Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής …φέρνει την ΕΥΖΩΪΑ στη Θεσσαλονίκη

Έρχεται το Wellbeing.

Η νέα διεθνής τάση, η ευζωϊα δηλαδή, ενσωματώνεται στην αστική υγεία με στόχο να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.

Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι ο ορισμός της «ευζωϊας» όταν συμβαίνει στον επαγγελματικό χώρο, τόσο χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο μειώνουν σταδιακά τα έξοδά τους για ιατρική περίθαλψη, αλλά και την πιθανότητα ακόμη εμφάνισης ασθενειών και τραυματισμών.

«Στο πλαίσιο του θεσμού των living labs, που για πρώτη φορά συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν επιστήμονες από 37 χώρες του κόσμου.

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής EnVeLab του ΑΠΘ, συμμετέχει σε ένα στρογγυλό τραπέζι που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2-5μμ), και στο οποίο θα συζητηθούν οι καλύτερες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς στο Wellbeing.

Για παράδειγμα ένας πολύ όμορφος ποδηλατόδρομος στη Σουηδία ή την Ολλανδία, αλλά και αυτό το υπέροχο παραλιακό μέτωπο , γειτνίαση με το υγρό στοιχείο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, είναι τέτοια παραδείγματα, τα οποία θα συζητηθούν, θα αναλυθούν και μέσα από τη συζήτηση θα δημιουργήσουν νέες καλύτερες ιδέες.

Καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο , αλλά μπορούν να έχουν παγκόσμια κλιμάκωση.

Γιατί ο θεσμός των living labs , φέρνει κοντά τους ερευνητές με το ευρύ κοινό και λειτουργεί ως ένας διαδραστικός συνδετικός κρίκος μεταξύ ερευνητικών φορέων και της κοινωνίας.

Μέσα από αυτές τις πρακτικές των συζητήσεων και των ζωντανών εργαστηρίων , οι πολίτες μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους στην πόλη», εξηγεί ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Το Open Living Lab Days , αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με τις προκλήσεις του «σήμερα» και του «αύριο» της κοινωνικής καινοτομίας.