Λένα Βάκα: “Τα έργα μου έχουν συμβολικό χαρακτήρα με σουρεαλιστική απόδοση”

“Πηγή έμπνευσης είμαι εγώ…. Είναι οι σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, ο πόνος μου, η χαρά μου, οι σκόρπιες συλλαβές του μυαλού και της ψυχής μου.”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Η σχέση μου με τη ζωγραφική είναι σχέση ζωής. Θα πρέπει βέβαια να τη χωρίσω σε δύο ενότητες. Η πρώτη ξεκινά στα 16 μου με μαθήματα ζωγραφικής στην ABC. Στην συνέχεια σπουδάζω σχέδιο μόδας και κατόπιν δίδαξα στην σχολη ΦΙΛΙΑΛ σχέδιο. Για χρόνια ζωγράφιζα για να αποδείξω πόσο ταλαντούχο χέρι είχα… Πριν 12 χρόνια περίπου η ζωγραφική έγινε τρόπος έκφρασης για μένα… Και τότε ήταν που ξεκίνησε η πιο σημαντική ενότητα !

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Αν και οι ταμπέλες δεν μου αρέσουν, θα λεγα οτι τα έργα μου έχουν συμβολικό χαρακτήρα με σουρεαλιστική απόδοση !

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Πηγή έμπνευσης είμαι εγώ…. Είναι οι σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, ο πόνος μου, η χαρά μου, οι σκόρπιες συλλαβές του μυαλού και της ψυχής μου.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Πάνω απ’ όλα είμαι φιλότεχνη. Αγαπώ και θαυμάζω πολλούς ζωγράφους. Κι ως εκ τούτου με επηρεάζουν, με κάνουν πιο δημιουργική! Αν ήταν να ξεχωρίσω κάποιους, αυτοί θα ήταν οι Rene Magritte, Giorgio de Chirico, Caravaggio.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι να φτάσω κάποια στιγμή που τα έργα μου θα ενεργοποιούν μόνο το μυαλό και την ψυχή του θεατή κι όχι τα μάτια του !!

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Είναι τεράστιο το θέμα και θέλει ώρες ανάλυσης… Επιγραμματικά θα πω. Η τέχνη είναι θαμένη κάτω από στίβες οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Κι όσο και να σας φανεί περίεργο, θεωρώ ότι η ρίζα βρίσκεται στα αδιάφορα λεπτά της ώρας των καλλιτεχνικών στο δημοτικό σχολείο. Το σύστημα θεωρεί μείζονος σημασίας το να χρωματίζουν τα παιδιά μες στις γραμμούλες παρα το να μάθουν ν’ αγαπούν την τέχνη. Να τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά βήμα εξέλιξης!

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Το πιο άμεσο σχέδιό μου είναι να πραγματοποιήσω την επόμενη ατομική μου έκθεση που λόγω Covid μπήκε στην άκρη… Γενικά θέλω να επικοινωνώ όσο πιο πολύ μπορώ τα έργα μου, να βρίσκω συνοδοιπόρους!
Ευχαριστώ πολύ!