Μύριαμ Καλαντζή: “Το θέατρο είναι ένας χείμαρρος που τα παρασέρνει όλα στο διάβα του… Ένας χώρος με λάμψη και φως σαν να ξαναγεννιέσαι”

“Αυτή την περίοδο συμμετέχω στο θεατρικό έργο “Η Αρπαγή της Καρυάτιδας Περσεφόνης” και σε ένα παιδικό παραμμύθι “Η θαυμαστή ιστορία του δάσους” συγγραφή-σκηνοθεσία Σάββα Παρίτση. Πρόκειται για έναν ύμνο στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.”

Απο πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την υποκριτική; Η σχέση μου με την υποκριτική ξεκίνησε πρίν απο 7 χρόνια όπου συμμετείχα μαζί με το θέατρο Πεύκης που ήταν στα πλαίσια του κλασσικού θεάτρου. Τα τελευταία 4 χρόνια συμμετέχω ενεργά στο Ελληνικό Ποιητικό Θέατρο που δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια. Ιδρυτής του και δάσκαλος μου είναι ο σκηνοθέτης Σάββας Παρίτσης. Είναι μια μοναδική εμπειρία για εμένα, διότι ταξίδεψα απο την Αρχαία Τραγωδία στην Νεότερη Ελληνική Ποίηση με ρόλους όπως της Κασσάνδρας, της Σαπφώς, της Ισιδώρας Ντάνκαν και πολλούς άλλους.

Ποιόν ηθοποιό-καλλιτέχνη θαυμάζετε; Μου αρέσει πάρα πολύ η ερμηνεία της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη μια εξαίρετη ηθοποιός και μια πολύπλευρη προσωπικότητα και η ηθοποιός Νόνη Ιωαννίδου μια πολύ καλή ερμηνεύτρια και ένας γλυκήτατος άνθρωπος την οποία είχα την τιμή να την γνωρίσω προσωπικά.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα-επιτυχία για εσάς; Η καριέρα έρχεται πιστευώ μέσα απο την επιτυχία. Η επιτυχία για εμένα σημαίνει να ευχαριστιέμαι αυτό πού κάνω και να φέρνω κάθε φορά εις πέρας με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που έχω κληθεί να κάνω.

Ηθοποιός γεννιέται κανείς ή γίνεται; Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια φυσικά ταλέντα αρκεί να τα βρούν και να τα αξιοποιήσουν πχ όσο ταλέντο και να έχεις στην υποκριτική, στο χορό ή στο τραγούδι πρέπει να κάνεις σπουδές πάνω σε αυτό, να προσπαθείς να βελτιώνεσαι, να διαβάζεις και να ασχολείσαι πολλές ώρες με αυτό. Ο άνθρωπος πρέπει να εξελλίσεται συνεχώς.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η ειλικρίνεια, η γνησιότητα πιστεύω στην ομαδικότητα και όχι στην ανταγωνιστικότητα.

Νοιώθετε την έμπνευση πρίν αναλάβετε κάποιο ρόλο; Δεν νοιώθω έμπνευση εξ αρχής. Όταν παίρνω έναν ρόλο στην αρχή τον διαβάζω πάρα πολύ, τον ψάχνω και προσπαθώ να τον καταλαβώ και σιγά σιγά μπαίνω και εμπνέομαι απο το ρόλο αυτό.

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη και ως άνθρωπο; Είμαι πολύ παρορμητική και ένας άνθρωπος που μπορώ να τα σαρώσω όλα, αλλά έχω και πολύ πείσμα σε ό,τι κάνω κοιτάω τον στόχο μου και προσπαθώ όσο ψηλά και να είναι να το φτάσω και μετά πάλι απο την αρχή.

Εάν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά γενικότερα το θέατρο ποιά θα διαλέγατε; Το θέατρο είναι ένας χείμαρρος που τα παρασέρνει όλα στο δίαβα του. Και ζείς πράγματα που δεν θα τα ζούσες υπό άλλες συνθήκες. Το θέατρο είναι ένας χώρος με λάμψη και φώς σαν να ξαναγιεννιέσαι.

Πιστέυετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων ή χαρακτήρων; Θέλω να είμαι αισιόδοξη. Σίγουρα ο καλλιτεχνικός χώρος είναι δύσκολος και θέλει γερό στομάχι. Όμως πιστευώ ότι δίνονται ευκαιρίες. Πέρα απο το ταλέντο βέβαια χρειάζεται σκληρή δουλειά και επιμονή.

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Αυτή την περίοδο συμμετέχω στο θεατρικό έργο ”Η Αρπαγή της Καρυάτιδας Περσεφόνης” και σε ένα παιδικό παραμμύθι ” Η θαυμαστή ιστορία του δάσους” συγγραφή-σκηνοθεσία Σάββα Παρίτση. Πρόκειται για έναν ύμνο στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι ήδη ένα έργο που έχει πάρει πολλές διακρίσεις, στο μέλλον ευελπιστούμε να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Είχαν δρομολογηθεί κάποιες παραστάσεις αλλά λόγω του κορονοϊού μπήκε σε παύση. Φυσικά κάθε φορά γίνονται αναρτησείς στην σελίδα μας στο FaceBook και στο YouTube πότε θα οριστούν οι επόμενες ημερομηνίες. Συμμετέχω σε δίαφορα σήριαλ με ρόλους και κινηματογραφικές ταινίες.

Εθελοντισμός και προσφορά. Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι λέξεις; Εθελοντισμός και προσφορά για εμένα είναι στάση ζωής. Είμαι στο χώρο αυτό 20 χρόνια. Είναι σπουδαίο να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας και να προσφέρουμε την αγάπη μας χωρίς αντάλαγμα. Νομίζω είναι 2 λέξεις που οι Έλληνες ξέρουν να υπηρετούν και το απέδειξαν με τη στάση τους στις φωτιες και όχι μόνο, που ξέσπασαν στη χώρα μας αυτή την περίοδο. Το αίσθημα της αλληλεγγυής είναι πολύ ηψηλό.

Ακούμε συνεχώς για βία, ενδοοικογενίακη, εργασιακή, αθλητική, καλλιτεχική… εντυπωσιάζεστε απο το συμβάν ή απο τους πρωταγωνιστές; Εσείς έχετε υποστεί κάποια μορφή βίας; Είμαι υπέρ σε όλους αυτούς που κατήγγειλαν πράγματα και καταστάσεις. Όλα στο φώς και όχι στο απόλυτο σκοτάδι. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να λέγονται, να καταγγέλονται, να τιμωρούνται και κάποιοι άλλοι να συμμορφώνονται. Θα είναι μια ευκαιρία να ”καθαρθεί” η ψυχή και το σώμα όπως ονομάζει και η αρχαία τραγωδία. Εμένα προσωπικά δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να παίρνω μέρος σε όμορφες δουλειές και να αποκτώ εμπειρίες. Κάθε ρόλος έχει να σου προσφέρει κάτι απ’ τον πιό μικρό μέχρι τον πιό μεγάλο. Όποιος ρόλος σου δίνεται πρέπει να τον αγαπήσεις και να τον πιστέψεις για να τον κάνεις καλά.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Να ακολουθάτε τα όνειρά σας και να προσπαθείτε να τα υλοποιήσετε. Όσο δύσκολα κι αν είναι χρειαζεται υπομονή, επιμονή και γνώση.