Ώρα Βρυξελλών για την ιστορική Galerie Lefakis

Η οικογένεια Λεφάκη πραγματοποίησε τα εγκαίνια του νέου εικαστικού της χώρου στην «διασταύρωση τέχνης της Ευρώπης».

Με μια μοναδική εκδήλωση στις αρχές Δεκεμβρίου, η τρίτη γενιά της οικογένειας Λεφάκη, τα αδέρφια Εβελίνα και Άρης Λεφάκης, γιόρτασαν τα εγκαίνια του νέου εικαστικού χώρου της Galerie Lefakis στην «διασταύρωση τέχνης της Ευρώπης» την πόλη των Βρυξελλών. Την ξεχωριστή βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους υψηλοί προσκεκλημένοι, ανάμεσα τους μέλη της ελληνικής κοινότητας, των ευρωπαϊκών οργάνων, καταξιωμένοι διεθνείς και Έλληνες εικαστικοί, συλλέκτες αλλά και φυσικά το φιλότεχνο κοινό.

Ο νέος χώρος της Galerie Lefakis είναι σχεδιασμένος ώστε να αποπνέει κομψότητα, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τα φιλοξενούμενα έργα. Βρίσκεται στην οδό Rue de Minimes, 19 της ιστορικής συνοικίας Sablon όπου αποτελεί επίκεντρο διεθνών γκαλερί αλλά και όλης της εικαστικής δραστηριότητας της πόλης.

Κατά την διάρκεια των εγκαινίων παρουσιάστηκε μια  άρτια επιλεγμένη συλλογή έργων Ελλήνων και ξένων εικαστικών όπως: Αλέκου Φασιανού, Μαρίας Φιλοπούλου, Κώστα Βαρότσου, Κωνσταντίνου Βαλαή, Νεκτάριου Αποσπόρη, Γιάννη Μπίζα, Απόστολου Λάβδα, Pierre Marie Brisson, Antonio Segui, Evelyne Brader, Julie Esteban και Aleksandar Zafirovski. Εκτός από το να θαυμάσουν τα έργα, οι προσκεκλημένοι είχαν επίσης την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν με επιφανείς Έλληνες και ξένους εικαστικούς μεταφερόμενοι σε ένα ξεχωριστό  καλλιτεχνικό σύμπαν μέσα στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των Βρυξελλών.

Η Εβελίνα Λεφάκη, Gallery Director της Galerie Lefakis στη Νότιο Γαλλία δήλωσε: «Αρχικά δεν έχουμε παρά να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κόσμο που παρευρέθηκε σε αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική βραδιά για εμάς. Αισθανόμαστε δέος αλλά και μεγάλη ευθύνη για τη νεα μας επιχειρηματική κίνηση στις Βρυξέλλες. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, όπως όλα αυτά τα χρόνια, με καλά σχεδιασμένες κινήσεις και όραμα ώστε να υπηρετούμε το καθήκον της εξωστρέφειας της ελληνικής τέχνης. Η νέα γκαλερί Λεφάκης στις Βρυξέλλες φιλοδοξούμε να γίνει ένα καλλιτεχνικό ορόσημο υψηλής αισθητικής και αξίας!»

O Άρης Λεφάκης, Gallery Director της  Galerie Lefakis στην Ελλάδα, ανέφερε: «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και συγκίνηση για τον κόσμο που ταξίδεψε από την Ελλάδα αλλά και πολλά μέρη της Ευρώπης στις Βρυξέλλες ώστε να μας τιμήσει με την παρουσία του και να στηρίξει την προσπάθεια μας. Καταλαβαίνετε πόσο κομβικό είναι για εμάς να λαμβάνουμε τέτοια σημαντική υποστήριξη σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα που ενέχει αρκετές προκλήσεις και ρίσκο. Ελάχιστες ελληνικές γκαλερί έχουν αποτολμήσει ένα τέτοιο βήμα στο εξωτερικό. Για την αδερφή μου όμως Εβελίνα και εμένα κανένα εμπόδιο δεν φαντάζει απροσπέλαστο ώστε να συνεχίσουμε την πορεία που τόσες δεκαετίες έχει χαράξει η οικογένεια Λεφάκη στην Τέχνη.»

