα από την προετοιμασία. Με το μυαλό, ήδη ταξιδεύεις! Στην επιστροφή είσαι φορτισμένος και γεμάτος από διαφορετικές εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις. Μετά από κάθε ταξίδι, επιστρέφεις σωματικά στην καθημερινότητα σου αλλά κουβαλάς για όλη σου τη ζωή αυτό που πέρασες. Θέλω να μεταφέρω στους αναγνώστες τη συμβουλή μου, να ταξιδεύουν, ποτέ δεν είναι αργά να το αποφασίσουν.

Που μπορεί κάποιος να βρει το φωτογραφικό λεύκωμα; Το συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα “1.841 χλμ” αποτελείται από 106 σελίδες με κείμενο και φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι, μπορούν να το διαβάσουν ΔΩΡΕΑΝ στις βιβλιοθήκες των υποστηρικτών μου (Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων στους Αμπελόκηπους, την Art4U στην πολίχνη και τη φωτογραφική ομάδα f14 στο κέντρο της πόλης, στην αρχαία αγορά) αλλά μπορούν να το αγοράσουν από την αίθουσα τέχνης και σεμιναρίων, το Atelier μας, στην Επταλόφου 4 στην Τούμπα (τηλ: 2311 26.96.45) στην προσιτή τιμή των 12,60€

Σχεδιάζεις κάτι για τον επόμενο διάστημα; Είμαι χιλιομετροφάγος! Ναι, να ξεπεράσουμε την υπόθεση με την πανδημία γιατί
είναι δύσκολη εποχή για ταξίδια τώρα και έχω σχεδιάσει αρκετά παρόμοια ταξίδια με πολλά-πολλά οδικά χιλιόμετρα και πάλι στην αγαπημένη μου Ευρώπη και καλώ όποιον υποστηρικτή-επιχείρηση-χορηγό μπορεί να βοηθήσει να απευθυνθεί σε εμάς (Atelier Arts, http://www.atelier-arts.gr 2311 26.96.45)

Θα ευχαριστούσες κάποιους για αυτό το ταξίδι, θα το αφιέρωνες κάπου; Αν θα μπορούσα κάπου να αφιερώσω αυτό το ταξίδι θα ήταν τα τρία παιδιά μου που λατρεύω με το δίδαγμα ότι με αγάπη και όνειρα για τη ζωή μπορούν να κάνουν τα πάντα. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καλή μου φίλη και σύντροφο σε αυτό το ταξίδι Άννα, που περάσαμε μαζί αυτά τα χιλιόμετρα. Και άλλο ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάποιους ανθρώπους και επιχειρήσεις που με στήριξαν σε αυτή τη προσπάθεια (Βασίλης Βαρσακέλης, Χρήστος Στεφάνου, Πρόδρομος Κοφσανίδης, Ερευνητικό Οργανισμό Ελλήνων eoellas.org, τον Θωμά Λαμπριανίδη και την LK digital printing, τον Παπαχρήστου Χρήστο και την Olympus Mountain Tea, Piaggio Hellas, Εύα Φιλίππου και την Art4U.gr, το Φώτη Παλαιολόγο και τη φωτογραφική μας ομάδα f14.gr ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ και το χορηγό επικοινωνίας FM100, TV100) και κάτι ακόμα, υγεία να έχουμε να ταξιδεύουμε!

Φιλίππου Στέλιος, Atelier Arts,
Επταλόφου 4, Τούμπα, 2311 26.96.45, http://www.atelier-arts.gr

https://www.atelier-arts.gr/italiaartistica