Μελίνα Γιαλαμά: “Ο πολιτισμός απαιτεί άμεση επαφή του καλλιτέχνη με το θεατή! Το φυσικό περιβάλλον του καλλιτέχνη είναι συγκεκριμένοι χώροι ανάλογα με τον τομέα του και όχι το διαδύκτιο!”

Η Ζωγράφος Μελίνα Γιαλαμά, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ήγγικεν η ώρα της αποξένωσης των ανθρώπων; Είμαι υπέρ των μέτρων καραντίνας που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαμε ως λαός να βγούμε σώοι, μέσα από αυτή την τρομερή κατάσταση του covid 19 που μάστισε όλη την υφήλιο. Το ταπεραμέντο μας ως λαός αγκαλιές, φιλιά, παρέες… σίγουρα δεν θα μας άφηνε αλώβητους! Η επόμενη μέρα δεν θα μας βρει ίδιους! Θα βγούμε από αυτήν την κατάσταση πιο προβληματισμένοι, πιο ανήσυχοι, αλλά σίγουρα όχι καλύτεροι, τουλάχιστον ως χαρακτήρες. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω πως ο χαρακτήρας μας αλλάζει πολύ δύσκολα ως και καθόλου! Γι’ αυτό το λόγο, όσοι ζούσαν αποξενωμένοι θα συνεχίσουν να ζουν έτσι… ο καθένας μας επιλέγει πως θέλει να ζήσει!

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για διαδικτυακή πολιτιστική επικοινωνία; Σίγουρα αυτή η πανδημία στάθηκε εχθρός του πολιτισμού, καθώς κλείσανε θέατρα, μουσικές σκηνές, εικαστικοί χώροι, μουσεία. Ο πολιτισμός απαιτεί άμεση επαφή του καλλιτέχνη με τον θεατή! Το φυσικό περιβάλλον του καλλιτέχνη (μουσικοί, ηθοποιοί) είναι συγκεκριμένοι χώροι ανάλογα με τον τομέα του και όχι το διαδύκτιο! Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους τους καλλιτέχνες, καθώς οι ζωγράφοι, οι μουσικοσυνθέτες, που απαιτούν αποξένωση για να δημιουργήσουν -μένοντας απερίσπαστοι από την καθημερινότητα- ήταν η κατάλληλη περίοδος! Το διαδίκτυο φυσικά παραμένει για τους εικαστικούς πηγή επικοινωνίας και προβολής.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα αίτια, εξαιτίας των οποίων, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά την διάρκεια του «μένουμε σπίτι» λόγω του κορωνοϊού; Σίγουρα ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν είναι ότι καλύτερο, πόσο μάλλον, αν στο επιβάλλουν. Όλη αυτή η απότομη αναστάτωση, η αποκοπή από την καθημερινότητα, τις συνήθειες μας, τις δουλειές μας, τους φίλους μας, δημιούργησαν μια τεράστια σύγχυση! Σε πολλές περιπτώσεις όλα αυτά που προανέφερα ήταν και το «άλλοθι» της «όμορφης» ζωής. Όσοι άνθρωποι ένιωθαν πραγματικά καλά μέσα στις οικογένειές τους, ήταν δημιουργικοί, αγαπημένοι, ευτυχισμένοι και προφανώς το είδαν σαν μια ευκαιρία να μείνουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δεν είχαν να φοβηθούν κάτι, οπότε δεν υπήρχε και ο κίνδυνος της μιζέριας, της γκρίνιας και ακόμη χειρότερα της ενδοοικογενειακής βίας, την οποία θεωρώ απαράδεκτη, παράνομη.

Ο τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Πάντα προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και πραγματικά σαν χώρα ήμασταν από τις καλύτερες της Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και λόγω το ότι είμαστε προικισμένοι με τις όμορφες παραλίες και τα όμορφα νησιά μας, θεωρώ πως ο Ευρωπαίος πολίτης θα αισθανθεί ασφαλέστερος στην χώρα μας από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Ίδωμεν….

Η «καραντίνα» είναι η αρχή ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητας μας; Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται… μπορεί να είναι και έτσι… καθόλου απίθανο! Πραγματικά όμως πιστεύω, πως στην προκειμένη περίπτωση, έπρεπε να μείνουμε σε καραντίνα λόγω διασποράς του ιού. Αν πραγματικά είναι «έλεγχος», είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε στα επόμενα χρόνια. Το ό,τι πειθαρχήσαμε σαν λαός, δεν θα ήθελα να φανταστώ πως ήταν μια πρόβα «ελέγχου»…

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Προσωπικά ο εγκλεισμός στο σπίτι, ήταν κάτι που έψαχνα ή ακόμη και γκρίνιαζα, που δεν είχα, λόγω των πολλών υποχρεώσεων της καθημερινότητα μου, να είμαι όλη μέρα εκτός σπιτιού. Ήταν μια ευκαιρία για εμένα, να κάτσω και να ζωγραφίσω, απερίσπαστη! Ίσως στο εγγύς μέλλον να ετοιμάσω προσωπική έκθεση! Η ζωή, μου έχει αποδείξει πολλές φορές πως όταν στέκομαι θετική απέναντί της, μου προσφέρει καλύτερα σχέδια από αυτά που προσδοκώ!