Μαρία Κωσταράκη: “Ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους με κοινές αξίες, αρχές και στόχους, με όραμα και το ίδιο πάθος για τη μουσική”

“Θεωρώ πως ένας καλλιτέχνης οφείλει να σκέπτεται ελεύθερα, να αφουγκράζεται όχι μόνο τις ανάγκες του εαυτού του αλλά της εποχής και του κοινού, να είναι ανοιχτός και να δέχεται ποικίλα μουσικά ερεθίσματα και επιρροές από κάθε είδος μουσικής και από κάθε του μουσική συνεργασία”

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Θεωρώ πως ένας καλλιτέχνης οφείλει να σκέπτεται ελεύθερα, να αφουγκράζεται όχι μόνο τις ανάγκες του εαυτού του αλλά της εποχής και του κοινού, να είναι ανοιχτός και να δέχεται ποικίλα μουσικά ερεθίσματα και επιρροές από κάθε είδος μουσικής και από κάθε του μουσική συνεργασία. Προσωπικά έχω την τύχη, την ευλογία και την τιμή να μετρώ αρκετές εμφανίσεις και υπέροχες συνεργασίες δισκογραφικές και επί σκηνής με αξιόλογους καλλιτέχνες, έχοντας κατά καιρούς αγγίξει διάφορα είδη μουσικής  – έντεχνο, λαϊκό, pop, rock και jazz. Οι συνεργασίες αυτές με επηρέασαν πολύ θετικά και συνέβαλαν καθοριστικά στα μουσικά μου βήματα και τις επιλογές μου καθώς πείστηκα για το γεγονός ότι η δουλειά και το ταλέντο είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία και πρέπει να υπηρετείς και να σέβεσαι την τέχνη και μέσα από αυτή να γεννιέσαι ξανά και ξανά, να μεταμορφώνεσαι, να μαθαίνεις, να απολαμβάνεις τη δημιουργία αυτή καθαυτή και εν συνεχεία να λαμβάνεις την ικανοποίηση από ό,τι παρήγαγες. Δεν θα μπορούσα να πω ότι υπήρξαν επιρροές αρνητικές. Θα έλεγα μόνον ότι οι δυσκολίες, τα εμπόδια ή οι δοκιμασίες που ενδεχομένως να συναντάς σε οποιοδήποτε τομέα και καλείσαι να αντιμετωπίσεις στην πορεία σε πεισμώνουν και εν τέλει σε δυναμώνουν, σε κάνουν πιο ανθεκτικό και σε ωριμάζουν. 

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Καταρχάς, τί μπορεί να σημαίνει επιτυχία και τί αποτυχία; Οι συγκεκριμένες λέξεις νοηματοδοτούνται διαφορετικά από τον καθένα μας. Επιτυχία για μένα σημαίνει διαρκής δημιουργία,  στοχοπροσήλωση και  προσωπική εξέλιξη. Επομένως όχι μόνο δεν με ‘’τρομάζει’’, την επιδιώκω κιόλας. Θα ‘’αποτύχω’’ αν πάψω να σκέφτομαι και να λειτουργώ κατ’ αυτόν τον τρόπο πράγμα το οποίο πιθανόν δύσκολα να συμβεί διότι είμαι φύσει αισιόδοξο άτομο και απόλυτα προσηλωμένο στους στόχους που, κάθε φορά, θέτω.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent shows; Τα μουσικά τηλεοπτικά talent shows προσφέρουν ένα βήμα στον καλλιτέχνη, προβολή κι αναγνωρισιμότητα, πρόσκαιρη ωστόσο τις περισσότερες φορές, και αυτό που δύναται επί της ουσίας να τον κρατήσει στη μνήμη του κοινού είναι το έργο του, η προσωπικότητά του και οι ορθές κινήσεις κι επιλογές του μετά το πέρας  της συμμετοχής του σε αυτά.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θαρρώ πως στο σημείο αυτό αξίζει μια γενίκευση. Ονειρεύομαι συνεργασίες με ανθρώπους με κοινές αξίες, αρχές και στόχους, με όραμα και το ίδιο πάθος για τη μουσική. Ανθρώπους να με εμπνέουν, να μου δίνουν κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια και εργασία, να με διδάσκουν και να τους διδάσκω, να είναι δεκτικοί και ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προτάσεις, να ακούν, να μοιράζονται και να αρέσκονται να μαθαίνουν μέσα από τη διαδικασία αυτή της παραγωγής και ανταλλαγής μουσικών ιδεών, εμπειριών και συναισθημάτων. 

