«Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι» Μία παράσταση ουσίας και δυνατών ερμηνειών στο Θέατρο Coronet

Κριτική από τον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

«Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι», το αξεπέραστο και πάντα επίκαιρο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2012 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και λατρεύτηκε από χιλιάδες αναγνώστες, παρουσιάζεται τη φετινή σεζόν, με μεγάλη επιτυχία, στο Θέατρο Coronet, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου.

Το έργο:

Η Μελισσάνθη, η Ιουλία, η Ασπασία, η Πολυξένη και η Μαγδαληνή μεγαλώνουν με τη μητέρα τους σ’ ένα χωριό στον Όλυμπο, δίπλα στο ποτάμι. Αυτό που επιθυμούν και οι πέντε είναι να γνωρίσουν τη ζωή μακριά από το πατρικό τους. Και θα το καταφέρουν! Η μοίρα θα τις στείλει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, κάνοντας το όνειρο, πραγματικότητα. Μόνο που, καμιά φορά, τα όνειρα γίνονται εφιάλτες που στοιχειώνουν και κυνηγούν. Πέντε γυναίκες, πέντε ζωές συγκλονιστικές, γεμάτες έρωτα και ανατροπές, ενώ το σπίτι δίπλα στο ποτάμι περιμένει υπομονετικά αυτό που ξέρει ότι θα συμβεί!

Μέσα από το έργο η συγγραφέας «πλέκει» την κοινωνική φυσιογνωμία της επαρχίας της δεκαετίας του ’60, ανακαλώντας μνήμες εκείνων των χρόνων και αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, στοιχεία στα οποία βασίστηκαν πολλά από τα «κακώς κείμενα» της σημερινής πραγματικότητας. 

Βασισμένη πάνω σε ένα καλογραμμένο κείμενο, η σκηνοθέτης Ειρήνη Ιακώβου, «ρίχνει» φως στα στοιχεία εκείνης της εποχής και τα συνδέει με το σήμερα, με έναν πολύ έξυπνο κι ευφάνταστο τρόπο. Στοιχεία διαχρονικά, όπως η αγάπη η μητρική, η αγάπη η ερωτική, τα στερεότυπα μιας εποχής, οι ακραίες πράξεις, οι έρωτες που δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται, κ.α. Στήνει τους ήρωες του έργου με προσοχή, ξεδιπλώνοντας ο καθένας τις δικές του μύχιες σκέψεις αλλά και απόψεις πάνω σε θέματα που αφορούσαν, αφορούν και θα αφορούν την κοινωνία μας. Όμως το «σπίτι δίπλα στο ποτάμι» μένει αγέρωχο.

Οι πρωταγωνιστές του έργου είναι ανθρώπινοι, συγκινητικοί και ζουν στο έπακρον τους χαρακτήρες τους. Ξεκινάω από την  πάντα υπέροχη και δοτική Μαριάννα Τουμασάτου, η οποία μέσα από τον ρόλο της μάνας, έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να «αγκαλιάζει» την ψυχή μας και να μας ταξιδεύει!  Σε πολλαπλούς ρόλους, απολαμβάνουμε την εκρηκτική Νέλλη Γκίνη, μία ηθοποιό που την ίδια στιγμή που θα σε συγκινήσει στον ρόλο της γιαγιάς, θα σε κάνει να ξεκαρδιστείς στο γέλιο, στον ρόλο της παράξενης πεθεράς που ο γιος της, θέλει να ανήκει ολοκληρωτικά σε αυτήν.

Δυνατές και ευχάριστες είναι και οι ερμηνείες των ανδρών πρωταγωνιστών, Σπύρου Ιωάννου και Γιώργου Γιαννόπουλου. Η εμπειρία και το ταλέντο τους, είναι εμφανές στους διάφορους ρόλους που κάνουν αλλά και στον τρόπο που ελίσσονται επί σκηνής.

Η παράσταση, παρ’ ότι μέσω του τίτλου, παραπέμπει σε μία ήρεμη ιστορία, αυτό δεν ισχύει. Το κείμενο είναι χειμαρρώδες και οι ερμηνείες μαζί με την σκηνοθεσία, ανατρέπουν τα πάντα.

Οι πέντε μικρές μας πρωταγωνίστριες, που σιγά σιγά μεγαλώνουν και θέλουν να «ανοίξουν» τα φτερά τους, φαντάζονται έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και ροδοστολισμένο. Βιώνοντας όμως έρωτες, πάθη, ήττες προσωπικές και κοινωνικές, αλλάζουν την άποψή τους γιατί καταλαβαίνουν ότι πολλές φορές, τα όνειρα γίνονται κι εφιάλτες. Και οι πέντε, μοιάζουν σε πολλά και διαφέρουν σε άλλα τόσα. Κι αυτό είναι που κάνει και τις ερμηνείες των συγκεκριμένων ηθοποιών, ενδιαφέρουσες!  Οι Νεφέλη Παπαδερού, Ιωάννα Παυλίδου, Σταυρούλα Καμνή, Κατερίνα Πυρινή και Νεφέλη Σταμούλη, φαίνεται πόσο έχουν μελετήσει και αγαπήσει η καθεμιά τον ρόλο της, καθώς τον αποδίδουν με αλήθεια και ειλικρίνεια!

Ενδιαφέρουσες είναι και οι ερμηνείες των ταλαντούχων ηθοποιών, Κώστα Καραμουσάλη και Στέλιου Καραγεωργίου.

Η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια είναι του Θωμά Καραχάλιου και οι χορογραφίες της Γαλήνης Γυρτάτου, που συμπληρώνουν όλο το συνδυαστικό κλίμα νηνεμίας και συνάμα ανατροπών που αναδύονται απ’ την παράσταση!

Αξίζει να την παρακολουθήσετε να ταξιδέψετε, να προβληματιστείτε, να αναθεωρήσετε πρόσωπα και καταστάσεις και να ζήσετε κι εσείς, τις ανατροπές, στο σπίτι δίπλα στο ποτάμι, εκεί κάτω από τον Όλυμπο!

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Λένα Μαντά

Σκηνοθεσία Ειρήνη Ιακώβου

Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος

Σκηνογραφία: David Negrin

Ενδυματολογία: Ισμήνη Χαριστείδη

Κίνηση: Γαλήνη Γυρτάτου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Ιωάννου

Βοηθοί σκηνογράφου : Αναστασία Καρούσση, Ξένια Κουβελά

Φωτογραφίες & promo video : Θωμάς Παλυβός

Παραγωγή : Performing Arts and Entertainment Ltd

Πληροφορίες: 210 9213310

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/to-spiti-dipla-sto-potami/