ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗΣ: “Με τρομάζει λιγότερο μία αποτυχία, παρά μία επιτυχία εφήμερη, στηριγμένη σε σαθρές βάσεις μαρκετίστικων τρικ”

“Από το 2017, αυτό που κάνω είναι να ανασύρω τα παιδικά μου ακούσματα, της λαϊκής και παραδοσιακής μας μουσικής και να τα εκφράζω με το ροκ ύφος, που υπηρετώ εδώ και αρκετά χρόνια.”

Καλώς ήρθες στο Polismagazino.gr. Λίγα λόγια για σένα και για αυτό που κάνεις, σαν μια πρώτη γνωριμία. Καλώς σας βρήκα… Υπάρχω στην ελληνική δισκογραφία από το 2006. Οι «Έμμονο Γκρίζο», ήταν η πρώτη μου ροκ μπάντα, με την οποία κυκλοφόρησα τέσσερα άλμπουμ σε διάστημα δέκα ετών.  Το 2016, με τους ίδιους συνεργάτες κυκλοφορήσαμε ένα αγγλόφωνο EP, ως «Asian Gypsy Moth». To 2017 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος, από την Spider Music, με τίτλο «Σε Άσπρο Πανί». Τότε ξεκίνησε για μένα ένας καινούριος μουσικός κόσμος. Συνεργάστηκα με λαϊκούς και παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, οι οποίοι με οδήγησαν σε νέες φόρμες. Το αποτέλεσμα αυτού του μουσικού «κράματος» μπορείτε να το ακούσετε στον συγκεκριμένο δίσκο.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με τη μουσική και ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματά σου; Τα πρώτα ερεθίσματα ήρθαν στην παιδική μου ηλικία, εκεί γύρω στα εννιά μου χρόνια, όταν βρέθηκα για πρώτη φορά σε μία ροκ συναυλία του Παπακωνσταντίνου με τον Μπουλά. Στην συνέχεια ο πατέρας μου ασχολήθηκε με την μουσική παραγωγή κι έτσι, παιδί ακόμα, μπήκα μέσα στα μεγάλα αθηναϊκά στούντιο, ώσπου, στα δεκατέσσερα μου, μου χάρισαν την πρώτη μου ηλεκτρική κιθάρα και από τότε δεν την έχω αφήσει ποτέ.

Ποια είναι η πρώτη σου μουσική ανάμνηση; Νομίζω πως η πρώτη μου μουσική ανάμνηση είναι η εικόνα του θείου μου, να παίζει λαϊκή κιθάρα και να τραγουδάει στα οικογενειακά τραπέζια…Τότε ήμουν ακόμα στην αγκαλιά των γονιών μου.

Ποια ήταν η πιο καθοριστική στιγμή, όπου ένιωσες ότι η μουσική θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου; Η στιγμή που περιγράφω παραπάνω, όταν πήρα στα χέρια μου την πρώτη μου ηλεκτρική κιθάρα.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές επιρροές σου, μουσικές και μη, που σε οδήγησαν να δημιουργείς με τον τρόπο που δημιουργείς σήμερα; Σίγουρα ο θείος μου ο Στέλιος ήταν καταλυτικός παράγοντας. Μετά, ως έφηβος της δεκαετίας του 1990, ακολούθησα τα ροκ μονοπάτια. Οι μπάντες της σκηνής του Seattle αλλά και η ελληνική ροκ σκηνή της τότε εποχής ήταν οι πρώτες επιρροές μου. Από το 2017, αυτό που κάνω είναι να ανασύρω τα παιδικά μου ακούσματα, της λαϊκής και παραδοσιακής μας μουσικής και να τα εκφράζω με το ροκ ύφος, που υπηρετώ εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε “τρομάζει” η έννοια της επιτυχίας ή της αποτυχίας; Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω ότι λιγότερο με τρομάζει μία αποτυχία, παρά μία επιτυχία εφήμερη, στηριγμένη σε σαθρές βάσεις μαρκετίστικων τρικ. 

Λίγα λόγια θα θέλαμε για την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σου. Το single “Εχαμογέλασε Η Αυγή” είναι μία διασκευή ενός παραδοσιακού τραγουδιού που μας έρχεται από την Αρτάκη της Κυζίκου, στην θάλασσα του Μαρμαρά. Απομόνωσα δύο εκτελέσεις που βρήκα στην ελληνική μας παραδοσιακή μουσική: Η μία της Νέας Αρτάκης στην Εύβοια και η άλλη από την περιοχή της Θράκης. Η δικιά μου «πρόταση» βέβαια, διαφοροποιείται κατά πολύ, αλλά βασίζεται και στις δύο εκδοχές του μουσικού αυτού έργου. Η κυκλοφορία αυτή έγινε με προτροπή της Κυρίας Ευανθίας Μάγνη, ιδιοκτήτρια της δισκογραφικής εταιρείας, Spider Music και σε συνεργασία με την προσωπική μου δισκογραφική εταιρεία, Active Sound. Στην ηχογράφηση αυτή συμμετέχουν οι στενοί μου συνεργάτες, ο Σοφοκλής Αντωνιάδης στα τύμπανα, ο Παναγιώτης Ροντογιάννης στο μπάσο και ο Βασίλης Κανελλόπουλος στο στεριανό λαούτο και το μπουζούκι.   

Μουσική και στίχοι είναι πάντα δικοί σου; Ή αυτό που δημιουργείς είναι προϊόν συνεργασίας; Είμαι τραγουδοποιός, που σημαίνει ότι γράφω στίχο και μουσική. Η αρχική ιδέα ενός τραγουδιού είναι δικής μου σύνθεσης, ωστόσο, πάντα υπάρχει χώρος έκφρασης για τους συνεργάτες μου. Αν λοιπόν το κάθε νέο τραγούδι «μεταλλαχθεί» σε κάτι διαφορετικό τότε η σύνθεση δεν είναι πλέον μόνο δική μου. Όμως οι στίχοι γράφονται αποκλειστικά από μένα. Στη νέα δισκογραφική δουλειά όμως, που ετοιμάζουμε αυτήν την περίοδο, θα συμπεριληφθεί και ένα τραγούδι στο οποίο έχει γράψει στίχους ο Σαράντης Αλιβιζάτος. Θα είναι κάτι νέο και για μένα.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σου σχέδια; Όπως προανέφερα, αυτήν την περίοδο δουλεύουμε στο στούντιο το νέο υλικό, που θα αποτελέσει το δεύτερο προσωπικό μου άλμπουμ. Ελπίζουμε να το έχουμε στα χέρια μας, τέλη του 2022 αρχές του 2023. Σίγουρα όμως, από την στιγμή που το νέο υλικό θα έχει κάποια μορφή, θα ξεκινήσουμε και τις ζωντανές εμφανίσεις…Θεού θέλοντος και Κορονοϊού επιτρέποντος!!!

https://www.facebook.com/AngelsPRmusicPromotion/ https://www.instagram.com/angelsprmusicpromotion

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com