Πετρίδης Χρήστος: “Η Τέχνη είναι το αντίδοτο της πανδημίας για έναν καλύτερο κόσμο!”

Ο εικαστικός επιμελητής Πετρίδης Χρήστος τοποθετείται με τις “to the point” απαντήσεις του, για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα.

“Τα projects της Dreamteam αναμένουν τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Ήδη τρέχουμε με τους άξιους συνεργάτες μου τις διαδικτυακές εκθέσεις Τέχνης κατόπιν ζήτησης των καλλιτεχνών.”

“Είμαστε λαός ελεύθερος, πολιτισμένος και έχουμε αποδείξει και μέσα από τη περίοδο της καραντίνας ότι αν θέλουμε κάτι μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να μείνουμε ενωμένοι!”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Για να φτάσουμε στην “επόμενη ημέρα” θα πρέπει πρώτα να δούμε και να κατανοήσουμε καλά τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Είναι γεγονός πως το φαινόμενο της πανδημίας και κατά συνέπεια της καραντίνας είναι πρωτόγνωρο για όλους μας με ποικίλες συνέπειες στο παρόν και στο μέλλον για όλους μας. Έχει μεγάλη σημασία να παρατηρήσουμε ατομικές συμπεριφορές απέναντι στο κοινωνικό σύνολο για να καταλάβουμε τη πορεία και την εξέλιξη της κοινωνίας μας, παρόλο που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν δείγματα αντίστοιχα. Είδαμε πολύ κόσμο να παραβιάζει καθημερινά τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας που σκοπό αναμφίβολα είχα την προστασία όλων μας και την γρήγορα επανάκαμψη της κοινωνίας ή και να αμφισβητούν δημόσια στα social media τη ύπαρξη της πανδημίας και του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως αυτοί οι πολλοί άνθρωποι λειτούργησαν με γνώμονα το ‘’εγώ’’ και όχι το ‘’εμείς’’ παρόλο που έθεταν σε κίνδυνο ακόμα και τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Επίσης παρατηρήσαμε τις ποσότητες των προστατευτικών ειδών (μάσκες, γάντια κλπ) που άνθρωποι πετούσαν στο δρόμο και όχι στους κάδους μετά τη χρήση τους. Έτσι το χαρακτηριστικό αυτό παράδειγμα ατομικισμού, επιπολαιότητας και αδιαφορίας αποδεικνύει πως πάρα πολλοί άνθρωποι λειτουργούν μόνο παρορμητικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους εφόσον σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα φέρθηκαν ανάλογα.
Αντιθέτως με χαρά είδαμε, μάθαμε και ζήσαμε ανθρώπους – την πλειοψηφία – που συμμορφώθηκαν αμέσως σε κάθε μέτρο. Μάθαμε για ανθρώπους που προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις ημέρες παραμονής στο σπίτι με κάθε τρόπο: για γνώση, για δημιουργία, για επικοινωνία με την οικογένεια, ξεκούραση κλπ και είδαμε και τους περισσότερους ανθρώπους να προσπαθούν να παρακινήσουν και τους υπόλοιπους να καθίσουν στο σπίτι και ανθρώπους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τις ευπαθείς ομάδες με κάθε επιτρεπτό τρόπο ακόμα και με την αιμοδοσία!
Η επόμενη μέρα του απεγκλωβισμού λοιπόν θεωρώ πως θα έχει κάνει τον καλό καλύτερο και τον λιγότερο καλό απλά πιο παρασιτικό και ίσως καταστροφικό.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Σίγουρα η πανδημία ήδη έχει επηρεάσει τα πάντα μέσα στα οποία και ο Πολιτισμός! Ο Πολιτισμός σε κάθε επίπεδο χτυπήθηκε και πιστεύω θα του μείνουν οι πληγές για μεγάλο χρονικό διάστημα (κλειστές αίθουσες, ακυρώσεις δρώμενων Τέχνης, κλειστά θέατρα, μουσεία κλπ). Όμως σε όλο το διάστημα αυτό παρατηρώ με χαρά και ικανοποίηση πως επικρατεί καλλιτεχνική ‘’δίψα’’ κρίνοντας πάντα από τον εαυτό μου. Παρατηρώ και επικοινωνώ με καλλιτέχνες που καθημερινά δημιουργούν με περισσή χαρά και με πιο μεγάλο ενδιαφέρον και φαντασία ομολογώ. Μαθαίνω πως πάρα πολλοί καλλιτέχνες βρήκαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους – όπως και εγώ – μέσω του διαδικτύου και να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους περισσότερο αλλά και να τη βελτιώσουν ακόμη πιο πολύ. Ξέρετε πριν τη καραντίνα, όλοι μας ενδεχομένως είχαμε γίνει έρμαια του χρόνου και της καθημερινότητας με αποτέλεσμα να γινόμαστε λιγότερο επιλεκτικοί ως προς τη Τέχνη, τα δρώμενα της και την ενασχόληση με τη γνώση και τη πρόοδό μας. Το διαδίκτυο ευτυχώς υπάρχει στη ζωή μας και με την ορθή χρήση και κρίση μπορούμε όλοι μας να αποκομίσουμε οφέλη και στη Τέχνη αλλά και στην αδιάκοπη διάδοσή της. Μέσα από τη περισυλλογή της καραντίνας ο καθένας θεωρώ πως θα έκανε την αυτοκριτική του για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του και ενδεχομένως να ζύγισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με συνέπεια να ξεκαθαρίζει για όλους μας η ‘’ήρα από το σιτάρι’’. Όταν είμαστε πιο αποστασιοποιημένοι από γεγονότα τότε έχουμε τη δυνατότητα ως τρίτο μάτι να τα παρατηρούμε και πιο καλά. Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να γινόμαστε αθόρυβοι παρατηρητές μιας και μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μέσω διαδικτύου αποκάλυψαν πραγματικό χαρακτήρα, συγκρούσεις, τάσεις κλπ. Η πολιτιστική επικοινωνία σαφώς υπήρξε και εντάθηκε μέσα σε όλα όσα προανέφερα στη περίοδο της καραντίνας αλλά ταυτόχρονα θεωρώ πως έγινε και αντικείμενο πλάνης από πλανόδιους.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Ο τουρισμός που είναι βασικότατο κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας σίγουρα θα πληγεί αλλά είναι και στο χέρι του κάθε ένα από εμάς να τον βοηθήσει στο μέτρο που μπορεί. Αν όλοι μας προσέξουμε το πρώτο καιρό μετά τη καραντίνα, συμμορφωθούμε με τα μέτρα που θα ισχύουν και καταφέρουμε να μειώσουμε τη πανδημία στο ελάχιστο ή στο μηδέν τότε η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό – που ήδη λαμβάνει τα εύσημα διεθνώς για την εξαιρετική αντιμετώπιση της κατάστασης – θα μείνει ακέραια και δεν θα είναι η Ελλάδα χώρα φόβου και εξάπλωσης του ιού αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν θα φοβηθούμε να μετακινηθούμε και να κάνουμε εσωτερικό τουρισμό στην πανέμορφη χώρα μας! Οφείλουμε να στηρίξουμε τη χώρα μας με την εσωτερική καλοκαιρινή μετακίνηση και όχι εξωτερικά!

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Εσωτερικά για τον καθένα μας ναι. Η καραντίνα μας έβαλε σε διαδικασία σκέψης, σε διαδικασία κρίσης δικής μας αλλά και σε διαδικασία κρίσης του λαού και της χώρας εκατέρωθεν. Σε άλλο επίπεδο δεν θέλω να πιστεύω πως θα γίνει πανάκεια ως μέτρο χειραγώγησης του κόσμου και το θεωρώ απίθανο. Είμαστε λαός ελεύθερος, πολιτισμένος και έχουμε αποδείξει και μέσα από τη περίοδο της καραντίνας ότι αν θέλουμε κάτι μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να μείνουμε ενωμένοι!

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Τα σχέδιά μου είναι ακόμα πιο μεγάλα από ότι ήταν πριν. Φτάνοντας στο τέλος της καραντίνας, αισθάνομαι πιο δυνατός, πιο πλήρης και πιο αποφασισμένος μα κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Δεν άφησα τη πανδημία να μου καταστρέψει τα σχέδια ή τα όνειρα. Μία μικρή χρονική αναβολή μόνο επήλθε η οποία έγινε η αιτία και η αφορμή να δυναμώσω, να χτίσω με πιο δυνατά υλικά τις σχέσεις μου με τον κόσμο και κυρίως με τον εσωτερικό μου κόσμο! Τα projects της Dreamteam αναμένουν τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, ήδη τρέχουμε με τους άξιους συνεργάτες μου τις διαδικτυακές εκθέσεις Τέχνης κατόπιν ζήτησης των καλλιτεχνών. Μέσα στη πανδημία και μέσα στη περίοδο που καταγράφεται στη Παγκόσμια Ιστορία ήδη, γεννήθηκε για εμάς το ‘’Project Ζero’’, ένα δρώμενο Τέχνης και Πολιτισμού που έγινε η αιτία για πολλούς καλλιτέχνες να βγουν από τον τρόμο του κορονοϊού, να εξωτερικευτούν, να δημιουργήσουν, να χαμογελάσουν και το οποίο θα αφήσει το στίγμα του μιας και σκοπό έχει να καταγράψει εικαστικά τις συνέπειες της πανδημίας στους καλλιτέχνες αλλά και να μεταφέρει στο κοινό τα συναισθήματα των δημιουργών στη περίοδο της πανδημίας. Το Project Zero θα πραγματοποιηθεί μόλις οι συνθήκες και οι Αρχές μας το επιτρέψουν. Μην ξεχνάμε πως η Τέχνη είναι το αντίδοτο της πανδημίας για έναν καλύτερο κόσμο!

Φωτογραφίες: Peter Tamas – Peter Tamas photography