Ο «Ανθρωποφάγος» της Sunny Μπαλτζή παρουσιάζεται στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»

Γράφει ο κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

O «Ανθρωποφάγος» που κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ εκδοτική, η πρώτη ποιητική συλλογή της Σάννυ Μπαλτζή θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 19:00, στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Πλατεία Καρύτση. Πρόκειται για μια συνολική κατάθεση του πολύπλευρου και σημαντικού έργου της. Ένα δυνατό απόσταγμα συναισθημάτων, διαφορετικών χρονικών περιόδων που επιχειρεί να μας παρασύρει στους δρόμους των μύθων, της σκληρής πραγματικότητας, της απώλειας, των καταραμένων ερώτων και της ματαιότητας ενώ η φαντασιακή πηγή της λύτρωσης αναλαμβάνει το καθήκον να χτίσει τον κόσμο από την αρχή.

Τέσσερις ενότητες, τέσσερις άξονες κυριαρχούν στις σελίδες του βιβλίου γύρω από τους οποίους εκτυλίσσεται η αχαλίνωτη φαντασία της, αποκαλύπτοντας το αντισυμβατικό της ταλέντο και την δυνατή γραφή της, καθώς περιπλανιέται σε εμβληματικά πορνεία, παλιές γειτονιές, κακόφημους δρόμους και όνειρα, αναζητώντας την χαμένη αθωότητα.

Χαρακτηριστική θέση κρατά ο «επικήδειος», ανάκληση και φόρος τιμής στην μεγάλη τραγουδοποιό Αρλέτα, που είχε κατονομάσει την Σάννυ Μπαλτζή ως κορυφαία ποιήτρια της γενιάς της. Περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση της μέσα από σημαντικές συνεργασίες και ιδιαίτερα διακεκριμένες δουλειές της που έγιναν τραγούδια, ενώ αποκαλύπτονται και τα δύο τετράστιχα που υπολείπονται στο τραγούδι «Σαν Χουάν», όπου ο Σταύρος Σιόλας ανέσυρε μέσα από αυτή την συλλογή, πριν την έκδοσή της, μελοποιωντας ένα μέρος της. Με αφετηρία τον ανθρώπινο παράγοντα η Σάννυ Μπαλτζή επιτρέπει στην πολυδιάστατη διευθέτηση της ουσιώδεις μορφοποιήσεις που στηρίζονται στην αποσπασματοποίηση και στην παραβολή του προσδιοριστικού προσανατολισμού. Εκφράζει με απόλυτα εννοιολογικό τρόπο τις σκιάσεις του σύγχρονου ανθρώπου την καίρια αντιφατικότητα της επικαιρότητας και το αδιέξοδο των καιρών που ζούμε.

Στοιχειοθετεί ένα προχωρημένο και ελεύθερο πρότυπο απόδοσης με μοτίβα που συνάδουν στην ένταση και στην εσωτερικότητα, στον συνδυασμό των κινήσεων και των χαρακτηριστικών, στον εικονιστικό χώρο της αφαίρεσης, στον προσθετικό χαρακτήρα του συνόλου και στην χροιά του επιπέδου της επείγουσας πρόθεσης που καταλήγει στην επαρκή σύλληψη. Η συγκεκριμένη διαφορετικότητα της διακρίνεται από την πηγαιότητα και την αμεσότητα της διάταξης. Επιβάλλεται στον αναγνώστη μέσα από την μνημειακότητα των φιγούρων και την ρωμαλεότητα των ρυθμών που χρησιμοποιεί. Αναμφίβολα η Σάννυ Μπαλτζή είναι κάτοχος των κατακτήσεων της τονικής δύναμης. Φέρνει κοντά τις διατυπώσεις της δωρικής βαρύτητας με την υφή της ασφάλειας που εκπέμπει η αλήθεια της κάθε διάκρισης.

Τα σκίτσα του βιβλίου επιμελήθηκε ο διακεκριμένος εικαστικός Δημήτρης Αστερίου.

Η Σάννυ Μπαλτζή επισημαίνει για την παρουσίαση του βιβλίου της : “Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ώρα 19.00, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής με τίτλο ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΣ “δι’ αγάπης μάλλον ή διά φόβου” από την ΚΑΠΑ εκδοτική και θα έχω την μεγάλη τιμή να παραβρεθεί ο σπουδαιότερος εν ζωή ποιητής μας Τίτος Πατρίκιος. Η γραφή του με ενέπνευσε καταλυτικά και χάραξε την ψυχή μου, φυτεύοντας βαθιά τους σπόρους της ποίησης που άνθισε στην ζωή μου. Δυστυχώς δεν βρίσκω αυτά τα λόγια που θα περιγράψουν την συγκίνησή μου.

Στη βραδιά θα απαγγείλουν επίσης ο ερμηνευτής Γιώργης Χριστοδούλου τον επικήδειο της ανυπέρβλητης, μοναδικής μας Αρλέτας και η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν με ποιήματα μου που μελοποιήθηκαν και μια μεγάλη έκπληξη ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ που θα ταξιδέψει κι αυτός την βραδιά μας, με τα τραγούδια Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ και ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ που εμπεριέχονται στην ποιητική συλλογή.

Είναι μια σημαντική στιγμή για μένα και προσκαλώ όλους εσάς, τους φίλους μου να είσαστε κοντά μου”.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Ζέφη Κόλλια, ο Γιάννης Ζουγανέλης ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, η Μαρίνα Βελουδάκη και ο Σπύρος Λευκοφρύδης.

Συντονίζει η Μαρία Μάρκου.