ΤΑΝΙΑ ΔΡΟΓΩΣΗ: “Τα έργα μου είναι ρεαλιστικά με εξπρεσσιονιστικά στοιχεία”

Ο βασικός μου στόχος είναι η διαρκής εξέλιξη του εαυτού μου και κατ’ επέκταση της δουλειάς μου, ένα «Οδυσσειακό ταξίδι χωρίς Ιθάκη»

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που είχε επαφή με την τέχνη σε όλες τις μορφές της. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι δραστηριότητές μου είχαν κοινό παρανομαστή την τέχνη και τη δημιουργία. Αυτό που υπερίσχυσε όμως μέσα μου είναι το πάθος και η αγάπη για τη ζωγραφική στην οποια έχω επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Ο καλλιτέχνης γεννιέται, αλλα σαφώς χρειάζονται γνώσεις και πολλή δουλειά για να καλλιεργήσει και να αναπτύξει το ταλέντο του.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Τα έργα μου είναι ρεαλιστικά με εξπρεσσιονιστικά στοιχεία.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Το στοιχείο της ομορφιάς μιας εικόνας είναι η αφορμή. Εκεί το δικό μου βλέμμα προσπαθεί να διεισδύσει κάτω απο την φαινομενικότητα της εικόνας που έχω μπροστά μου και που βέβαια μου προκάλεσε έντονα συναισθήματα. Εκεί ανακαλύπτω σχήματα, χρώματα αλλά και τα κρυφά σημάδια του χρόνου που με τον τρόπο τους ανακαλύπτονται.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Το έργο του κάθε καλλιτέχνη αποτελείται από ένα πάζλ συναισθημάτων, εικόνων και βιωμάτων. Αναμφίβολα θαυμάζω πολλούς ζωγράφους διαφόρων εποχών και κινημάτων κι έχω μελετήσει το έργο τους. Δεν μπορώ όμως να συναντήσω σε συνειδητό επίπεδο κάποια συγκεκριμένη επιρροή.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μελέτη για το έργο του El Greco και η δημιουργία κάποιων έργων με στοιχεία επηρεασμένα απο το μεγάλο δημιουργό.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Η Ελλάδα διαχρονικά έχει αναδείξει μεγάλους καλλιτέχνες και θεωρώ ότι το μεν κράτος στηρίζει την τέχνη στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο με τον ιδιωτικό τομέα πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη παιδείας.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτό που με απασχολεί είναι συνεχώς να εξελίσσεται η δουλειά μου. Όπως το τυχαίο στη ζωγραφική είναι γοητευτικό κι ενδιαφέρον έτσι και στη ζωή αυτά που προκύπτουν μπορεί να σε οδηγήσουν σε απάτητους δρόμους. Ο βασικός μου στόχος λοιπόν είναι η διαρκής εξέλιξη του εαυτού μου και κατ´επέκταση της δουλειάς μου, ένα «Οδυσσειακό ταξίδι χωρίς Ιθάκη».

Βιογραφικό

Η Τάνια Δρογώση γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Fashion Design στη σχολή Βελουδάκη. Δημιούργησε το δικό της atelier στο χώρο της μόδας, όπου διακρίθηκε σε διάφορους διαγωνισμούς.

Πήρε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της TEXTILIA στην ΔΕΘ, το δεύτερο βραβείο πλεκτού και έπαινο για τον σχεδιασμό υφάσματος.
Παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής στο Εργαστήριο της Ειρήνης Κουτρίδου, μαθήματα χαρακτικής στο «ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» με δασκάλους τη Δήμητρα Σιατερλή και τον Pino Padolfini.

Επίσης παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής με την εικαστικό Ράνια Καπελιάρη. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Ζεί κι εργάζεται στην Αθήνα.

Ατομικές εκθέσεις

2019 «L’oscurita dell’attimo vissuto» Immaginaria gallery Φλωρεντία
2018 «Ατάκτως ερριμμένα» Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης
2016 «Corpus» Αίθουσα τέχνης ΕΝΑ.

Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.