Συνέντευξη του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη και της Άννας Ματσούκα

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου «Θα’θελα»

Άννα Ματσούκα τι σημαίνει για εσάς η κυκλοφορία του πρώτου σας προσωπικού δίσκου;

Θα σας πω αυτά που γράφω και στο ένθετο του δίσκου. «Μια απέραντη, άγρια θάλασσα τα θέλω μας, μα πόσο ξεκουράζει τη ματιά, σαν τον θωρείς, ο μπλε ορίζοντας… Έτσι και οι επιθυμίες, όταν γίνονται στόχοι και ορίζουν την πορεία μας στη ζωή. Αυτός ο δίσκος αντιπροσωπεύει για μένα όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα θέλω που ψιθυρίζει η ψυχή και δε μαρτυρά η γλώσσα. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου το συνθέτη, μαέστρο και καρδιακό φίλο Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη γιατί μου εμπιστεύτηκε τις υπέροχες αυτές μελωδικές δημιουργίες που αποτελούν τον πρώτο μου δίσκο. Τον ευχαριστώ για το χρόνο, την υπομονή, την καθοδήγηση, την ενθάρυνση και πάνω απ’όλα την αγάπη!» Πέρασε ένας χρόνος σκληρής δουλειάς, γεμάτος δημιουργία και εμπειρίες. Ένα μικρό ταξίδι στη θάλασσα των επιθυμιών μου έλαβε τέλος.

Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη έχετε συνεργαστεί σαν συνθέτης και μαέστρος με πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές. Γιατί επιλέξατε την Άννα Ματσούκα να ερμηνεύσει τα νέα σας τραγούδια;

Με την Άννα συνεργαζόμαστε σχεδόν 3 χρόνια. Και έχουν γίνει τόσα πολλά! Συναυλίες σε μεγάλες αίθουσες ( Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Christmas Theater), μουσικές σκηνές, αλλά και στο εξωτερικό. Η Άννα είναι ένα πλάσμα φωτεινό που τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα! Συνεχώς μαθαίνει και εξελίσσεται. Αγάπησε τα τραγούδια μου, τα διεκδίκησε και τα ερμήνευσε υπέροχα. Η ερμηνευτική της γκάμα τεράστια: Ελληνικό ελαφρύ, έντεχνο και καλλιτεχνικό τραγούδι, άριες από μιούζικαλ και ροκ όπερες, jazz και latin standards κ.α. Φυσικά πολλές προτάσεις ήρθαν, ακόμα και από Ολλανδία, Σουηδία, Αμερική… μα δεν έκανε ποτέ τίποτα φτηνό ή μέτριο. Και εδώ έρχεται αυτό το σπάνιο που περισσότερο απ’όλα εκτιμώ στην Άννα: Έχει τη σοφία με τα Όχι της να προστατεύει τα Ναι της!

Άννα Ματσούκα μιλήστε μας λίγο για τα τραγούδια του δίσκου.

Ο δίσκος «Θα’θελα» περιλαμβάνει 8 τραγούδια του Απόλλωνα και 3 διασκευές, του ιδίου. Τα αγάπησα από την πρώτη στιγμή, είναι τραγούδια αληθινά, μικρές μουσικές ιστορίες με την δύναμη και την ικανότητα να σε συγκινούν και να σε ταξιδεύουν, με υπέροχες μελωδίες και ενορχηστρώσεις.

Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη θέλετε να μας πείτε για τους συντελεστές του δίσκου;

Βεβαίως! Τους στίχους υπογράφουν η Μαρία Σπυράτου και η Αναστασία Μητσοπούλου. Τον πίνακα του εξωφύλλου φιλοτέχνησε ο Nicola Delarte. Τεχνικός ήχου ο Γιάννης Τσέρτος. Τα videoclips των τραγουδιών σκηνοθετεί ο Δημήτρης Συλβέστρος. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με την Athens Chamber Orchestra, όλα τα όργανα, όπως και στους προηγούμενους δίσκους μου, είναι φυσικά. Ο δίσκος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καθρέφτης» του Μωυσή Ασέρ.

Άννα Ματσούκα θα γίνουν κάποιες ζωντανές παρουσιάσεις του δίσκου;

Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου θα γίνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Cabaret Voltaire. Θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες του χώρου και θα ακολουθήσει συναυλία με τα τραγούδια του δίσκου, τραγούδια του Απόλλωνα από τις προηγούμενες δουλειές του, αλλά και τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο που αγαπάμε ιδιαίτερα. Με τη νέα χρονιά θα ενταχθούν στις συναυλίες μας.

Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη πως πιστεύετε πως εντάσσεται η μουσική σας στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι;

Δεν εντάσσεται! Τα ορχηστρικά μου θέματα έχουν μιαν κινηματογραφική αύρα. Τα τραγούδια μου δεν έχουν αισθητική συγγένεια με τα είδη που κυριαρχούν στο σημερινό ελληνικό τραγούδι, όπως το λαϊκό και το έντεχνο. Στο εξωτερικό αυτό το είδος τραγουδιού ονομάζεται art song, εδώ δεν υπάρχει ανάλογη ορολογία. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι ότι κάνω αυτό ακριβώς που θέλω, χωρίς αισθητικές εκπτώσεις. Και φυσικά ότι υπάρχει κοινό που συγκινείται, ερωτεύεται, χαίρεται, λυπάται με αυτά τα τραγούδια και τα κρατάει με την αγάπη του ζωντανά. Άλλωστε όλες οι παραστάσεις μας με την Άννα, τα 3 χρόνια που δουλεύουμε μαζί, ήταν sold out!

Τι μας ετοιμάζετε για τη νέα χρονιά;

Πολλά και όμορφα πράγματα! Στις 18 και 19 Μαρτίου είμαστε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις 9 και 10 Απριλίου 2 συναυλίες στη Ζάκυνθο με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση του Απόλλωνα. Το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε με την Athens Chamber Orchestra ένα πρόγραμμα με ορχηστρικά και τραγούδια από τον διεθνή κινηματογράφο. Και φυσικά έχουμε την προώθηση του δίσκου με τα videoclips των τραγουδιών και ζωντανές παρουσιάσεις.

Σας ευχαριστώ.
Και εμείς σας ευχαριστούμε!

Η κεντρική διάθεση του δίσκου «Θα’θελα» γίνεται από το Reload Stores, Ακαδημίας 81.

Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου θα γίνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30 στο Μεταξουργείο, με χορηγό επικοινωνίας και το Polis Magazino.

Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση «Αθήνα και πάλι Αθήνα» που πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater.