Μαριλένα Μπιτζάνη: “Τα θέματά μου είναι σχεδόν πάντα ανθρωποκεντρικά και εκπέμπουν συναισθήματα μέσα από το βλέμμα ή την κίνηση”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ Covid-19
Σύλληψη, διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα, η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα, που θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν αφ’ ενός καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου έργα που εκφράζουν την πρωτόγνωρη εποχή που διανύσαμε. Συμμετέχετε δυναμικά και εσείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε δύο λόγια για τη δική σας εικαστική παρουσία.

Τετάρτη 17 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης, θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ με την πρώτη live έκθεση αφιέρωμα Covid-19.
Θεωρείτε ότι διαθέσατε αρκετό χρόνο στη δημιουργία αυτές τις μέρες του εγκλεισμού; Τις πρώτες μέρες προσπάθησα να συνειδητοποιήσω την σοβαρότητα της κατάστασης και να προσαρμοστώ στα καινούργια δεδομένα. Ο φόβος και η ανησυχία για το μέλλον, μου στέρησαν την ηρεμία να δημιουργήσω. Η αίσθηση του εγκλεισμού ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για μένα όπως και για όλη την ανθρωπότητα που μέτρησε τις αντοχές μας… με τον εαυτό μας και με το στενό μας περιβάλλον. Ο χρόνος που αφιέρωσα στη ζωγραφική ήρθε αργότερα… αβίαστα σαν λύτρωση από το στρες και τις αρνητικές σκέψεις εκείνων των ημερών.

Βοήθησε η περίοδος ώστε να εκφραστείτε μέσω της τέχνης σας η βιώσατε δημιουργικό αδιέξοδο; Είχα την τύχη να μπορώ να επιλέξω να ζήσω στη φύση κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, πράγμα που συνετέλεσε να βρω εσωτερική ηρεμία και να μπορώ να ζωγραφίσω.
Τα θέματα μου είναι σχεδόν πάντα ανθρωποκεντρικά και εκπέμπουν συναισθήματα μέσα από το βλέμμα ή την κίνηση. Αυτό το συναίσθημα εισπράττει ο θεατής που ελπίζω να τον αγγίζει.

Ποια υλικά χρησιμοποιήσατε ως μέσο έκφρασης; Ακρυλικά, θερμά χρώματα…

Ενημερωθήκαμε ότι σε αυτή την εκθεση, ο θεατής θα γίνεται μέρος του πρότζεκτ… Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς θα θέλατε να μεταδώσετε στον θεατή; Αυτή την φορά το έργο μου εκπέμπει προβληματισμό, μοναχικότητα, μελαγχολία… συναισθήματα που μας άγγιξαν κατά την διάρκεια του εγκλεισμού και τα μετέφερα στον καμβά μου.

Στα χέρια των καλλιτεχνων της Ε.Τ. μορφές κ ιδανικά ξαναζωντανεύουν μέσα από τη καλλιτεχνική τους μεταμόρφωση.
Ιδέες επίμονων καλλιτεχνών που είναι έτοιμες να ζήσουν αξιοποιημένες ως έργα τέχνης. Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός σας; Το ταξίδι με την «Επίμονη Τέχνη» είναι πάντα μία ευχάριστη έκπληξη!

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία; Χτύπημα ήταν σίγουρα λόγω του εγκλεισμού και των προληπτικών μέτρων, αλλά και πρόκληση για έμπνευση για όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η πολιτιστική έκφραση είναι επιτακτική ανάγκη για τον άνθρωπο οπότε πάντα θα βρίσκει τρόπους να εκφράζεται και να επικοινωνεί…έστω και από απόσταση, όπως έγινε τώρα διαδυκτιακά.

Βιογραφικό σημέιωμα
Μαριλένα Μπιτζάνη
Η ζωγραφική ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ζωγραφίζω από παιδί.
Μετά την καριέρα μου στον τουρισμό μαθήτευσα σε δύο σημαντικούς ζωγράφους της Θεσσαλονίκης, στην Ναταλία Θωμαϊδη σχέδιο χρώμα και στον Κώστα Αρώνη ακουαρέλα.
Από τον Ιούνιο του 2016 συμμετέχω σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βιέννη, Παρίσι).
Είμαι μέλος του συλλόγου καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β. Ε)