Η οικογένεια Λεφάκη το 2019 έλαβε την απόφαση να ανοίξει ην πρώτη της  γκαλερί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Saint Paul de Vence στην Νότια Γαλλία,  η οποία από την αρχή γνώρισε μεγάλη  επιτυχία και  είχε ανταπόκριση από ένα διεθνές αγοραστικό κοινό. Διανύοντας μια πορεία 3 ετών και συνεχίζοντας την επιτυχία τα αδέλφια Λεφάκη άνοιξαν και δεύτερη γκαλερί στην  ίδια περιοχή.

Σχετικά με την Galerie Lefakis

Η Galerie Lefakis με συνεχή και δυναμική παρουσία στον εικαστικό χώρο που διαρκεί για περισσότερα από 40 χρόνια, έχει εξελιχθεί σε ένα καλλιτεχνικό ορόσημο ανάμεσα στους εικαστικούς θεσμούς στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Παρουσιάζοντας  καταξιωμένους και εδραιωμένους Έλληνες και διεθνείς εικαστικούς στο φιλότεχνο κοινό  έχει θέσει ως στόχο τη διάδοση της Ελληνικής τέχνης εκτός των συνόρων της χώρας μας.

Ήδη, απο την δεκαετία του 1980, η Galerie Lefakis συστηματικά αποκέντρωσε την τέχνη στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας μεγάλες γκαλερί εκτός του κέντρου της Αθήνας και σε συνδυασμό με την στενή συνεργασία της με τους  σπουδαιότερους Έλληνες εικαστικούς, δόθηκε η δυνατότητα  στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με την Σύγχρονη Ελληνική τέχνη εντάσσοντας την στην καθημερινή ζωή του. 

 Επιπλέον, αρκετά νωρίς, η Galerie Lefakis είχε στρέψει την προσοχή της και στο εξωτερικό καθώς ήταν μια από τις πρώτες Ελληνικές γκαλερί που στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία εκθέσεις και δημοπρασίες έργων τέχνης στην Κύπρο και στο Λονδίνο. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα τη διάδοση και καθιέρωση της Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης και στην Κύπρο και τη δημιουργία ενός νέου κοινού που από τότε την υποστηρίζει σταθερά.

Στη διάρκεια αυτής της σαραντάχρονης πορείας η Galerie Lefakis εξελίχθηκε και επεκτάθηκε εγκαινιάζοντας νέους χώρους τέχνης στην Κηφισιά, την Γλυφάδα και στο Κολωνάκι. Πιο πρόσφατα, το 2019, η  τρίτη  γενιά της οικογένειας Λεφάκη έχοντας θέσει ως στόχο να συστήσει τους Έλληνες καλλιτέχνες στο εξωτερικό αλλά και να συνεργαστεί με σπουδαίους διεθνείς εικαστικούς, άνοιξε την πρώτη της γκαλερί στο Saint Paul de Vence, στη Νότια Γαλλία, κίνηση πολύ πρωτοποριακή για Ελληνική γκαλερί έργων τέχνης. Πρόκειται  για ένα μέρος που αποτελεί ένα από τα διασημότερα κέντρα καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως  καθώς αριθμεί πάνω από 50 γκαλερί προερχόμενες από όλο τον κόσμο και ένα διεθνές πελατολόγιο. Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας και μια πολύ επιτυχημένη πρώτη χρονιά άνοιξε και η δεύτερη γκαλερί στο ίδιο μέρος.

Διανύοντας το 2022, η Galerie Lefakis  συνεχίζει να επεκτείνεται στο εξωτερικό εγκαινιάζοντας έναν καινούργιο εικαστικό χώρο στη καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Μάθετε περισσότερα εδώ: www.galerielefakis.com