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός  μουσικού; Πριν κάποια χρόνια είναι δεδομένο πως υπήρχαν μάνατζερ και κυνηγοί ταλέντων στην Ελλάδα οι οποίοι βοηθούσαν σε απόλυτο βαθμό την πορεία ενός μουσικού – τραγουδιστή.  Σήμερα, δεν θα πω – όχι όμως και με απόλυτη βεβαιότητα-  πως συμβαίνει το ίδιο, με συνέπεια να υποχρεούσαι να αναλάβεις δράση εσύ και να χαράσσεις τη δική σου μουσική πορεία βάσει ενστίκτου, προσωπικών κριτηρίων, αξιών και προσδοκιών.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Έχοντας πλέον ολοκληρώσει την παραγωγή του δικού μου μουσικού project, σκοπεύω να πραγματοποιήσω, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τις ήδη προγραμματισμένες εμφανίσεις μου και συγχρόνως να παρουσιάσω την προσωπική δισκογραφική μου δουλειά. Κλείνοντας, να σημειώσω ότι νέα σχετικά με τις εμφανίσεις μου και όχι μόνο ανακοινώνονται στην επίσημη σελίδα μου στο facebook ‘‘Maria Kostaraki’’. 

Fb Official Page: https://www.facebook.com/Maria-Kostaraki-615968431930795/
Instagram: Maria_Kostaraki

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Κωσταράκη συστήνεται και πλέον επίσημα στο κοινό με ένα δικό της πια ολόφρεσκο τραγούδι με τίτλο «Δεν μετάνιωσα» το οποίο φέρει την υπογραφή της Λίας Βίσση στη μουσική σύνθεση ενώ στους στίχους της Ελένης Ξένου.

Η τραγουδίστρια διαμένει μόνιμα στην Αθήνα και εμφανίζεται επιλεκτικά σε γνωστές μουσικές σκηνές σε συνεργασία με αξιόλογους καλλιτέχνες ενώ έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, συναυλίες, βιντεοκλίπ και σποτ διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου  και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία (MSc in Educational Psychology). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου, κιθάρας, ανώτερων θεωρητικών, χορού και υποκριτικής.

Πρώτη της δισκογραφική εμπειρία το 2012 όπου υπογράφει αποκλειστικά τα φωνητικά του δεύτερου προσωπικού δίσκου «Με τα μάτια κλειστά» του κορυφαίου κιθαρίστα Χριστόφορου Κροκίδη ο οποίος κυκλοφόρησε από την FM Records.

Ακολουθούν διάφορες ερμηνευτικές της συμμετοχές σε πολυσυμμετοχικούς δίσκους (με τραγούδια όπως το «Φίλα με», «Ευχή» κ.ά.). Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το τραγούδι «Ευχή» σε στίχους Λάμπρου Κωσταράκη, μουσική Καλλιόπη Ηλιοπούλου και ενορχήστρωση Ιωάννη Κωσταράκη το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυσυμμετοχικό CD ‘’Τραγούδια Ταξιδιάρικα’’ και κυκλοφόρησε από την Dando Music τον Μάρτιο του 2017.

Κατέκτησε την 3η θέση στο Top 10 Μαΐου του Unknown Sound – La Vita Radio και στο Top 20 Ιουνίου του Πεντάγραμμο.

Το καλοκαίρι του 2017 συμμετέχει στη δισκογραφική δουλειά του Κώστα Σμοκοβίτη «Μ’ ένα σ’ αγαπώ» η οποία κυκλοφορεί από τις Μουσικές Εκδόσεις Σείστρον Αεράκης όπου ερμηνεύει μαζί με τον σπουδαίο ερμηνευτή το τραγούδι με τίτλο «Μη μιλάς» σε μουσική Αποστόλη Κεμετζή και στίχους Ράνιας Αηδώνη και υπογράφει τα φωνητικά του δίσκου.

Παράλληλα, αναλαμβάνει τα φωνητικά μαζί με τη Ρέτα Κρανιώτη στην επανεκτέλεση του τραγουδιού «Ο Κυρ Αλέκος» του Γιώργου Ζαμπέτα από τον  Κώστα Σμοκοβίτη ο οποίος συμμετείχε φιλικά στο cd «Τα Τραγούδια της Ψυχής μου» του Αλέξη Παρισιάδη και το οποίο κυκλοφόρησε από τη General Music τον Ιούλιο του 2017.    

Σήμερα, έχοντας πλέον ολοκληρώσει την παραγωγή του δικού της μουσικού project, προγραμματίζει τις εμφανίσεις της σε συνεργασία με ταλαντούχους και έμπειρους μουσικούς με στόχο πρωτίστως να μοιραστεί δυνατές κι αυθεντικές μουσικές στιγμές με το κοινό έχοντας μάλιστα η ίδια επιμεληθεί το πρόγραμμα και συγχρόνως να παρουσιάσει την προσωπική δισκογραφική της δουλειά.