Μαριάννα Κατσουλίδη: “Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μη σταματήσω να δημιουργώ, να ψάχνω και να εμπλουτίζω την εικαστική μου γλώσσα…”

“Χρειάζεται προσπάθεια εκ μέρους όλων μας να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει την Τέχνη, να δει τα οφέλη της και την αξία της στην καθημερινότητά μας.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Μόλις τελείωσα το Λύκειο ξεκίνησα να ασχολούμαι συστηματικά με το ελεύθερο σχέδιο με σκοπό να περάσω στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, πάντα ζωγράφιζα όμως και ασχολούμουν πολλές ώρες από μικρό παιδί. Μόλις πέρασα τελικά στη Σχολή (ΑΣΚΤ) ασχολούμουν κάθε μέρα πολλές ώρες και αυτό δε σταμάτησε ποτέ έκτοτε.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Υπό μια ευρεία έννοια θεωρώ πως η μέχρι τώρα δουλειά μου εντάσσεται στο πολύ μεγάλο πεδίο του εξπρεσιονισμού, με στοιχεία συμβολισμού. Είναι παραστατική, με βαρύτητα στο σχέδιο και τα θέματά μου είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά με στοιχεία από παιχνίδια, μύθους και παραμύθια.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Έναυσμα μπορεί να είναι και έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, μια ταινία, μια μελωδία, έργα άλλων καλλιτεχνών, ένα ταξίδι, ένα βιβλίο, μια προσωπική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, το ενδιαφέρον μου έχουν τραβήξει κυρίως τα παιχνίδια, αλλά και τα αγαλματίδια, τα μπιμπελό διαφόρων χωρών και πολιτισμών κι έχω καταπιαστεί με αυτά αρκετά.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Ναι μου έχει συμβεί πολλές φορές να δω έργα άλλων καλλιτεχνών ή να διαβάσω κάτι και να μου δημιουργηθεί η επιθυμία να φτιάξω τις δικές μου εικόνες ορμώμενη από αυτό. Υπάρχουν καλλιτέχνες των οποίων το έργο θαυμάζω και με εμπνέει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μη σταματήσω να δημιουργώ, να ψάχνω, και να εμπλουτίζω την εικαστική μου γλώσσα χωρίς να με ενδιαφέρει αν αυτό που ποιώ είναι «της μόδας» αλλά να είμαι αληθινή ως προς αυτά που ειλικρινά με απασχολούν κάθε φορά. Επίσης στους καιρούς που διανύουμε μεγάλη πρόκληση είναι για μένα να μην σταματήσω να δημιουργώ παρόλες τις δυσκολίες που καλούμαι να αντιμετωπίσω.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Θεωρώ πως η Τέχνη ναι μεν είναι αποδεκτή στην Ελλάδα σήμερα, αλλά δυστυχώς όχι στο βαθμό που θα έπρεπε να είναι το 2021. Σε κάποια πράγματα είμαστε πολύ πίσω σα χώρα, γίνονται βέβαια συνεχώς αξιόλογες προσπάθειες και θεωρώ πως έχουμε πολλούς και καλούς καλλιτέχνες αλλά δεν εξάγουμε την εικόνα που θα μπορούσαμε. Θα ήθελα οι εικαστικές τέχνες να είναι πιο κοντά στον κόσμο, μέσω μουσείων, φορέων, δράσεων και να μην αφορούν σε τόσο μικρό κομμάτι του πληθυσμού. Χρειάζεται προσπάθεια εκ μέρους όλων μας να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει την Τέχνη, να δει τα οφέλη της, και την αξία της στην καθημερινότητά μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι πρωτίστως να έχω υγεία, και φυσικά όρεξη για δημιουργία έτσι ώστε να καταφέρω να προχωρήσω στην υλοποίηση αυτών που έχω σκεφτεί και ονειρευτεί. Τα όνειρά μου δεν αφορούν μόνο στο εικαστικό μου έργο αλλά κυρίως στο πώς θέλω να είμαι σαν άνθρωπος και να στέκομαι απέναντι και δίπλα στη ζωή.