Σαλώμη Παντελίδου: “Η Τέχνη μπορεί να αποτελέσει τη συνείδηση της εποχής της και να αλλοιώσει υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες”

Η «Χειρονομία και Συμβολισμός» είναι  η αγαπημένη μου θεματολογία. Η κάθε κίνηση και χειρονομία του ανθρώπου, είναι αφορμή για δημιουργία, είναι μυστικά περάσματα προς εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την Τέχνη και τι σας ενέπνευσε στην θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Από πολύ μικρή αγαπούσα την ζωγραφική. Η ζωγραφική ήταν η αγαπημένη μου καθημερινή ασχολία. Οι εικόνες, οι πινελιές, τα χρώματα πάντα με εμπνέουν και μου δίνουν δύναμη.  Όλα αυτά αποτελούν προέκταση της ψυχής μου, από αυτά αντλώ την δύναμη για όλα τα άλλα στη ζωή μου. Η «Χειρονομία και Συμβολισμός» είναι  η αγαπημένη μου θεματολογία. Η κάθε κίνηση και χειρονομία του ανθρώπου, είναι αφορμή για δημιουργία, είναι μυστικά περάσματα προς εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής.

Ποιά θέματα απασχολούν το έργο σας; Πως και από τι εμπνέεστε; Επεξεργάζομαι πολλά θέματα, όμως ο κεντρικός άξονας της θεματολογίας μου είναι ο άνθρωπος. Η θεματολογία αυτή αγγίζει την ψυχή μου και μέσα από αυτήν μπορώ να δημιουργήσω απρόσκοπτα και να απολαύσω όλη την διαδικασία μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα. Η δυναμική της ανθρώπινης φύσης με συναρπάζει. Μέσα από την γυναίκα, τον άντρα, το παιδί  βλέπω την τελειότητα και το μεγαλείο του ανθρώπου σε όλες του τις προεκτάσεις. Κάθε στιγμή και κάθε κίνηση του ανθρώπου συνοδεύεται με συναισθήματα, τα οποία με συνεπαίρνουν και προσπαθώ να τα αποτυπώσω με χρώματα.

Υπάρχει αγωνία στη δημιουργία; Ναι, υπάρχει πολύ αγωνία στη δημιουργία όσο αφορά το κάθε νέο μου έργο, όμως και στις νέες μου απόπειρες και νέες τεχνικές που δοκιμάζω αυτή την εποχή όσο αφορά τη ψηφιακή τέχνη. Το δημιουργικό άγχος και η αγωνία, μας κρατά σε εγρήγορση, γίνεται ευεργετικό σε ένα καλλιτέχνη και απαραίτητο στην πραγματικότητα για την πορεία και εξέλιξη μας.

Από ποιους άλλους καλλιτέχνες έχετε επιρροές; Έχω επιρροές από διάφορα ρεύματα χωρίς να το επιδιώξω, κυρίως όμως με επηρέασε ο Γαλλικός ιμπρεσιονισμός. Πολλοί οι αγαπημένοι καλλιτέχνες και τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην όλη πορεία μου με ενέπνευσαν και με δίδαξαν, δίνοντας μου ερεθίσματα ώστε να συνεχίσω να παλεύω σε αυτό τον χώρο της τέχνης και της δημιουργίας. Αγαπημένοι Βιντσετ Βαντ Κογκ, Βασίλης Καντίνσκι, Φραντς Μαρκ, Γκούσταφ Κλιμτ, Τζιότζιο Ντε Κυρίκο, Νίκος Εγγονόπουλος. 

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως εικαστικός καλλιτέχνης; Είχα πολλές προκλήσεις στη ζωή μου ως εικαστικός καλλιτέχνης όμως η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο άρχισα να ασχολούμαι, παράλληλα με τα άλλα μου έργα, με κάτι διαφορετικό το οποίο ήταν  έξω από την «ζώνη ασφαλείας» της δουλειάς μου. Πέρασα σε μια φάση μεταβατική δουλεύοντας νέες τεχνικές, ψηφιακή τέχνη και μιξ υλικά. Ακόμη είμαι σε δοκιμές, νέες προσεγγίσεις, άγνωστα μονοπάτια. Υπάρχει όντως μεγάλη πρόκληση και αγωνία για το πόσο καλά και πόσο δυνατά θα προσεγγίσω τον «κόσμο» με αυτό το είδος της δουλειάς. 

Νομίζετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Ναι, μπορεί, με την προϋπόθεση ότι η τέχνη είναι βαθιά και αληθινή, όταν ξεκινά από τα προσωπικά και συγκεκριμένα και περνά δια μέσου των νόμων της αισθητικής στα καθολικά, οικουμενικά, στα γενικά και πανανθρώπινα. Όταν οι καλλιτέχνες συντονιστούν με την εποχή τους και μπορούν να αναδεικνύουν τα θέματα που διαμορφώνουν και καθορίζουν την Τέχνη, τότε σαφώς και η Τέχνη μπορεί να αποτελέσει συνείδηση της εποχής της και να αλλοιώσει υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Πού μπορεί κανείς να δει ζωντανά τα έργα σας σήμερα; Ετοιμάζω ατομική έκθεση πολύ σύντομα με την νέα μου δουλειά. Μπορούν να με βρουν στον ιδιωτικό μου χώρο στην Κύπρο, στη Λεμεσό και διαδικτυακά στο Facebook και στο Instagram. Σύντομα θα έχω δική μου ιστοσελίδα, μέσα από την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για τα έργα και τις εκθέσεις μου.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα 28 Απριλίου – 6 Μαΐου 2023 στο χώρο τέχνης Luminus Eye (Μητσαίων 2Α, περιοχή Ακρόπολης, Αθήνα 117 42), και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr).
https://www.facebook.com/events/1229170437968014
Instagram: #gesturalsymbolism

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η Σαλώμη Παντελίδου κατάγεται από την Πάφο της Κύπρου. Μετά τις σπουδές της μετακόμισε στη Λεμεσό, όπου ζει και εργάζεται εκεί. Αυτό που την διακρίνει όσο αφορά τα έργα της, είναι το ξεχωριστό της ύφος, οι πειραματισμοί, οι βυζαντινές εικονογραφίες, η παραστατική ζωγραφική καθώς η αφαίρεση και η δημιουργία ψηφιακής μοντέρνας τέχνης. Το 1978 φοίτησε στο Ανώτερο Γερμανικό Ίδρυμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αθήνα. Eργάστηκε ως γραφίστας σε μεγάλο οργανισμό στην Λεμεσό της Κύπρου όπου αργότερα δημιούργησε τη δική της διαφημιστική εταιρεία στην οποία εργάστηκε για 20 χρόνια. Σπούδασε παιδαγωγική και εργάστηκε σε Ανώτερο Τεχνικό Λύκειο ως καθηγήτρια γραφικών τεχνών για 17 χρόνια. Το 2017 απόκτησε πτυχίο στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου με τίτλο “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό” με ειδικότητα στην Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη. Παράλληλα  ασχολήθηκε με την ζωγραφική ενώ παρέδιδε και ιδιωτικά μαθήματα τέχνης για μικρούς και μεγάλους. Έκανε πολλές προσωπικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε διάφορες πόλεις της Κύπρου. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Χορηγός Επικοινωνίας www.polismagazino.gr