«Το Αρχείο» του Σάιμον Γουντς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μία παράσταση για την πολιτική της ζωής

Για μία μόνο βραδιά (Τρίτη 30 Μαΐου 2023) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το θεατρικό έργο του Σάιμον Γουντς, Hansard*, ανέβασε πέρσι η Alpha Square σε Πανελλήνια Πρώτη στην Κύπρο, φροντίζοντας για μια κορυφαία θεατρική συνάντηση, αυτή του Βαρνάβα Κυριαζή με την Αννίτα Σαντοριναίου, που είχαν συνυπάρξει για σειρά ετών στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, και αργότερα για πολλά χρόνια στον ΘΟΚ.

Η παράσταση «Το Αρχείο» σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να γίνεται δεύτερος κύκλος παραστάσεων φέτος στην Λευκωσία και να ταξιδεύει και στην Ελλάδα.

Ένα συνταρακτικό ντουέτο για την ευθύνη που έχει κάθε μερίδα της κοινωνίας: οι πολιτικοί, οι σύζυγοι, οι γονείς, οι δάσκαλοι. Πρόκειται για ένα έργο που προκαλεί την ευαισθησία κάθε θεατή στο θέμα της αποδοχής του συνανθρώπου. «Το Αρχείο», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Ανδρέα Αραούζου, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπόθεση

Είναι ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1988 και ο Συντηρητικός Υπουργός της Κυβέρνησης Θάτσερ, Ρόμπιν Χέσκεθ, επέστρεψε στο εξοχικό του, το οποίο έχουν με τη γυναίκα του των τελευταίων τριάντα χρόνων. Η Νταϊάνα είναι παράξενη σήμερα, μια αλεπού καταστρέφει τον κήπο και λίγο-λίγο ξεθάβονται μυστικά από παντού. Ενώ προχωράει η μέρα, αυτό που ξεκινάει σαν ένας γνώριμος ρυθμός συζυγικής φιλονικίας καταλήγει σε μια αιμοβόρα πυγμαχία.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Ερμηνεύουν: Βαρνάβας Κυριαζής και Αννίτα Σαντοριναίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Σχεδιασμός Φωτισμού-Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς

Μουσική: Σταύρος Μακρής

Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Έγραψαν για την παράσταση:

Κυριαζής και Σαντοριναίου ψυχογραφούν άψογα δύο ήρωες βουλιαγμένους στα απελπιστικά τους αδιέξοδα, αλλά μοιραία αδιαχώριστους από μια συναισθηματική πανωλεθρία. Η -όχι και τόσο αυτονόητη- σκηνική τους χημεία καρποφορεί δύο σεμιναριακού επιπέδου ερμηνείες, με τη φυσικότητα, την αμεσότητα, το νεύρο, το μέτρο και τις κλιμακώσεις που απαιτούνται.

Γιώργος Σαββινίδης, Ο Φιλελεύθερος, 5/6/22

Ως σκηνοθέτης της παράστασης, ο Ανδρέας Αραούζος υιοθετεί τον τρόπο του Άλμπι, όπου σε ασταμάτητο οικογενειακό εμφύλιο το σκορ των οδυνηρών χτυπημάτων μεταξύ των συζύγων Ρόμπιν και Νταϊάνα Χέσκεθ αλλάζει συνεχώς, αφού και οι δύο είναι τόσο ανελέητα εύστοχοι όταν πετυχαίνουν τα τρωτά σημεία του άλλου.. Ακόμα κι όταν το κοινό γελά με τις ηχηρές καμτσικιές των αλληλοκατηγοριών, τα μάτια των δύο συμπρωταγωνιστών είναι γεμάτα απόγνωση και τρυφερότητα.

Νόνα Μολέσκη, Ο Φιλελεύθερος, 29/5/22

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Hμέρα & ώρα παράστασης: Τρίτη 30 Μαΐου 2023 στις 20:30

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

Προπώληση εισιτηρίων:

-Ticketservices.gr

(https://www.ticketservices.gr/event/dimotiko-theatro-peiraia-to-arxeio/?lang=el)

-Και στα ταμεία του θεάτρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς)

*Hansard, ουσιαστικό: Το επίσημο αρχείο όλων των δημόσιων κοινοβουλευτικών συζητήσεων (debates).

Με τη στήριξη του ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της Κυπριακής Δημοκρατίας.